logo
18 NİSAN 2025

Ekonomik büyüme mi, yoksa işgal mi ?

28.09.2004 00:00:00
AKP hükümetinin tam teslimiyet içinde olduğu IMF'nin Türkiye Daimi Temsilcisi Hugt Bredenkamp, gittikçe daha çöküşe doğru giden ekonomik durumumuz hakkında "iyiye gidiyor" mesajları verdi.

Yaptığı konuşmada "Yılın ilk yarısında yüzde 13.5 büyüyen Türkiye, dünyada ekonomisi en hızlı gelişen ülke oldu" şeklinde beyanatta bulundu.

Bu cümleden anlaşıldığı üzere IMF ve onun temsilcisi Bredencamp ya hiç ekonomiden anlamıyor, ya da Türkiye'nin bu sömürgeleşmeye doğru gidişatından, bağlı olduğu global güçler gayet memnun.

Birincisi doğru olmakla beraber, asıl hedeflenenin ikincisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi bunu açıklayalım.

Öncelikle kendimize şu soruları sormamız gerekiyor. Türkiye'de gerçekten sağlıklı bir büyüme var mıdır? Varsa bu işsizliğin sebebi nedir ve niçin KOBİ'ler yapılan anketlerde yüzde 79.6 talep daralmasından bahsedilmektedir?

Öyle ya hem büyüme, hem de işsizlik problemi, hem de talep daralması aynı çatı altında olması mümkün değil. Sağlıklı büyümede hepsinin düzelmesi gerekiyor.

Şimdi işsizlik meselesini biraz

irdeleyelim.

Türkiye'de işsizlik yüzde 15'lerde gözükmekle birlikte, gerçek rakamlar yüzde 40'lara varmaktadır. Yapılan istatistiklerde bir takım oynamalarla reel olan rakamlar AKP tarafından aşağıya çekilmektedir.

İşsizliğin boyutunu kapanan fabrikalardan ve ülkemizin her tarafında sağda solda işsiz gezen insanlardan test edebilirsiniz.

Zaten sayın başbakanın -basına da yansıyan- zam isteyenlere verdiği cevap işsizliğin boyutunu gözler önüne sermektedir "Aklınızı başınıza alın, bu maaşla çalışacak milyonlarca işsiz var".

Peki bu 13.5'luk büyüme neyin nesi?

Bunun cevabını yine Bredencamp'ın tavsiyelerinde gizli. "Türkiye yabancı para rezervini arttırmalıdır" ve "Yabancı şirketleri yatırım yapmaları yönünde ikna çalışmaları yapılmalı. Doğrudan yabancı dış yatırım yakın zamanda başlamıştır. Ancak, bu daha ziyade emlak yönünde gelişmiştir. Bunun diğer alanlarda da yapılması gerekir".

AKP'nin şu ana kadar uyguladıklarını arttırarak devam etmesini tavsiye ediyor.

Yabancıların değişik vesilelerle soktukları kendilerine maliyetleri sadece boya ve kağıt masrafı olan paralarını ülkemize daha fazla girmesini istiyor. Tabii ki faizli borç veya yatırım olarak giren bu paralar da büyüme oranına katkı(?) sağlıyor.

Şu ana kadar, kar eden kamu veya özel şirketlerimiz, madenlerimiz, topraklarımız, gayrı menkullerimiz karış karış satılmıştır ve satılmaktadır. Yabancı sermaye yatırımı olarak görünen bu olay esasen ülkemizin elimizden gitmesinin de bir göstergesidir.

Döviz bu şekilde değil de, ihracat-ithalat dengesi içinde ülkeye kazandırılsa ekonomiyi diriltir. Ama IMF'nin tavsiyelerine göre giren para kanımızı emen bir kene gibi.

Buna ilaveten ithalattaki artış da büyüme oranını arttırmaktadır. Son üç ayda ithalattan alınan vergide yüzde 33.5'luk bir artış olmuştur.

Görünen sanal büyümenin bir diğer önemli sebebi de tüketim azlığından dolayı stoklardaki artıştır. AKP iktidarı döneminde stok artışları yüzde 5'leri aşarak yüzde 13'lere dayanmıştır.

Kısaca özetlersek, IMF yetkilisinin överek bahsettiği yüzde 13.5'luk büyüme, öz değerlerimizin yabancılara satışından, ithalat fazlalığından ve stoklardaki artıştan kaynaklanan, ulusal çıkarlarımızı tehdit eden, sözde bir büyümedir.

Esasen buna büyüme değil, ekonomik istila denir ve çöküşün ifadesidir.

Bundan da anlaşılıyor ki, IMF'nin niyeti sana çözüm sunmak değil, yolunacak kaz bulmuş onu yolmak.

Aklımızı başımıza alalım bu tür oyunlarla oyalanmayalım.

Acilen kaynakları milli olan bir ekonomik modele ihtiyacımız var.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul uyarısı
‘24 bin konutun inşaatını başlattılar’
ABD Suriye'den asker çekiyor
Yeni planları ne?
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
CHP'li belediyelere operasyonun yeni adresi İzmir Kemalpaşa
Biri Belediye Başkan Yardımcısı 5 gözaltı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul uyarısı
‘24 bin konutun inşaatını başlattılar’
ABD Suriye'den asker çekiyor
Yeni planları ne?
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
CHP'li belediyelere operasyonun yeni adresi İzmir Kemalpaşa
Biri Belediye Başkan Yardımcısı 5 gözaltı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.