Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılan araştırmaya göre ülkemizde üretilen ekmeğin yüzde 5.9'u israf edilmektedir. Araştırma ekmek üretiminin günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet; ekmek tüketiminin günde 95 milyon, yılda 35 milyar adet; ekmek israfının ise günde 6 milyon, yılda 2.1 milyar adet, kişi başı günlük ekmek israfının 20 gram olduğunu ortaya çıkarmıştır.
İsraf nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız 1.546 milyar TL'dir. Bu rakam, dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. Bu kayıp, ülkemiz için ciddi bir kayıptır. Nitekim 1.5 milyar TL ile ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı karşılanabilmekte, 460 bin öğrenciye her ay 280 TL burs verilebilmekte, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 16 derslikli 500 okul veya 100 yataklı 80 hastane yapılabilmektedir.
Araştırmada israfının kötü niyetten ziyade "ihmal ve bilgisizlikten" kaynaklandığına, ekmeğin insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılmasının israf olarak tanımlanması gerektiğine, bu bağlamda hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olarak nitelendirilmesi gerektiğine vurgu yapılmaktadır.
Peki, bize ne oldu da bu hale düştük?
Her çocuk ailesinden ekmeğin nimet olduğunu, yere düştüğünde öperek alnına koyarak alınması gerektiğini duyardı.
Her çocuk yemeğin ekmekle katık edilmesi gerektiğini öğrenirdi.
Her çocuk sofrada bitirilmemiş yemek sıyrılmamış tabak bırakılmamasını annesinde duyardı.
İşte bunun gibi sayabileceğimiz birçok örf adet ve geleneğimizi hülasa aile yapımızı kaybettik.
İsrafı önleyebilmemiz için önce toplumu fabrika ayarlarına döndürmeliyiz.
- Zengezur Türk Cumhuriyeti hayırlı olsun / 08.07.2023
- Yeşil enerji dönüşümü derken! / 07.07.2023
- ‘Yaşlı Avrupa, genç Türkiye’ / 04.07.2023
- Köydeki geleceğimiz / 23.06.2023
- Sodyum batarya yapalım mı? / 22.06.2023
- Kafamızda et mi var beyin mi? / 21.06.2023
- Geleceğimizi tehdit eden kuraklık / 20.06.2023
- Gıda ve su güvenliği / 19.06.2023
- Yunan’a kaptırmadan işaretleyelim! / 18.06.2023