Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, "Domates, kansere karşı korunmada, özellikle kaynatılarak hazırlanan domates salçası meme kanserinin önlenmesinde kullanılır" dedi.
Domates, ilkolarak
Adana'da yetiştirildi
Doç. Dr. Hüseyin Koç, domatesin yüksek oranda C vitamini, vitamin A, B1 ile proteinler, kalsiyum, fosfor, demir gibi mineraller içerdiğini söyledi. "Bitkilerle Sağlıklı Yaşama" isimli kitabında da domatese geniş yer veren Doç. Dr. Koç, sofraların vazgeçilmez sebsezi olan domatesin anavatanının Güney Amerika'da Peru ve civarı olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Koç, Kristof Kolomb'un Amerika'dan 2. dönüşünde Avrupa'ya beraberinde getirdiği tahmin edilen domatesin Türkiye'ye 1900'lü yılların başında, ilk olarak Adana'ya getirilip, burada yapılan ıslah çalışmaları sonucunda yetiştiriciliği yapılan çeşitlerin ortaya çıktığını belirtti.
"Vitamin deposu"
Domatesin meyve etinin sulu, yumuşak, çilek veya üzümü andırdığını, lezzetinin tatlımsı mayhoş olduğunu ifade eden Doç. Dr. Koç, "Domateste, özellikle yüksek oranda C vitamini (93 miligram), A vitamini (4.380 ünite), vitamin B1 ve B2 (0.24 miligram) ile proteinler, kalsiyum, fosfor, niacin, demir gibi mineraller de vardır. Domates mineral madde miktarı diğer meyvelerden fazladır. Diğer taraftan, C vitaminince zengin olarak tanınan birçok meyveyi geride bırakmaktadır. Mesela, C vitamini oranı ortalama olarak elmadan ve portakaldan fazladır. İnsanın günlük C vitamini ihtiyacının 60 miligram olduğu dikkate alınırsa, bir domates bunu rahatlıkla karşılamaktadır" diye konuştu. Doç. Dr. Hüseyin Koç, domatesin iyi geldiği hastalık ve faydalarını şöyle sıraladı:
"Domatesin faydaları"
"Domates, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok tüketilen kültür sebzelerindendir. Salata, çerez, garnitür olarak kullanımından başka, salça, ketçap, domates suyu, turşu ve reçel gibi birçok şekilde yıl boyunca tüketilmektedir. Domates suyu bağırsakların hareketi ile safra kesesinin çalışmasına olumlu etki yapar, hazım sırasında mide userasını artırır, kan basıncını azaltır. Çıban deşmedeolgunlaştırılmasında, arı sokmasında, vücuda batan diken ve camların çıkarılmasında, nasır ve siğilin temizlenmesinde, sarılık hastalığında, ateş ve güneş yanıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Domates ayrıca, vücuda biriken zehirli maddelerin atılmasında, safra ve böbrek taşlarının düşürülmesinde, kanın temizlenmesinde, ürenin azaltılmasında, özellikle cilde tazelik verilmesinde ve genç kalmasında, idrar söktürmede, karaciğer rahatsızlıklarında, ateş yükselmesinde, kan basıncının düzenlenmesinde, kan yapımının hızlandırılmasında, kabızlığın giderilmesinde, böbrek ve mesane iltihabının kurutulmasında, romatizma ve damla hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır."
"Meme kanserini önlüyor"
GOPÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koç, domates salçasının meme kanserinin oluşmasını önlediğine dikkat çekerek, "Domates, kansere karşı korunmada, özellikle kaynatılarak hazırlanan domates salçası, meme kanserinin önlenmesinde, pişirilerek hazırlanan salçanın kadınlarda göğüs kanseri oranını azaltmasında, damar sertliğinin giderilmesinde kullanılır" dedi.
Domates, ilkolarak
Adana'da yetiştirildi
Doç. Dr. Hüseyin Koç, domatesin yüksek oranda C vitamini, vitamin A, B1 ile proteinler, kalsiyum, fosfor, demir gibi mineraller içerdiğini söyledi. "Bitkilerle Sağlıklı Yaşama" isimli kitabında da domatese geniş yer veren Doç. Dr. Koç, sofraların vazgeçilmez sebsezi olan domatesin anavatanının Güney Amerika'da Peru ve civarı olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Koç, Kristof Kolomb'un Amerika'dan 2. dönüşünde Avrupa'ya beraberinde getirdiği tahmin edilen domatesin Türkiye'ye 1900'lü yılların başında, ilk olarak Adana'ya getirilip, burada yapılan ıslah çalışmaları sonucunda yetiştiriciliği yapılan çeşitlerin ortaya çıktığını belirtti.
"Vitamin deposu"
Domatesin meyve etinin sulu, yumuşak, çilek veya üzümü andırdığını, lezzetinin tatlımsı mayhoş olduğunu ifade eden Doç. Dr. Koç, "Domateste, özellikle yüksek oranda C vitamini (93 miligram), A vitamini (4.380 ünite), vitamin B1 ve B2 (0.24 miligram) ile proteinler, kalsiyum, fosfor, niacin, demir gibi mineraller de vardır. Domates mineral madde miktarı diğer meyvelerden fazladır. Diğer taraftan, C vitaminince zengin olarak tanınan birçok meyveyi geride bırakmaktadır. Mesela, C vitamini oranı ortalama olarak elmadan ve portakaldan fazladır. İnsanın günlük C vitamini ihtiyacının 60 miligram olduğu dikkate alınırsa, bir domates bunu rahatlıkla karşılamaktadır" diye konuştu. Doç. Dr. Hüseyin Koç, domatesin iyi geldiği hastalık ve faydalarını şöyle sıraladı:
"Domatesin faydaları"
"Domates, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok tüketilen kültür sebzelerindendir. Salata, çerez, garnitür olarak kullanımından başka, salça, ketçap, domates suyu, turşu ve reçel gibi birçok şekilde yıl boyunca tüketilmektedir. Domates suyu bağırsakların hareketi ile safra kesesinin çalışmasına olumlu etki yapar, hazım sırasında mide userasını artırır, kan basıncını azaltır. Çıban deşmedeolgunlaştırılmasında, arı sokmasında, vücuda batan diken ve camların çıkarılmasında, nasır ve siğilin temizlenmesinde, sarılık hastalığında, ateş ve güneş yanıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Domates ayrıca, vücuda biriken zehirli maddelerin atılmasında, safra ve böbrek taşlarının düşürülmesinde, kanın temizlenmesinde, ürenin azaltılmasında, özellikle cilde tazelik verilmesinde ve genç kalmasında, idrar söktürmede, karaciğer rahatsızlıklarında, ateş yükselmesinde, kan basıncının düzenlenmesinde, kan yapımının hızlandırılmasında, kabızlığın giderilmesinde, böbrek ve mesane iltihabının kurutulmasında, romatizma ve damla hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır."
"Meme kanserini önlüyor"
GOPÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koç, domates salçasının meme kanserinin oluşmasını önlediğine dikkat çekerek, "Domates, kansere karşı korunmada, özellikle kaynatılarak hazırlanan domates salçası, meme kanserinin önlenmesinde, pişirilerek hazırlanan salçanın kadınlarda göğüs kanseri oranını azaltmasında, damar sertliğinin giderilmesinde kullanılır" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.