logo
18 EKİM 2024

Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -3-

el-Cem’u Beyne Sihahi’s-Sitte, Ebu Hasan Rezin-i Abderi el-Endulusî (ö. h.535). Gadir hadisini Sureyha ve Zeyd b. Erkam’dan rivayet etmiştir

08.10.2024 18:43:00
Haber Merkezi
Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -3-
Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -3-
61- el-Cem'u Beyne Sihahi's-Sitte, Ebu Hasan Rezin-i Abderi el-Endulusî (ö. h.535). Gadir hadisini Sureyha ve Zeyd b. Erkam'dan rivayet etmiştir.

62- Cem'u'l-Cevami, Celaluddin-i Suyutî. Gadir hadisini, Hz. Ali'nin Rahbe'deki konuşmalarını ve Tehnie hadisini birkaç yolla nakletmiştir.

63- Cevahiru'l-Akdeyn, Nuruddin Ali el-Hasanî es-Semhudî, (ö. h.911). Gadir hadisini birçok sahabiden rivayet etmiş ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili olduğunu açıklayıp Ömer b. Abdulaziz'in bu konudaki deliline yer vermiştir.

64- Habibu's-Siyer, Giyasuddin Handemir (ö. h.942). Hangi mezhepten olduğu belli değildir. Tehnie hadisini zikretmiştir. 

65- Hadisu'l-Gadir, Şeyh Mensur, er-Razi. Gadir hadisini rivayet edenlerin isimlerini, alfabe harfleri sırasına göre yazmıştır.

66- Hadisu'l-Velayet, Hafız Ebu Abbas ibn-i Ukde (ö. h.333). Gadir hadisini 105 yolla nakletmiştir.

67- el-Hüseyin (a.s.), Seyyid Ali Celaluddin-i Hüseynî el-Mısrî. Velayet hadisini nakletmiştir. 

68- Hilyetu'l-Evliya, Hafız Ebu Nuaym elİsfehanî (ö. h.430). Gadir ve Rahbe hadisleriyle Ömer b. Abdulaziz'in delillerine yer vermiştir. 

69- el-Hasais, Sünen sahibi olan Hafız Abdurrahman en-Nesaî, (ö. h.303). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş, Rahbe hadisini zikrederken de Tebliğ ve İkmal ayetlerinin Hz. Ali (a.s.) hakkında nâzil olduğunu açıklamıştır. 

70- el-Hasaisu'l-Aleviyye, Ebu Fatih Muhammed b. Ali en-Netenzi (ö. h.480). Gadir ve Tehnie hadislerini zikrederek Tebliğ ve İkmal ayetlerinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali (a.s.) hakkında nâzil olduğunu yazmıştır.

71- Hutatu'l-Makrizî, Takiyyuddin Ahmed b. Ali el-Makrizî el-Mısrî (ö. h.845). Gadir ve Tehnie hadislerini nakletmiştir. 

72- ed-Diraye fi Hadisi'l-Velaye, Hafız Ebu Said es-Secistanî, (ö. h.477). Gadir hadisinin senetlerini zikrederek onu 120 sahabiden rivayet etmiştir.

73- Dürerü's-Simtayn fi Menakıbi's-Sibtayn, Cemaluddin Muhammed ez-Zerendi, (ö. h.750).
Tehnie hadisini yazmış ve "seele sailun" ayetinin Gadir olayında nâzil olduğunu açıklamıştır.

74- ed-Dürerü'l-Aval bi Hall-i Elfaz-i Bidei'lMeal, Muhammed b. Muhammed-i Mısrî. Hz. Ali'nin hayat ve faziletlerini zikrettiği bölümde Gadir hadisini nakletmiştir.

75- Duatu'l-Hudat, Hafız Ebu'l-Kasım Ubeydullah b. Abdullah ibn-i Haddad el-Haskanî (H. 490'dan sonra vefat etmiştir). Gadir hadisi hakkında özel bir kitap yazmış ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu söylemiştir.

