Avokado satışları muzu geçecek!
Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Türkiye'de avokado üretiminin son 10 yılda arttığını belirterek, “Avokado muz ve mangoyu geride bırakacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünya avokado ticaretinin 8.3 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor" dedi. Dünya muz ticareti ise yaklaşık 8 milyar dolar.
23.03.2022 15:17:00
AHMET TURAN YİĞİT / İSTANBUL
Sağlıklı beslenme diyetinin vazgeçilmezi avokado ile ilgili tohumdan yetiştirilmesine, ticaretinden sağlık alanında kullanımına kadar bir çok konunun ele alındığı İnteraktif Avokado E - Çalıştayı devam ediyor. Çevrimiçi yapılan çalıştay, 25 Mart'a kadar devam edecek. Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, avokadonun Türkiye'de 90 yıldır yetiştirildiğini ancak son 10 yılda üretiminin arttığını belirtti. Çandır, "Antalya'da avokado üretim alanı 2021 yılında bir önceki yıla göre 2.4 kat artarken, Türkiye genelinde 2.2 kat artış kaydetti. Ülkemizde 2021 yılında 9 bin tonun üzerinde avokado üretilirken bunun yüzde 78'ini Antalyalı üreticimiz gerçekleştirdi. Üretim miktarı Antalya'da son bir yılda yüzde 44 artarken, Türkiye genelinde yüzde 53 artış kaydetti" diye konuştu. Çandır, daha önce ekimi yapılan bahçelerden verim alınmasıyla 2-3 yıl içerisinde avokado üretim miktarında ciddi artış olacağını bildirirken, bu noktada ihracat pazarları bulmanın ve var olan pazarları büyütmenin gerekliliğine dikkat çekti.
Ticareti artacak
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan Tarımsal Görünüm raporuna göre 2021-2030 döneminde avokadonun ticareti en çok yapılan tropikal meyve olacağını söyleyen Çandır, "Avokado muz ve mangoyu geride bırakacak" dedi. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünya avokado ticaretinin 8.3 milyar dolar seviyesine ulaşmasının beklendiğini kaydeden Çandır, "Avokadonun yükselişe geçtiği bu dönemde, hangi bölgelerde, hangi amaçla, hangi çeşitlerin üretiminin uygun olduğu, değişen iklim şartlarına karşı neler yapılması gerektiği, etkili su kullanımının nasıl sağlanacağı, tedarik zinciri ve üretime dayalı bir sanayinin önemi gibi konuları uzmanlarından dinlemek ve saha deneyimlerini paylaşmak için bu çalıştayı düzenledik" diye konuştu.
Avokado çok su istiyor!
TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik ise iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte meyve çeşitliliğinin de farklılaştığını kaydetti. Türkiye'nin toprak ve su kaynağı kısıtlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Birişik, avokadonun çok su isteyen bir meyve türü olduğunu, bu nedenle su kaynakları sınırlı bölgelerde avokado üretiminin yapılmasının akılcı olmadığını ifade etti. Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca da son dönemde Antalya'da muz, zeytin ve avokadonun en çok üretilen meyve çeşitleri olduğunu kaydetti.