Batı, Almanya'ya çullandı
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 51 gün geride kalırken, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'ya, Rus enerjisine olan bağımlılığını kesmek için yapılan baskı artıyor.
15.04.2022 14:29:00





Alman hükümetinin ekonomiye zarar verecek diye 'net tavır' almama taktiğine karşın ülke, Rus enerjisinin fişini çekmek için Batı kamuoyu tarafından büyük bir baskı altında tutuluyor. Doğal gaz boru hatlarıyla Rusya'ya adeta kelepçelenmiş olan Almanya, Rusya'dan ithal ettiği enerji ürünlerine yasak getirecek katı yaptırımları uygulamayı başaramıyor. Bu durum, "Almanya'nın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını finanse ettiğine dair" yıkıcı bir algıya yol açıyor.
Almanya, eleştirilerin hedefinde
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa'yı insani ve ahlaki değerleri sorgulamaya zorluyor. Eleştirilerin hedefinde ise kıtanın en büyük ekonomisine sahip Almanya bulunuyor. Ukrayna'dan gelen görüntüler, Avrupa'da geçmişe bakışı ve bugünün önceliklerini değiştirirken, Alman hükümetinin ekonomik çıkarlarını kıtanın ortasındaki savaşta yaşanan insan hakları ihlallerinin üzerinde görmesi dikkati çekiyor. Almanya'nın sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrolü, gazı ve kömürüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olduğu görülüyor. Ülke, ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan karşılıyor. Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmak için yoğun çalışmalar yürüten Alman hükümeti, Rus gazından tamamen bağımsız olmak için zamana ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Alman hükümeti de, Rusya'dan arzın hemen durdurulmasına da karşı çıkıyor.
Faturası ağır olur
Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) de içinde yer aldığı 5 ekonomik düşünce kuruluşu, 13 Nisan'da Almanya'nın, savaş nedeniyle Rusya'nın enerji arzında ani bir kesinti olması durumunda gelecek 2 yıl içinde 220 milyar Euro'luk bir ekonomik üretim kesintisiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Kimya ve çelikten enerji şirketlerine Alman iş dünyasının önde gelen isimleri, istikrarlı bir gaz, petrol ve kömür arzı olmadan üretimlerinin durma noktasına geleceği konusunda uyarıda bulunuyor. Almanya'da konutların neredeyse yarısı, doğal gazla ısıtılıyor. Alman enerji şirketi E.ON da, AB'nin Rus petrol ve gazının ithalatını dondurması durumunda Alman tüketicilerinin elektrik ve gaz fiyatlarındaki keskin artışlara hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyardı. Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, Almanya'nın Rusya'dan enerji ithalatına bu kadar bağımlı hale gelmesinin bir hata olduğunu belirtirken, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Kiev'e planladığı ziyaret, Ukrayna'nın başkentinde "pek hoş karşılanmadığı için" suya düştü. Alman Bild gazetesi, "Bir devlet başkanının böylesine rezil olduğu çok nadiren görülen bir olaydır. Frank-Walter Steinmeier'in Ukrayna'ya gitmesine izin verilmiyor. Zira orada istenmiyor. Bu, Almanya ve dünyadaki itibarı için utanç verici ve tüm Almanya vatandaşları için ağır bir ipotek" değerlendirmesinde bulundu. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.