76- Zehariu'l-Ukba, Hafız Muhibbuddin Ahmed et-Taberî (ö. h.694). Birkaç yolla Gadir, Tehnie ve Rahbe hadislerini nakletmiştir.
 
77- Zehiretu'l-A'mal, Şehabuddin Ahmed b. Abdulkadir eş-Şafiî (12. yüzyılın âlimlerinden). Gadir hadisini zikredip bu hadisin sahih ve birçok senedinin olduğunu söylemiştir.

78- Rabiu'l-Ebrar, Ebu'l-Kasım Carullah Mahmud b. Ömer ez-Zemahşeri (ö. h.538). 41. bölümde şöyle yazıyor: "Gadir gecesi, Ehl-i Beyt'in yanında çok değerli bir gecedir." Sonra şöyle devam ediyor: "O gece Resûlullah (s.a.a.) Gadir-i Hum'da bir hutbe okuyup şöyle buyurdu: Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır." 79- er-Radd-u Ala'l-Harkusiyye, Hafız Ebu Ca'fer Muhammed b. Ceriri't-Taberî (ö. h.310). Gadir hadisini 75 yolla nakletmiştir.

80- Ravzatu's-Safâ, İbn-i Havendişah (ö. h.903). Gadir ve Tehnie hadislerini zikretmiştir. 

81- Revzatu'n-Nazırîn, Ziyauddin Ebu Muhammed-i Vetri eş-Şafiî (ö. h.980). Velayet hadisinin sahih ve kesin bir hadis olduğunu vurgulamıştır.

82- Revzatu'n-Nediyye, Seyyid Muhammed b. İsmail b. Salahuddin-i Yemanî (ö. h.1182). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş, Tehnie hadisini getirmiş ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili olarak nâzil olduğunu açıklamıştır, Gadir hadisinin mütevatir olduğuna dair de bir makalesi vardır.

83- Riyazu's-Salihîn, Hafız Muhyiddin Yahya Ebu Zekeriyya en-Nevevî (ö. h.676). Gadir hadisini nakletmiştir. 

84- Riyazu'n-Nazire, Hafız Muhibbuddin Ahmed b. Abdullah et-Taberî (ö. h.694). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş, Tehnie, Tetvic, Rukban ve Rahbe hadislerine de yer vermiştir. 

85- Zevaidu'l-Müsned, Hafız Abdullah b. Ahmed b. Hanbel (ö. h.290). Gadir hadisini nakletmiş ve "seele sailun" ayetinin Gadir vakıasıyla ilgili nâzil olduğunu beyan etmiştir.

86- Zeynu'l-Feta fi Şerh-i He'l-Eta, Ebu Muhammed Ahmed el-Asim (5. yüzyılın âlimlerindendir). Birçok yolla Gadir hadisini naklettikten sonra, "Ümmet bu hadisi kabul etmiş ve kurallara da uygundur" demiştir. Rahbe, Tehnie ve Gadir gününde oruç tutmakla ilgili hadisleri de nakletmiştir.

87- Sırru'l-Âlemîn, Hüccetu'l-İslam ismiyle meşhur olan Hafız Ebu Hamid Muhammed elGazalî (ö. h.505). Gadir ve Tehnie hadislerini naklettikten sonra şöyle yazıyor: "Ehl-i Sünnet âlimleri, Gadir hadisinin Resûlullah'ın (s.a.a) hutbesinden olduğu üzerinde icma etmişlerdir." 

88- Serekatu'ş-Şi'r, Hafız Abdullah-i Merzbanî el-Bağdadî (ö. h.384).

89- Selvetu'l-Ârifîn, Hüseyin b. İsmail el-Curcanî). "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır" hadisinin tefsirinde Resûlullah'tan bir hadisi naklediyor.

90- Simtu'l-Mecid, Seyyid Ahmed el-Kaşşaşî (ö. h.1071). Tetvic hadisine değinmiştir.

91- es-Sünne, Ahmed b. Amr ibn-i Ebi Asim (ö. h.287). Gadir hadisini birkaç yolla nakletmiş ve Rahbe hadisine de yer vermiştir.

