Gıda zehirlenmesini hafife almayın
Gıda zehirlenmesi, bozulmuş veya kirlenmiş yiyeceklerin tüketilmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Belirtiler, tüketilen gıdaya ve kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak değişebilir
31.05.2024 14:50:00 / Güncelleme: 31.05.2024 14:53:22
Ahmet Haydar Tarhanlı
Ahmet Haydar Tarhanlı





Gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtileri şunlardır:
Mide bulantısı
Kusma
İshal
Karın ağrısı
Baş ağrısı
Yorgunluk
Ateş
Bazı durumlarda, gıda zehirlenmesi daha ciddi belirtilere neden olabilir, örneğin:
Kanlı ishal
Dehidrasyon
Nöbetler
Böbrek yetmezliği
Guillain-Barre sendromu (sinir hasarına neden olan bir durum)
Belirtiler şiddetliyse veya birkaç günden fazla sürüyorsa
Kanlı ishal varsa
Dehidrasyon belirtileri varsa (az idrara çıkma, koyu renkli idrar, baş dönmesi)
Ateş 38,5 derecenin üzerindeyse
Nöbetler veya bilinç bulanıklığı varsa
Yiyecekleri iyice pişirin.
Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini ayrı kesin ve pişirin.
Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkayın.
Bozulabilir yiyecekleri buzdolabında veya dondurucuda saklayın.
Yiyecekleri son kullanma tarihinden sonra tüketmeyin.
Gıda zehirlenmesi ciddi bir durum olabilir, ancak çoğu vaka uygun tedavi ile önlenebilir ve tedavi edilebilir. Belirtileriniz varsa ve endişeleriniz varsa, tıbbi yardım almanız önemlidir.
Mide bulantısı
Kusma
İshal
Karın ağrısı
Baş ağrısı
Yorgunluk
Ateş
Bazı durumlarda, gıda zehirlenmesi daha ciddi belirtilere neden olabilir, örneğin:
Kanlı ishal
Dehidrasyon
Nöbetler
Böbrek yetmezliği
Guillain-Barre sendromu (sinir hasarına neden olan bir durum)
Ne zaman doktora görünmeli?
Çoğu gıda zehirlenmesi vakası hafiftir ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, aşağıdaki durumlarda doktora görünmek önemlidir:Belirtiler şiddetliyse veya birkaç günden fazla sürüyorsa
Kanlı ishal varsa
Dehidrasyon belirtileri varsa (az idrara çıkma, koyu renkli idrar, baş dönmesi)
Ateş 38,5 derecenin üzerindeyse
Nöbetler veya bilinç bulanıklığı varsa
Gıda zehirlenmesini nasıl önlenir?
Gıda zehirlenmesini önlemenin en iyi yolu, yiyecekleri güvenli bir şekilde hazırlamak ve saklamaktır. İşte bazı ipuçları:Yiyecekleri iyice pişirin.
Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini ayrı kesin ve pişirin.
Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkayın.
Bozulabilir yiyecekleri buzdolabında veya dondurucuda saklayın.
Yiyecekleri son kullanma tarihinden sonra tüketmeyin.
Gıda zehirlenmesi ciddi bir durum olabilir, ancak çoğu vaka uygun tedavi ile önlenebilir ve tedavi edilebilir. Belirtileriniz varsa ve endişeleriniz varsa, tıbbi yardım almanız önemlidir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.