Toplumda, balıkla birlikte yoğurt ve ayran tüketilmesinin zehirlenmelere yol açacağı düşüncesinin her zaman doğru olmadığı belirtiliyor. Uzmanlara göre, bayat balık ile birlikte yoğurt tüketilmesi istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir ancak, taze balıkla birlikte ayran veya yoğurt alınabilir. Uzmanlar, çabuk temizlenmeyen, çabuk tüketilmeyen ve uygun koşullarda saklanmayan balıklarda bakteri oluşumunun hızlandığını, yakalandıktan sonraki 3 gün içinde tüketilmeyen balığın yoğurt, peynir ve ayranla yenmesinin histamin zehirlenmesine yol açtığını belirtti. Toplumda, "balıkla yenen yoğurt zehirler" diye bir inanış olduğunu ifade eden uzmanlar, şöyle konuştu: "Balığın tazeliğini koruyabilmesi için yakalandığı andan itibaren birçok kurala dikkat edilmesi gerekiyor. İlk önce, balık yakalandıktan kısa bir süre sonra öldürülmelidir. Balığın uzun süre can çekişerek ölmesi, etinde farklı reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlar balığın taze kalmasını önler. Balık, iyi koşullarda güneş görmeyecek şekilde saklanmalıdır. En geç 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu koşullarda yoğurtla birlikte yenen balık insan sağlığını olumsuz yönde etkilemez". Uzmanlar, balığın tazeliğini koruyabilmesi için petrol ürünü olan poşetlerde satılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.