92- es-Sünen, Gadir hadisini, Hz. Ali ve Sa'd b. Ebu Vakkas'tan nakletmiştir.

93- es-Sünen, Hafız Osman b. Muhammed b. Ebu Şeybe el-Kûfî (ö. h.239). Gadir hadisini birkaç yolla nakletmiş, Tehnie hadisi ve Gadir'le ilgili olan birçok hadise de yer vermiştir.

94- es-Sünen, Hafız Muhammed b. Yezid elKazvinî Ebu Abdullah b. Mace (ö. h.273). Gadir hadisini birçok yoldan nakletmiştir. 

95- Sünenü'l-Kübra, Hafız Abdurrahman Ahmed b. Şuayb en-Nesâî (ö. h.3). Gadir hadisini rivayet etmiştir. 

96- Siretu'l-Halebiyye, Nuruddin Ali b. Burhanuddin-i Halebî eş-Şafiî (ö. h 1044). Gadir hadisini sahih bilmiş ve onu güzel senetlerle rivayet etmiştir. 

97- Şerhu't-Tecrid, Alauddin Ali b. Muhammed el-Kuşçi (ö. h.879). Gadir hadisini nakletmiş ve mevla kelimesi hakkında açıklama yapmıştır.

98- Şerhu Divan-i Emirü'l-Mü'minîn (a.s.), Kemaluddin Hüseyn b. Muinuddin-i Yezdi elMeybudi. Gadir hadisini nakletmiştir.  99- Şerhu'ş-Şifa, Şehabuddin-i Haffaci elMısrî (ö. h.1069). Gadir hadisini nakletmiştir. 

100- Şerh-i Sahih-i Müslim, Ebu Abdullah Muhammed b. Halife el-Veştanî (ö. h.827). Hz. Ali'nin, Cemel'de Talha'ya karşı gösterdiği delili nakletmiştir. 

101- Şerh-i Sahih-i Müslim, Ebu Abdullah Muhammed-i Senusî (ö. h.892). Hz. Ali'nin Cemel'deki delilini nakletmiştir. 

102- Şerhu'l-Mekâsid, Sa'duddin Mes'ud b. Ömer et-Taftazanî eş-Şafiî (ö. h.791). Gadir hadisini sahih bir hadis kabul etmiş ve mevla kelimesi üzerinde açıklamada bulunmuştur. 

103- Şerh-i Mevâkıf, Seyyid Şerif el-Curcanî el-Hüseynî el-Hanefî (ö. h.618). Gadir hadisini kesin bir hadis olarak kabul etmiş ve mevla kelimesi üzerinde açıklama yapmıştır. 

104- Şerhu'l-Mevâhibu'd-Deniyye, Ebu Abdullah Muhammed-i Zerkanî el-Mısri, ö. h. 1122), Gadir, Tehnie ve Rahbe hadislerini nakletmiş ve Gadir hadisinin sahih ve mütevatir bir hadis olduğunu vurgulamıştır. 

105- Şerh-i Nehcu'l-Belağa, İzzuddin Abdulhamid el-Medâinî, İbn-i Ebi'l-Hadid el-Mutezilî (ö. h.655). Gadir hadisini naklettiği yerde şöyle diyor: "Bu, Emirü'l-Mü'minîn Ali'nin çok meşhur olan faziletlerindendir." 

İbn-i Ebi'l-Hadid, daha sonra Hz. Ali'nin şûradaki delilinin birçok yoldan naklolunduğunu, Rukban   ve Rahbe hadislerini  , bir gencin Ebu Hureyre ile ihticacda bulunduğunu   sonra da Ammar'ın Sıffin gününde Gadir hadisiyle istidlal ettiğini   ve İsbatu'dDa'vet hadisini   naklediyor.

106- Şerh-i Haşimiyyat-i Kumeyt, bu asrın âlimlerinden üstad Mahmud er-Rafiî. Gadir hadisini nakletmiştir. 

