Altıncı tat bulundu
İnsanların algılayabildiği beş temel tat -tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve umami- uzun zamandır biliniyor. Ancak yeni bir araştırma, bu listeye altıncı bir tat eklemeyi gündeme getiriyor
07.11.2024 13:51:00
Kamil Alili
Kamil Alili
İnsanların algılayabildiği beş temel tat -tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve umami- uzun zamandır biliniyor. Ancak yeni bir araştırma, bu listeye altıncı bir tat eklemeyi gündeme getiriyor.
Bu yeni tat, amonyum klorür adlı bir maddenin dildeki reseptörleri nasıl harekete geçirdiğiyle ilgili. Amonyum klorür, dilinize temas ettiğinde acı, tuzlu ve hafif ekşi bir tat hissi yaratıyor.
Araştırmacılar, otopetrin1 (OTOP1) proteininin ekşi tatları tespit etmek için nasıl kullanıldığını ve hücrelerdeki asit seviyelerini nasıl etkilediğini incelediler. Çalışmalarında, OTOP1 proteininin amonyum klorürle karşılaştığında da benzer bir tepki verdiğini keşfettiler.
Kültürlenmiş insan hücrelerini asit ve amonyum klorüre ayrı ayrı maruz bırakan araştırmacılar, OTOP1 reseptörünün her iki uyarıcıya da aynı şekilde yanıt verdiğini gözlemlediler. Ayrıca, OTOP1 geni olmayan farelerin amonyum klorür içeren yiyeceklerden kaçınmadığı, ancak gene sahip olan farelerin bu maddeden uzak durduğu görüldü.
Bu keşif, insanların algılayabildiği tatlara yeni bir tat eklenmesi anlamına gelebilir. Ancak bu sonucu kesinleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.
Bu yeni tat, amonyum klorür adlı bir maddenin dildeki reseptörleri nasıl harekete geçirdiğiyle ilgili. Amonyum klorür, dilinize temas ettiğinde acı, tuzlu ve hafif ekşi bir tat hissi yaratıyor.
Araştırmacılar, otopetrin1 (OTOP1) proteininin ekşi tatları tespit etmek için nasıl kullanıldığını ve hücrelerdeki asit seviyelerini nasıl etkilediğini incelediler. Çalışmalarında, OTOP1 proteininin amonyum klorürle karşılaştığında da benzer bir tepki verdiğini keşfettiler.
Kültürlenmiş insan hücrelerini asit ve amonyum klorüre ayrı ayrı maruz bırakan araştırmacılar, OTOP1 reseptörünün her iki uyarıcıya da aynı şekilde yanıt verdiğini gözlemlediler. Ayrıca, OTOP1 geni olmayan farelerin amonyum klorür içeren yiyeceklerden kaçınmadığı, ancak gene sahip olan farelerin bu maddeden uzak durduğu görüldü.
Bu keşif, insanların algılayabildiği tatlara yeni bir tat eklenmesi anlamına gelebilir. Ancak bu sonucu kesinleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.