Fındık bahçeleri acilen yenilenmeli
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındığın sağladığı istihdam ve ihracattaki döviz getirisiyle daima ön planda yer alan tarım ürünlerinden olduğuna dikkati çekerek, yaşlanmış fındık bahçelerinin yenilenmesinin bir zorunluluk halini aldığını bildirdi
30.12.2013 00:00:00
YENİ MESAJ / ANKARATürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık çalıştayında alınan kararları desteklediklerini bildirerek, "Çalıştayda alınan kararlar ivedililikle uygulamaya konulmalıdır" dedi. Bayraktar, fındığın sağladığı istihdam ve ihracattaki döviz getirisiyle daima ön planda yer alan tarım ürünlerinden olduğuna dikkati çekti.Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75' ini karşıladığını, 2012-2013 sezonunda 301 bin ton iç fındık ihracatıyla 1.75 milyar dolarlık döviz kazandırdığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: "Toplam tarımsal ihracatın yüzde 11.4'ünü fındıktan karşılayan Türkiye, fındıkta yüzde 75 olan pazar payını korumalıdır. Bunun için kaliteden ödün verilmemeli, arz-talep dengesi gözetilmeli, mevcut pazarlar korunmalı, yeni pazarlar bulunmalıdır. Mevcut pazarların kaybedilmemesi için ihtiyaç kadar kaliteli ürün sürekli sunulabilmelidir. Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Dünyada kişi başına yıllık kabuklu fındık tüketimi 100-120 gram arasında değişmektedir. Bu rakam son derece yetersizdir. Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Hayatında hiç fındık yememiş milyarlarca insan olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir."Yaşlanmış bahçeler yenilenmeliYaşlanmış fındık bahçelerinin yenilenmesinin bir zorunluluk halini aldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti: "En son 18-19 Aralık 2013'de Trabzon'da düzenlenen fındık çalıştayında alınan kararları destekliyoruz. Bu çerçevede, ekonomik ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinde yeni çeşit ve modern dikim sistemleriyle 'yenileme projeleri' hazırlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Yeni tesis edilecek bahçelerde kullanılacak fındık fidanlarının üretimi desteklenmelidir. Damla sulama sistemleri ve fındıkta iyi tarım ile organik tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır. Hasat, harman, depolama ve benzeri kayıplar en aza indirilmelidir. İşlenmiş ürün ihracatını artırmak için ürün çeşitlendirilmesine yönelik tedbirler alınmalıdır. 'Türk fındığı'nı öne çıkararak markalaşmanın sağlanması önemlidir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.