107- Şerh-i Hemziyyeti'l-Busiri, Hafız Şehabuddin Ahmed b. Muhammed b. Ali ibn-i Hacer el-Heytemî (ö. h.974). Gadir hadisini otuz sahabiden nakledip bu hadisin sahih olduğunu vurgulamıştır. 

108- Şerefu'l-Mustafa, Hafız Abdülmelik Ebu Sa'd el-Harkuşî (ö. h.407). Tehnie hadisini iki yoldan nakletmiş ve Resûlullah'ın (s.a.a.) şu sözüne de yer vermiştir: "Beni tebrik edin. Zira Allah, peygamberliği Bana verdi ve imametliği de Ehl-i Beyt'ime nasip etti."

109- Şerefu'l-Muebbed li Âl-i Muhammed, Şeyh Yusuf en-Nebhanî (bu asrın âlimlerinden). 

110- eş-Şifa, Hafız Kadı Ayaz es-Sibti (ö. h.544). Gadir hadisini nakletmiştir." (Prof. Dr. Haydar Baş Tevhidin Merkezi Ehl-i Beyt eserinden)
‘Bu daha buz dağının görünen yüzü..!'
‘Sağlık Bakanı istifa etmeli’
'Sırtından hançerlenmenin öfkesini..'
Erdoğan Kılıçdaroğlu'na yüklendi
Yenidoğan çetesi skandalı
2 hastanenin faaliyetleri askıya alındı
Hamas'tan Sinvar açıklaması
'İsrail saldırısında hayatını kaybetti'
"İsrail, Filistin'deki yasa dışı varlığına son vermeli"
BM, 'hukuki pozisyon belgesini' açıkladı
Bakan Tunç'tan Muğla'daki orman yangınlarıyla ilgili açıklama
"17'si yazlık 29 yapı zarar gördü"
Neden kışın yaz saati uygulamasına devam ediliyor?
Kışın yaz saati uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlar
Artık banka zorunlu
7 bin lirayı geçen her ödeme...!
Şirket kuruluşları yavaşladı
Kapanan şirketlerde artış var
Aksaray'da korkunç kaza
Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namaz ve hikmeti
Hamas'ın lider kadrosu yine değişecek
Sinvar da şehit düştü?
Hollanda ilk sırada
Türkiye'nin emeklileri sondan üçüncü!
Şimşek'in politikaları nefes aldırmıyor
Sanayici şeytan üçgeninde boğuluyor
2025 bütçesi bağlandı!
Açık hedefi dudak uçuklattı
‘Bu daha buz dağının görünen yüzü..!'
‘Sağlık Bakanı istifa etmeli’
'Sırtından hançerlenmenin öfkesini..'
Erdoğan Kılıçdaroğlu'na yüklendi
Yenidoğan çetesi skandalı
2 hastanenin faaliyetleri askıya alındı
Hamas'tan Sinvar açıklaması
'İsrail saldırısında hayatını kaybetti'
"İsrail, Filistin'deki yasa dışı varlığına son vermeli"
BM, 'hukuki pozisyon belgesini' açıkladı
Bakan Tunç'tan Muğla'daki orman yangınlarıyla ilgili açıklama
"17'si yazlık 29 yapı zarar gördü"
Neden kışın yaz saati uygulamasına devam ediliyor?
Kışın yaz saati uygulamasının ortaya çıkardığı sorunlar
Artık banka zorunlu
7 bin lirayı geçen her ödeme...!
Şirket kuruluşları yavaşladı
Kapanan şirketlerde artış var
Aksaray'da korkunç kaza
Yolcu otobüsü devrildi: 6 ölü
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namaz ve hikmeti
Hamas'ın lider kadrosu yine değişecek
Sinvar da şehit düştü?
Hollanda ilk sırada
Türkiye'nin emeklileri sondan üçüncü!
Şimşek'in politikaları nefes aldırmıyor
Sanayici şeytan üçgeninde boğuluyor
2025 bütçesi bağlandı!
Açık hedefi dudak uçuklattı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.