AB ile Çin arasında ticari çatışma riski artıyor
Avrupa Birliği'nin Çin'den Birlik üyesi ülkelere ithal edilen elektrikli otomobillerin 'piyasayı bozduğunu' gerekçe göstererek soruşturma başlattığını duyurmasının ardından Çin ile ticaret çatışması yaşanacağına ilişkin endişeler artıyor.
25.09.2023 13:18:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 13 Eylül'de Çin'den AB ülkelerine ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon soruşturması başlatıldığını açıkladı. Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillerin 'büyük devlet sübvansiyonları' yoluyla piyasayı bozduğu eleştirisinde bulunan von der Leyen, Çin'i "küresel pazarları büyük devlet sübvansiyonları sayesinde yapay şekilde AB'yi düşük fiyatlara sahip elektrikli otomobillerle doldurmakla" suçlamıştı. Von der Leyen, Avrupa şirketlerinin çoğu zaman bazı pazarlardan dışlandığını veya piyasa bozucu eylemlerle karşılaştığını, özellikle büyük kamu sübvansiyonlarından yararlanan rakiplerinin buralarda fiyatları kırdığını belirtti. Çin'in adil olmayan ticaret uygulamalarının geçmişte Avrupa güneş enerjisi sektörünü olumsuz etkilediğini hatırlatan von der Leyen, Avrupa'da pek çok işletmenin, büyük oranda sübvansiyon sağlanan Çinli rakipler nedeniyle işlerini kaybettiğini ifade etti.
Çin malı otomobiller yüzde 20 daha ucuz
AB elektrikli otomobil üreticileri, uzun süredir Çin'den ithal edilen araçlara karşı soruşturma açılmasını talep ederken, Brüksel'deki soruşturmanın gelecek yaza kadar tamamlanması beklenmiyor.
Bu soruşturma sonucunda Çin'den sübvansiyon alan ve AB ülkelerine gönderilen elektrikli otomobillere ek gümrük tarifeleri uygulanmasının söz konusu olabileceği belirtiliyor. Son yıllarda AB ülkelerinde satılan elektrikli otomobillerde Çinli üreticilerin payının yükselmesi dikkati çekerken, Avrupa'ya Çin'den gelen elektrikli araçlara yüzde 10 gümrük vergisi uygulanıyor. ABD'de bu oran yüzde 27.5... Çin malı elektrikli otomobillerin AB'de üretilen modellerden yaklaşık yüzde 20 daha ucuz olduğu belirtilirken, Çinli şirketlerin elektrikli otomobilde pazar payının 2 yıl içinde yüzde 15'e ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Alman otomobil endüstrisi endişeli
Çin, son yıllarda ABD ile ticaret savaşında gerilimi tırmandırmaktan çekinmediğini gösterirken, Çin'in olası karşılıkları içinde Avrupa ürünlerine yönelik ek gümrük vergileri veya otomobil üretimi için önemli elektronik bileşenlere dair ihracat kısıtlamaları yer alıyor.
Alman basınında yer alan haberlerde, bunun da muhtemelen Çin pazarının beşte birini kontrol eden Alman otomobil üreticilerini sert bir şekilde vuracağı tahmin edildi. Alman şirketleri, küresel pazar için Çin'deki en son teknolojileri geliştiriyor ve test ediyor. 2021 verilerine göre Alman otomotiv üreticileri Volkswagen, Daimler ve BMW, gelirlerinin sırasıyla yüzde 37.2, yüzde 32.2 ve yüzde 31.7'sini Çin'de elde ederken; spor ürünleri firması Adidas'ın gelirlerinin yüzde 13'ü, Siemens'in gelirlerinin yüzde 13.2'si ve kimya şirketi BASF'nin gelirlerinin yüzde 15.3'ü Çin'den geliyor. Kısacası Alman sanayisinde kullanılan ara ürünlerin çoğunluğunun Çin'den geldiği belirtiliyor. AB'nin Çin'le toplam ticaret hacmi 2021'de 695.5 milyar Euro olurken, 2022'de 856.3 milyar Euro'ya ulaştı. Bu da AB'nin toplam ticaretinin yaklaşık yüzde 15.3'üne denk geldi. Çin'den 2022'de toplam ithalat 626 milyar Euro'ya ulaşarak AB'nin tüm ithalatının yüzde 20.8'ini oluştururken, Çin, 230 milyar Euro ile ABD ve İngiltere'den sonra AB ihracatı için üçüncü sırada. Çin'e ihracat 2022'de AB'nin toplam ihracatının yüzde 9'unu oluşturdu. EKONOMİ SERVİSİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.