Covid-19 çağın en büyük krizi
Can kaybı ve vaka sayılarının dünya genelinde hızla arttığı koronavirüs salgınında vaka sayısı 43.4 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısıysa 1 milyon 160 bini aşmış durumda. Online yapılan Dünya Sağlık Zirvesi'nin açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, Covid-19'un bu çağın en büyük krizi olduğunu söyledi
26.10.2020 17:16:00
Dünyanın bütünüyle etki altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle ölü ve vaka sayısı her geçen gün artıyor. Şu ana kadar kaydedilen vaka sayısı dünya genelinde 43.4 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısıysa 1 milyon 160 bini aştı. Pandemide Avrupa ülkeleri, ilkinden daha yıkıcı olan bir ikinci dalgayla boğuşuyor. Almanya, İtalya ve İspanya'nın ardından en yüksek günlük vaka sayısına ulaşan Fransa'da bir günde 52 bin yeni vaka açıklandı. Ancak, hükümete tavsiye veren bir Fransa Bilim Kurulu Başkanı Jean- François Delfraissy, ülkedeki günlük vaka sayısının 100 bini geçmiş olabileceğini söyledi. Delfraissy, ülkede teşhis edilen, teşhis edilmeyen ve hafif semptom gösteren vakalar dikkate alındığında resmi olarak ilan edilen ikinci dalganın beklenenden ağır geçeceğine işaret ederek, "Çok zor hatta kritik durumdayız" dedi. Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa ikinci dalgadan en sert vurulan ülkelerden biri. Ülkede başkent Paris de olmak üzere, birçok yerde gece sokağa çıkma yasakları uygulanıyor ve karantina uygulamalarının sıkılaştırılması tartışılıyor. Fransa son veriler ışığı altında ABD, Hindistan, Brezilya ve Rusya'nın ardından pandemiden en kötü etkilenen beşinci ülke oldu.
Bu çağın en büyük krizi
Berlin'de yapılması planlanırken pandemi nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirilen Dünya Sağlık Zirvesi'nin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres küresel çaptaki krizle mücadelede işbirliğinin şart olduğunu söyleyerek gelişmiş ülkelerin kaynakları kısıtlı ülkelerdeki sağlık sistemlerini desteklemeleri gerektiğini vurguladı. Guterres, Covid-19'un çağımızın en büyük krizi olduğunu söyledi. Aynı zirvede konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de "Herkes güvende olana kadar hiç kimsenin güvende olamayacağını" belirtti. Steinmeier hastalıkla mücadelede başarılı olan ülkelerin bile küresel bir çare bulunana kadar sınırları içinde hapis kalacağını vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus ise koronavirüsü yenmek için aşı geliştirildiği anda, aşıyı etkin bir şekilde kullanılmasının da şart olduğunu söyledi. Ghebreyesus bunun en iyi yolunun, "Bazı ülkelerdeki bütün insanları aşılamak yerine, bütün ülkelerdeki bazı insanları aşılamak" olduğunu söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.