Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonun düşmesi için biraz zaman gerektiğini söyledi. Bu zaman zarfı içerisinde de vatandaşlardan şükretmelerini, tatminsizlik yapmamalarını ve karamsarlık hali göstermemelerini istedi.
Oysaki her namazda okuduğumuz Fatiha suresinin ikinci ayetinde "Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur" buyrulmaktadır.
İslam Ansiklopedisi'nde "Hamd" için; sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim, denilmektedir.
"Şükür" kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki tanımına baktığımızda ise:
-Tanrı'ya duyulan minneti dile getirme.
-Mutlu bir olay veya durumdan, yapılan bir iyilikten duyulan hoşnutluğu bildirme, olarak açıklanmaktadır.
Yani hangi anlamda değerlendirilirse değerlendirilsin toplumun içinde bulunduğu hayat pahalılığı, yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısından dolayı Erdoğan hükümetine ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a şükretmesi veya teşekkür etmesi beklenemez.
Öyleyse bırakın dini kullanmayı da enflasyonu nasıl ve ne zaman düşüreceksiniz onu anlatın! Tabi biliyorsanız…
20 yıldır tek başına iktidarda olan bir parti ve genel başkanı, 20 yıl sonra enflasyonu düşürmek için biraz zaman gerektiğini söylüyorsa ne yapacaklarını bilmedikleri içindir. Bilgisiz bir yönetimi iktidarda tutmak ise vatana ve millete zulümdür.
O yüzden enflasyonun düşmesi için birinci şart enflasyonu bu hale getirenlerin seçimle gönderilmesidir.
* * *
Bugün yaşadığımız enflasyon ve hayat pahalılığının nedeni maliyetlerin yüksek olmasıdır. Yani maliyetleri düşürdüğünüzde enflasyon da düşecektir.
Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle küresel bazda enflasyon olduğu, bu yüzden bizim de etkilendiğimiz söylenmektedir. O halde bu tezi savunanlar şunun izahını yapsınlar: Euro Bölgesi'nde Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 7.5'e yükseldi. Bizde ise aynı dönemde enflasyon, o da TÜİK verilerine göre yüzde 70 oldu!
Bizdeki enflasyon Avrupa'daki enflasyonun yaklaşık 10 kat fazlası! Mademki küresel bazda enflasyon sorunu yaşanıyor o halde bizde de yüzde 70 değil de yüzde 7.5 enflasyon olsaydı?
Enflasyonu düşürmenin ikinci şartı da teşhisi doğru yapmaktır.
* * *
Peki, maliyetleri düşürmek bu şartlarda mümkün müdür? Bunun cevabı mevcut sistemle asla mümkün değildir. Nedeni ise ülkemiz enerjiden akaryakıta, hammaddeden gıdaya kadar tamamen dışa bağımlı hale getirilmiştir. Dışa bağımlılık da dövize bağımlılığı zorunlu kılmıştır.
Peki, enflasyona neden olan maliyet unsuru sadece dövize bağımlı olmamız mıdır?
Tabi ki hayır. Türkiye'deki maliyetlerin yüksek olmasındaki en önemli etkenlerden biri de faizdir. Burada bahsettiğimiz faiz Merkez Bankasının açıkladığı politika faizi değil. O da hala yüksektir ve maliyet unsurudur fakat ondan daha da büyük olan sorun borçlanma faizleridir. Hem devletin hem de özel sektörün borçlanma faizleri Merkez Bankasının uyguladığı yüzde 14 politika faizinden çok daha yüksektir. Haliyle borçlanmanın bedeli de ürünlere yansıtılmaktadır.
Yani enflasyonu düşürmenin üçüncü şartı, dövize olan bağımlılığı ve yüksek faiz ile borçlanmayı bitirmektir.
* * *
Dövize ve faize bağımlılığı sona erdirmek liberal kapitalist sistemle ve serbest piyasa modeliyle asla mümkün olmayacaktır. O yüzden çözümün gerçek adresi Prof. Dr. Haydar Baş'a ait olan ve Bağımsız Türkiye Partisi'nin de parti programında yer alan Milli Ekonomi Modeli'dir.
Dövize olan bağımlılık nasıl sonlandırılır, borçlanmadan ülke nasıl yönetilir, sürekli büyüme nasıl sağlanır, enflasyon nasıl düşürülür ve kaynaklar nelerdir?.. Bütün bunların cevabı Milli Ekonomi Modeli'nde yer almaktadır.
Aslında enflasyonun nasıl düşürüleceğinin cevabı çok basit: Özgün bir ekonomi modeline sahip tek parti olan Bağımsız Türkiye Partisi'ni iktidara taşımak.
- Asrın ahlaksızlığı / 18.02.2023
- İmar affını ‘kader’ çıkarmadı / 11.02.2023
- EYT’liler ilk maaşı ne zaman alır? / 04.02.2023
- Altılı Masa artık yok! / 28.01.2023
- Avantajları kaybeden seçimi kaybeder / 21.01.2023
- Basit bir ekonomi dersi! / 15.07.2022
- Hz. Ali'yi sevmek / 12.07.2022
- Teşekkürler… / 10.07.2022
- “Sarı bürokratlar”a sesleniş! / 26.05.2022