Çocukların beslenmesinde aşırı işlenmiş gıdalar hakim
Yeni bir araştırma, küçük çocukların günlük kalori alımının neredeyse yarısının aşırı işlenmiş gıdalardan geldiğini ortaya koydu
07.10.2024 18:29:00
Kamil Alili
Kamil Alili





Yeni bir araştırma, küçük çocukların günlük kalori alımının neredeyse yarısının aşırı işlenmiş gıdalardan geldiğini ortaya koydu. Bu durum, ilerleyen yaşlarda sağlık sorunlarına yol açabilir.
Aşırı işlenmiş gıdalar, hazır yemekler, tahıllar, yoğurtlar, bisküviler, sosisler, cipsler ve önceden dilimlenmiş ekmek gibi yüksek oranda yağ, şeker ve tuz içeren endüstriyel ürünlerdir. Bu tür gıdaların fazla tüketimi, obezite, kalp-damar hastalıkları, ruh sağlığı sorunları ve kanser gibi ciddi sağlık problemleriyle ilişkilendiriliyor.
Araştırmacılar, ebeveynlerden çocuklarının birkaç günlük diyetlerini kaydetmelerini istedi. Daha sonra bu diyetler, işlenmemiş gıdalar (süt, sebze), işlenmiş gıdalar (tereyağı, peynir) ve aşırı işlenmiş gıdalar (katkı maddeleri içeren ürünler) olarak sınıflandırıldı. Sonuçlar, iki yaşındaki çocukların günlük kalorilerinin %47'sini aşırı işlenmiş gıdalardan aldığını gösterdi. Bu oran, çocuklar yedi yaşına geldiğinde %59'a yükseliyor.
İki yaşındaki çocuklar genellikle aromalı yoğurt, yüksek lifli kahvaltılık gevrekler ve tam tahıllı ekmekler tüketirken, yedi yaşındaki çocuklar puding, tatlı gevrekler ve beyaz ekmek tercih ediyor.
Araştırmacılar, çocukları aşırı işlenmiş gıda tüketimlerine göre beş gruba ayırdı. En düşük seviyede olan çocuklar kalorilerinin %28'ini bu gıdalardan alırken, en yüksek seviyede olanlar %69'unu alıyor. Bu bulgular, ebeveynlerin çocuklarının beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini gösteriyor.
Aşırı işlenmiş gıdalar, hazır yemekler, tahıllar, yoğurtlar, bisküviler, sosisler, cipsler ve önceden dilimlenmiş ekmek gibi yüksek oranda yağ, şeker ve tuz içeren endüstriyel ürünlerdir. Bu tür gıdaların fazla tüketimi, obezite, kalp-damar hastalıkları, ruh sağlığı sorunları ve kanser gibi ciddi sağlık problemleriyle ilişkilendiriliyor.
Araştırmacılar, ebeveynlerden çocuklarının birkaç günlük diyetlerini kaydetmelerini istedi. Daha sonra bu diyetler, işlenmemiş gıdalar (süt, sebze), işlenmiş gıdalar (tereyağı, peynir) ve aşırı işlenmiş gıdalar (katkı maddeleri içeren ürünler) olarak sınıflandırıldı. Sonuçlar, iki yaşındaki çocukların günlük kalorilerinin %47'sini aşırı işlenmiş gıdalardan aldığını gösterdi. Bu oran, çocuklar yedi yaşına geldiğinde %59'a yükseliyor.
İki yaşındaki çocuklar genellikle aromalı yoğurt, yüksek lifli kahvaltılık gevrekler ve tam tahıllı ekmekler tüketirken, yedi yaşındaki çocuklar puding, tatlı gevrekler ve beyaz ekmek tercih ediyor.
Araştırmacılar, çocukları aşırı işlenmiş gıda tüketimlerine göre beş gruba ayırdı. En düşük seviyede olan çocuklar kalorilerinin %28'ini bu gıdalardan alırken, en yüksek seviyede olanlar %69'unu alıyor. Bu bulgular, ebeveynlerin çocuklarının beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini gösteriyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.