Halk desteği az
MetroPOLL tarafından Şubat'ta yapılan bir araştırma Tükiye'nin İdlib operasyonu konusunda vatandaşların bakış açısını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 48.8'i, Türk askerinin İdlib'de bulunmasını bir zaruret olarak görmezken, askerimizin İdlib’de bulunması gerektiğini düşünenler ise yalnızca yüzde 30.7





SELİM AYANOĞLU / İSTANBUL
MetroPOLL Araştırma Şirketi, Bahar Kalkanı Harekatı başlamadan evvel 15-21 Şubat tarihleri arasında yaptığı 'Türkiye'nin Nabzı' anketinin sonuçlarını internete sitesinden kamuoyu ile paylaştı.
Ankette katılımcılara, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin İdlib kentine yönelik operasyonu da soruldu.
Türkiye toplumunun şimdiye değin Suriye'ye gerçekleştirilen tüm askerî harekâtların arkasında durduğunun ifade edildiği araştırma raporunda buna karşın, ilk kez İdlib'e yönelik askeri harekat konusuna sıcak yaklaşılmadığına dikkat çekildi. Araştırmada katılımcılara Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib'de bulunması Türkiye için bir gereklilik midir? sorusu yöneltildi.
Şubat ayında yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 48.8'lik bir kesimi askerlerimizin İdlib'de bulunmasının bir gereklilik olduğunu düşünmediğini söyledi. TSK'nin İdlib'de bulunulması gerektiğini düşünenler ise toplam seçmenin yüzde 30.7'sini teşkil ediyor.
Sığınmacılara tepki yüksek
Araştırma, Suriye krizinin bir sonucu olarak Türkiye'de yaşayan sığınmacıların sayısı günden güne arttıkça halkın Suriyeli sığınmacılara bakışının da olumsuz bir hâl almaya başladığını da ortaya koydu.
Buna göre seçmenin yüzde 70.5'i sığınmacıların ekonomiye zarar verdiğini; yüzde 60'ı sığınmacıların savaştan sonra evlerine dönmeyeceklerini ve yüzde 76.6'sı da sığınmacılara vatandaşlık verilmemesi gerektiğini düşünüyor.