Gıdada hile önlenemiyor
Yetersiz denetimler hilecilere fırsat veriyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği'nden yapılan açıklamaya göre "yüzde 100 dana eti" diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katılıyor
10.11.2013 00:00:00
EKONOMİ SERVİSİTürkiye Ziraatçılar Derneği'nin (TZD) yaptığı bir araştırma sonucunda en sık rastlanan ve en güncel 51 hileli gıda üretme yöntemi tespit edildi. "Yüzde 100 dana eti" diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti; uzun soyulmuş sosise de kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katıldığı tespit edildi. Dernekten yapılan açıklamaya göre Türkiye'de 43 bin kayıtlı gıda üreticisi var. Bunun dışında kayıt dışı firmaların sayısının 450-500 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar yaygın bir kayıt dışı sektör karşısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı denetim birimleri yetersiz kalıyor. Bu durumda, son yıllarda benimsenen teşhir yöntemi de etkili olamıyor, çünkü bu işletmeler bugün burada, yarın başka bir adla başka bir yerde üretime devam ediyor. Hileler say say bitmiyorAraştırma sonucunda, en sık rastlanan ve en güncel 51 hileli gıda üretme yöntemi tespit edildi. Buna göre yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti, uzun soyulmuş sosise kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katılıyor. Sucuk salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyuyla soyuluyor. Tereyağına bitkisel yağ, yoğurta bitkisel yağ ve jelatin, yağlı tulum peynirine nişasta, süzme çiçek balına fruktoz, glikoz ve darı şeker pekmezi, hazır kıymaya da sakatat katılıyor. Kıymalı pideye domuz kıyması karıştırılıyor. Şekerlemelerin içine kaynağı belirsiz jelatin katılırken, küp şekeri kalıp haline getirmek için mumsu maddeler kullanılıyor. Çikolataya hayvan yemi olarak kullanılan soya tozu, leblebi tozu ve fındık zarı, tatlılarda ise antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanılıyor. Kuru üzümler kurutulmadan önce mazota bulanarak haşerelere karşı önlem alınıyor. Eski dönerlerin üzerine yeniden et konularak satılıyor. Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.