En zorlu hasat başladı
Türkiye'nin en önemli çeltik üretim merkezlerinden Edirne'de ve Kastamonu'nun Tosya ilçesinde meşakkatli hasat mesaisi başladı. Bafra'da ise önümüzdeki günlerde hasat start alacak. Üreticiler bu yıl ürünlerinin iyi fiyata gitmesini bekliyor. TMO orta daneye 13.5, iri daneye ise 15 lira civarında bir fiyat verdi. Serbest piyasada ise fiyatlar şekillenmedi.
23.09.2022 10:28:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Yüksek verimi ve getirisi nedeniyle üreticilerin tercih ettiği çeltiğin (pirinç) hasat edilmesi için Edirne'de biçerdöverler tarlalara girdi. Olgunlaşma sürecinin ardından kurutulan çeltik tavalarında hasada başlayan üreticiler, büyük emekle yetiştirdikleri ürünlerini toplamak için uğraş veriyor. Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre kentte 2021 yılında 515 bin 561 dekar alanda 411 bin 525 ton çeltik üretilirken, bu yıl 455 bin dekar alanda üretim gerçekleştirildi.
Üretimin yüzde 45'i Edirne'den
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kentin bazı bölgelerinde hasadın başladığını söyledi. Hasat edilen ilk tarlalarda verimin iyi olduğunu belirten Arabacı, hasadın çiftçiler için bereketli olmasını diledi. Türkiye'nin çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 45'inin Edirne'de gerçekleştiğini dile getiren Arabacı, "Kent olarak ülkemizdeki çeltiğin yaklaşık yarısını biz üretiyoruz. Üreticilerimiz inşallah hasat sürecini dolu, afet gibi herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan tamamlayarak emeklerinin karşılığını alırlar" dedi. Arabacı, hasadın mevsim şartlarına göre 30 ile 45 gün arasında süreceğini belirtti.
Üretici verimden memnun
Çeltiğin olgunlaştığı bölgelerde hasada başlayan çiftçiler, biçerdöverin biçtiği ürünlerini traktörlerinin römorklarına yükleyerek kurutma mesailerine başlıyor. Merkeze bağlı Üyüklütatar köyünden üretici Zeki Çarmıklı da 50 dekar alanda yetiştirdiği çeltiğin hasadına başladığını belirtti. Verimin kendisini memnun ettiğini ifade eden Çarmıklı, "Çok heyecanlıyım. Bir an evvel ürünümü satıp bedelini alıp ihtiyaçlarımı gidermeyi düşünüyorum" diye konuştu.
Tosya'da da hasat start aldı
Kastamonu'nun Tosya ilçesinde 8 bin 500 dekar alanda çeltik hasadına başlandı. Atatürk'ün talimatı ile 1926 yılında Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu ilçede üretilen çeltikten yaklaşık 6 bin ton rekolte bekleniyor. Ilgaz Dağları'ndan gelen kar sularıyla beslenen Devrez Çayı'ndan sulanan çeltik tarlalarında coğrafi işaretli Sarıkılçık pirincinin yanı sıra Yaşar, Maratelli, Osmancık-97 ve Efe çeşitleri de üretiliyor. Üretici Yaşar Doğan 24 dönüm alanda çeltik ürettiğini belirterek, yaban domuzlarının tarlalarına zarar verdiğini bu konuda önlem alınmasını istediklerini söyledi. Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezilerinden Sinop'un Boyabat ilçesinde de hasada Pazartesi günü başlanmıştı.
TMO fiyatı geçen hafta açıklamıştı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 13 Eylül'de 2022 dönemi alım fiyatlarını ton başına 55 randımanlı Baldo grubu çeltik için 15 bin lira, 58 randımanlı Cammeo grubu çeltik için 14 bin 500 lira, 58 randımanlı Özgür grubu çeltik için 14 bin lira, 60 randımanlı Osmancık grubu çeltik için 13 bin 500 lira, 60 randımanlı Ronaldo-Vasco grubu çeltik için 13 bin lira ve 65 randımanlı Luna grubu çeltik için 12 bin 500 lira olarak belirledi. Bu yıl üretimin 950 bin ton olması bekleniyor. Türkiye buna rağmen pirinç ithal eden ülkeler arasında yer alıyor. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 21 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.