Aracılar gaddarlıkta zirvede!
Geçen yıl kilosu 55 liraya kadar çıkan sarımsağın kilosu bu yıl 15-30 TL arasında seyrediyor. Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, fiyatların bundan aşağı inmemesi gerektiğine işaret ederek, "Çok büyük emek var. Aracılar ne üreticiye ne tüketiciye acıyor" dedi
27.10.2020 18:39:00





Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde üretilen coğrafi işaret belgeli Taşköprü sarımsağının fiyatı bu yıl istikrarlı seyrediyor. Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü ilçesinde Şubat ve Mart aylarında ekilen sarımsağın hasadı, Temmuz ayında gerçekleştiriliyor. Taşköprü'de geçen yıl 25 bin dekar alanda yapılan sarımsak üretimi, bu yıl 22 bin dekara geriledi. Geçen yıl 25 bin ton olan rekolte ise bu yıl 27 bin ton civarında gerçekleşti. Geçen yıl hasadın ardından fiyatı sürekli yükselerek kilogramı 55 liraya kadar satılan Taşköprü sarımsağı bu yıl 15 ila 30 liradan alıcı buluyor.
Üretici hakkını alamıyor
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Taşköprü'de yetiştirilen sarımsağın tadı ve aromasıyla diğer sarımsaklardan ayrıldığını kaydetti. Taşköprü sarımsağına 'doğal antibiyotik' ve 'beyaz altın' dediklerini ifade eden Butur, "Fiyatlar ne çok zirve yapsın, ne de dip yapsın. Üretici için de istikrar önemli. Üretici önümüzdeki yıl ürününü kaça satabileceğini bilmek ister. 5 liralık düşüş ve yükseliş olabilir ama çok fazla oynamaması lazım. Fiyatların bu şeklide devam edeceğini düşünüyorum. Fiyatlar bundan aşağı inmemeli. El emeği var. Makineli tarımla sarımsak işlenmiyor. Çok büyük emek var. Sarımsak çok el değiştirdikçe fiyatlar artıyor. Üreticinin cebine bu paralar girmiyor. Bunun yarısı giriyor. Aracılar ne üreticiye ne tüketiciye acıyor."
Sarımsak üreticisi Murat Başkan ise ilçenin geçim kaynağının sarımsak olduğunu belirtti. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.