Ford Otomotiv yine zirvede
Türkiye ihracatının 14 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinde 2019’un şampiyon firmaları belli oldu. TİM verilerine göre, geçen yıl toplam 30.6 milyar dolar ihracata imza atan otomotiv firmalarının zirvesinde Koç Grubu şirketlerinden Ford Otomotiv yer aldı.
05.02.2020 14:47:00
M. YASİN ERKOL / İSTANBUL
Türkiye ihracatının üst üste 14 kez şampiyon sektörü olan otomotiv endüstrisinde 2019 senesinin şampiyon firmaları belli oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin(OİB) Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine dayanarak yaptığı çalışmaya göre, 2019 yılında toplam 30.6 milyar dolar ihracata imza atan otomotiv firmalarının zirvesinde Koç Holding kuruluşu Ford Otomotiv yer aldı. Otomotivde en çok ihracat gerçekleştiren firmalar sıralamasında ikinci Toyota Otomotiv, üçüncü ise Oyak-Renault oldu. İlk üç şirketin ardından ilk 10'da yer alan diğer firmalar ise sırasıyla Tofaş, Kibar Dış Ticaret, Mercedes-Benz Türk, TGS Dış Ticaret, Bosch Sanayi ve Ticaret, Man Truck and Bus ve Goodyear Lastikleri oldu. Ford Otomotiv, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin en fazla ihracat yapan şirketi oldu.
Binek otomobil ihracatında artış
Öte yandan OİB verilerine göre 2020 yılına da iyi bir başlangıç yapan otomotiv sektörünün Ocak ayı ihracatı yüzde 3.2 artışla 2.4 milyar dolar oldu. Bugüne kadarki en yüksek Ocak ayı rakamına ulaşan sektörün, Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı pay ise yüzde 16.3 olarak gerçekleşti. Ocak ayında ürün grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 27 artarak 1 milyar 33 milyon dolar oldu. Tedarik endüstrisi ihracatı ocakta yüzde 1 azalarak 861 milyon dolar olurken, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 13 düşüşle 333 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 20 düşüşle 135 milyon dolar oldu.
Almanya'ya ihracat azalıyor
Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracat, bu ülkede yaşanan ekonomik daralma nedeniyle yüzde 8.5 azaldı. Buna karşılık önemli pazarlardan Romanya'ya yüzde 23, İspanya'ya yüzde 10, Rusya'ya yüzde 14, Slovenya'ya yüzde 168 ihracat artışı görüldü. Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa'ya yüzde 72, İtalya'ya yüzde 33, İspanya'ya yüzde 48, Almanya'ya yüzde 44, Belçika'ya yüzde 20 ihracat artışı kaydedilirken, Slovenya'ya yüzde 34.5 ve ABD'ye de yüzde 52 düşüş oldu. Otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya'ya geçen ay yüzde 2 düşüşle 341 milyon dolar ihracat yapıldı. Ülke grubu bazında Avrupa Birliği ülkeleri ocak ayı ihracatında yüzde 79 pay ile yine birinci sırada yer aldı. AB Ülkelerine yüzde 1.5 artışla 1 milyar 893 milyon dolar ihracat yapıldı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.