Yoksul musunuz yoksa aç mı?
Türk-İş'in 1987 yılından bu yana her ay yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Mayıs ayı sonuçlarına göre; ülkemizde aylık 7 bin 942 TL'den az geliri olan aileler yoksulluk sınırının, 2 bin 438 TL'den az geliri olan aileler ise açlık sınırının altında yaşam savaşı veriyor
27.05.2020 14:16:00





Çalışanların geçim şartlarını otuz üç yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasıyla ortaya koyan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Mayıs ayına ilişkin "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının sonuçlarını internete sitesinden duyurdu. Türk-İş araştırmasına göre gıda fiyatları Mayıs'ta aylık yüzde 2.71, yıllık yüzde 14.80 arttı. Buna göre açlık sınırı 2 bin 438 lira 24 kuruş, yoksulluk sınırı ise 7 bin 942 lira 17 kuruşa yükseldi. Koronavirüs salgınında başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere tüm vatandaşların olumsuz etkilendiğini ortaya koyan araştırmada, ekonomik ve sosyal alanda özellikle işsizlik ve düşük gelir veya gelirsizliğin en önemli sorun olduğuna dikkat çekildi. Araştırmada, ülkemizde dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken harcama tutarının net asgari ücretin üzerine çıktığı ifade edildi.
Açlık sınırı 2 bin 438 lira
Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için Mayıs'ta yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 438 lira 24 kuruş oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 7 bin 942 lira 17 kuruş, bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 2 bin 961 lira 13 kuruş olarak hesaplandı. Araştırma raporunda şu ifadeler yer aldı: "Bu harcamaları karşılayabilecek gelirin elde edilmesi toplumun çoğunluğu için mümkün değildir. Ücretli veya küçük esnaf olarak çalışanlar için hayatın belirsizliği ve gelecekte düzenli bir gelire kavuşma imkanının sınırlı olması endişeleri artırmaktadır. Düşük de olsa düzenli olarak sağlanan gelir olumlu olmakla beraber harcamaları karşılamaktan uzak kalmaktadır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.