Dua... Allah ile konuşmanın, dertleşmenin, O'na karşı itirafta bulunmanın ve O'na karşı acziyetin bir ifadesidir. O'na yalvarmak, yakarmak ve O'ndan istemek ibadetlerin en yücesidir.
Hz. Resûlullah'tan (s.a.a) şöyle nakledilmiştir: "Allah Teâlâ duada ısrar edenleri sever."
İmam Sadık'tan (a.s) şöyle buyurmuşlardır: "Dua ettiğinde kalbinle (Allah'a) yönel ve istediğin şeyin kapının eşiğinde olduğunu düşün. Allah Teâlâ, kul dua ettiğinde onun ne demek istediğini çok iyi bilir, fakat hacetlerini birer birer kendisine söylemesini sever. Öyleyse dua ettiğinde hacetlerini (bir-bir) söyle."
Hz. Ali'den (a.s) de şöyle nakletmişlerdir: "Dua, mü'minin kalkanıdır. Bir kapıyı çok çalarsan o kapı yüzüne açılır."
Allah Teâlâ, işlerimiz hakkında dua ettiğimizde, duada çok istekte bulunmamızı, tafsilatlı söylememizi, kısadan geçmememizi ve tekil olarak istekte bulunmamızı sever.
İmam Ali Efendimizin deyişiyle; "Yeryüzünde Allah'ın en çok sevdiği iş duadır…", "İnsanların en acizi duadan aciz olandır, dua ile belalar defnedilir.", "Allah'ın insanlarla konuşması Kur'an'dır. İnsanların Allah'la konuşması da duadır."
İmam Cafer Sadık Aleyhisselam "dua etmekten gaflet etmeyin. Zira hiçbir şey dua gibi sizi Allah'a yakın kılmaz" buyurmaktadır. Ve devamla Cafer Sadık Efendimiz "kim duasının kabul olmasını istiyorsa anamız Fatıma'ya tevessül etsin" buyurmaktadır.
İmam Cafer Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sizlerden biri herhangi bir istekte bulunduğunda (dileğinin gerçekleşmesi için Allah'a dua ettiğinde), önce medhüsenada bulunup Allah'ı övmelidir.Her kim aziz ve celil olan Allah'tan bir ihtiyacını dilemek isterse, Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine salâvat göndermekle başlasın, sonra Allah'tan hacetini dilesin, sonunda da Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine salâvat göndersin. Zira aziz ve celil olan Allah, duanın başını ve sonunu kabul edip de ortasını reddetmekten daha yücedir. Çünkü Muhammed ve Âli'ne gönderilen salâvat, örtülü kalmaz (icabete erişir)."
Bir hadiste de İmam Muhammed Bâkır'dan (a.s) şöyle nakledilir: "Allah'a yemin olsun ki mü'min kul aziz ve celil olan Allah'tan hacetini dilemekte ısrar ederse, mutlaka haceti giderilir."
İmam Cafer Sadık'tan (a.s) şöyle nakletmiştir: "(Allah'tan) hacetini isteyen, Rabbine hamd-u sena etsin... Hacetinizi istediğinizde Aziz ve Cebbar olan Allah'ı ululayın, O'nu methedin, O'na sena edin ve şöyle deyin: Ey bağışlayanların en cömerdi, ey kendisinden bir şey istenilenlerin en hayırlısı, ey kendisinden merhamet istenilenlerin en merhametlisi, ey tek, ey hiç bir şeye ihtiyacı olmayan, ey doğmayan ve doğurmayan, ey istediğini yapan, ey irade ettiğini ve sevdiğini hükmeden, ey insanla kalbi arasına giren... Ey benzeri olmayan, ey duyan, ey görüp gözeten!"
İmam Bâkır'dan (a.s) da şöyle nakledilmiştir: "Allah Teâlâ, insanların birbirlerinden ısrarla bir şey istemelerini sevmez, fakat kendisinden ısrarla bir şey istenmesini sever."
Yarabbi Ya Allah… Hz. Muhammed ve İmam Ali hakkı için… Yarabbi! Hatice-i Kübra, Fatıma-i Zehra ve Zeynep annemiz hürmetine… Masum ve pak olduğuna şehadet ettiğin Ehl-i Beyt'inin yüzü suyu hürmetine bizleri tertemiz kıl ve imanın tadına eren bahtiyar kullarından eyle… Yarabbi! Bizlerin hayat ve yaşantısını Hüseyni hayat eyle… Yarabbi Sahibuzzaman kulunun sevgisini, şefkatini ve inayetini bize nasip et. Bizi onu duyan, itaat eden, râzı etmek için çalışan, ona yardım eden ve savunan, bununla da sadece Sana ve Resulü'ne (s.a.a.) yakınlaşmak isteyenlerden kıl… Âmin.
- ‘Ben ve Ali bir nurdan yaratıldık’ / 09.04.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025
- Kadir gecesi / 21.03.2025
- “Bana sorun” / 18.03.2025
- İmam Ali’nin dilinden Hz. Peygamber / 15.03.2025
- Gayretullah’a dokunmak… / 13.03.2025
- Ben vermekle emrolundum / 06.03.2025
- Her hususta zirve şahsiyet İmam Ali / 28.02.2025