Avrupa Tunus'ta otoriter yönetimi destekliyor!
Tunuslu uzmanlar, Macaristan başta olmak üzere birçok ülkede otoriter yönetime karşı çıkan Avrupa Birliği'nin (AB), Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in siyasi projesine engel olmayacağı ve 25 Temmuz kararlarına karşıt bir tavır takınmayacağı değerlendirmesinde bulunuyor.
16.04.2022 15:51:00
Tunuslu uzmanlar, Macaristan başta olmak üzere birçok ülkede otoriter yönetime karşı çıkan Avrupa Birliği'nin (AB), Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in siyasi projesine engel olmayacağı ve 25 Temmuz kararlarına karşıt bir tavır takınmayacağı değerlendirmesinde bulunuyor. AB, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Tunus Meclisini feshetmesinin yolunu açan 25 Temmuz 2021 "olağanüstü kararlarının" ardından, ülkedeki siyasi kriz sürecinde birçok kez demokrasiye dönüş mesajları verdi.
Cumhurbaşkanı Said'in, 25 Temmuz kararlarını aldığı gün açıklama yapan AB Komisyon sözcülerinden Nabila Massrali, "Anayasal kurumlara ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterme" çağrısında bulundu. Meclis çalışmalarının askıya alınmasına karşı çıkan milletvekillerinin 30 Mart'ta çevrim içi oturum düzenlemesi üzerine aynı gün Meclisi fesheden Cumhurbaşkanı Said'in kararına karşı AB ülkeleri durumdan endişe duyduklarını bildirdi. Massrali, 7 Nisan'da yaptığı açıklamada, "Tunus Parlamentosunun feshedilmesinden dolayı ciddi endişe duyduklarını" söyledi.
Avrupa Parlamentosu (AP), 11-13 Nisan tarihleri arasında Tunus'ta siyasi reformlar ve yeniden kurumsal istikrara dönüş için istişarelerde bulunmak üzere bir heyet gönderdi. Resmi görüşmelerin ardından heyet tarafından yapılan açıklamada, "Tunus'taki siyasi krizin çözümü için sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve kadın örgütleri temsilcilerinin katılım sağladığı geniş tabanlı ulusal bir diyaloğun acilen başlatılması" çağrısı yapıldı. Tunuslu eski diplomat Abdullah el-Ubeydi, Avrupa'nın Cumhurbaşkanı Said'in siyasi projesini uygulamasına engel olmayı düşünmediğini savundu. 25 Temmuz kararlarının ardından Tunuslu aktivistler tarafından kurulan Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi Üyesi Habib Buacile ise "Avrupa'nın girişimleri bizim hayal ettiğimiz gibi siyasi anlamda darbeye karşı çıkıp demokrasiyi savunmak değil" dedi.
Avrupanın demokrasiyle ilgilenmediğini dile getiren Buacile, "Avrupalıların 25 Temmuz darbesine karşı kararlı bir tavır almasını beklemiyoruz. Cumhurbaşkanı Said'i 2014 Anayasası'na sadık kalması noktasında zorlayacaklarını da düşünmüyoruz. Bunun yerine sosyal gerilimin tırmanmasına engel olmak için maddi destek sağlayarak, Said'i destekleyecekler" değerlendirmesinde bulundu. YENİ MESAJ / AA