Çin, milyarderlerini hesaba çekiyor
Çin’de başta Alibaba’nın kurucusu Jack Ma olmak üzere son dönemde çok sayıda süper zengin ortadan kayboldu. Gelişmenin arka planında Devlet Başkanı Şi Cinping’in Ortay Refah Politikası yatıyor. Cinping, özellikle teknoloji ve emlak şirketlerinin patronlarının aşırı zenginleşmesinin gelir adaletsizliğini artırarak, devletin geleceğini riske attığını düşünüyor.
10.03.2023 16:45:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Müşterileri arasında Tencent, Alibaba, Baidu gibi internet devi şirketlerin bulunduğu China Renaissance Holdings'in kurucusu ve Çin'in teknoloji sektörünün en önemli isimlerinden milyarder Bao Fan geçtiğimiz ay ortadan kayboldu. Bao'nun sırra kadem basışı şirketin "Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki bazı yetkililer tarafından yürütülen bir soruşturmada işbirliği yaptığını" duyurmasından günler önce gerçekleşti. Şimdiye kadar hükümetin hangi biriminin soruşturmayı yürüttüğü, soruşturmanın ne hakkında olduğu ve Bao ile ne tür bir ilişkisinin olduğuna dair bir açıklama olmadı. Geçtiğimiz yıllarda Alibaba'nın başındaki Jack Ma da dahil olmak üzere bazı Çinli iş insanları sırra kadem basmıştı. Milyarderler kadar dikkat çekmese de, örneğin hükümet karşıtı protesto ya da insan hakları eylemlerinde rol oynadıktan sonra ortadan kaybolan Çin vatandaşları da var.
Bao'nun kayboluşu, dikkatleri bir kez daha, Devlet Başkanı Şi Cinping'in ülke ekonomisindeki nüfuzunu artırmak isterken müracaat ettiği yollardan birisinin bu olduğu yönündeki görüşlere çekti.
Bir gece ansızın alınıyorsunuz!
Sadece 2015'te, İngiliz Premier Lig futbol takımı Wolverhampton Wanderers'ın da sahibi olan Fosun International'un yönetim kurulu başkanı Guo Guangçang dahil en az beş üst düzey yönetici ulaşılamaz oldu.
Guo, Aralık ayında ortadan kayboldu. Tekrar ortaya çıkmasından sonra şirketi onun soruşturmalara yardımcı olduğunu açıkladı. İki yıl sonra Çinli-Kanadalı iş insanı Xiao Jianhua (Şiao Cianhua), Hong Kong'taki lüks bir otelden alındı. Çin'in en zengin insanlarındandı ve geçtiğimiz yıl yolsuzluk suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldı. 2020 yılının Mart ayında emlak kralı Ren Zhiqiang (Ren Çiciang), Şi Cinping'e pandemiyi yönetme biçimiyle ilgili "palyaço" dedikten sonra ortadan kayboldu. Sonraki yılsa tek günlük bir mahkemenin ardından Ren de yolsuzluk suçlamasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Alibaba'nın kurucusundan haber yok
Ortadan kaybolan en güçlü kişi Alibaba'nın kurucusu milyarder Jack Ma...
Bir dönem Çin'in en zengin insanı olan Ma, 2020 sonlarında ülkenin mali denetimlerini eleştirdikten sonra ortadan kayboldu. Halk Refahı Fonu'na 10 milyar dolar bağışlamasına rağmen iki seneden fazla zamandır Çin'de görünmedi. Herhangi bir suçtan ceza da almadı. Geçtiğimiz aylarda Japonya, Tayland ve Avustralya'da görüldüğü bildirilse de Ma'nın nerede olduğu tam olarak bilinmiyor.
Çinli yetkililer, ülkenin en zengin insanlarına yönelik atılan adımların tamamının yasal zeminlere sahip olduğu konusunda ısrarcı. Yolsuzluğun kökünü kurutacaklarını da sık sık dile getiriyorlar.
Süper zenginler istenmiyor
Büyük işletmeler, özellikle de teknoloji endüstrisi, Devlet Başkanı Şi'nin selefleri Ciang Zemin ve Hu Cintao dönemlerinde güçlerine güç kattı. Teknoloji ve emlak şirketlerinin patronları aşırı zenginleşti. Bu durumun ülke için riskli olduğunu düşünen Şi de Ortak Refah Politikası ortaya atarak, pek çok endüstriyi kıskaca aldı. Ortak Refah yaklaşımında hukukun üstünlüğü ve kuralların hem zengin hem de fakir için geçerli olması gerektiği de kilit bir öneme sahip. Çin'de hükümet, politikanın genişleyen servet açığını daraltmayı amaçladığını savunuyor. Birçok kişi de bunun, ele alınmadığı takdirde Komünist Parti'nin konumunu baltalayabilecek önemli bir sorun olduğu konusunda hemfikir. Ülkede artan bir eşitsizlik hakim.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.