Giresun Tarım İl Müdürü Nurettin Çebi, Türk fındığının pazarlanmasında yaşanan en büyük sorunun aflatoksin olduğunu belirterek, üreticilerin yeni ürün fındık hasadında gerekli önlem ve tedbirleri alması gerektiğini söyledi. Çebi, AB Tarım Komisyonu'nun son zamanlarda Türk fındığı ile ilgili ortaya attığı aflatoksin iddiasından sonra, AB ülkelerine yapılan Türk fındık ihracatında sorunlar yaşanmaya başlandığını hatırlattı. AB ülkelerine yapılan fındık ihracatında, aflatoksin konusunda sorunlar yaşanmaması için, üreticilerin fındığı topladıktan sonra pazara indirene kadar almaları gereken bazı tedbirler olduğunu kaydeden Çebi, "Üreticilerimiz, yaklaşan yeni ürün fındık hasadında aflatoksininTürk fındığının pazarlanmasında yaşanan en büyük sorun olduğunu asla unutmamalıdır. Fındıkta aflatoksin oluşumunu önlemek için fındığı olgunlaştığında toplamalı ve hasattan sonra fındık ıslak harmanda kurutulmamalıdır. Fındık rutubetli olmayan beton harmanda kurutulmalıdır. Fındığı yağmurdan korumak amacıyla üzerine çekilen branda, en az 30 santimetre yüksekliğe çekilmelidir. Fındık kurutulduktan sonra kesinlikle naylon çuvallara konulmamalıdır. Üreticimiz bu noktalara dikkat ettiği sürece Türk fındığında aflatoksin sorunu yaşanmayacaktır" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.