Yeni yıla yüksek motivasyonla girin
Uzman Psikolog Yelda Öge, yeni yıla yüksek motivasyonla girmek isteyen vatandaşların öncelikle olumsuz düşünce kalıplarını hayatlarından çıkarmaları gerektiğini söyledi
26.12.2015 00:00:00
Olumsuz düşünce kalıplarını yaşamlarında yansıyan vatandaşlarda motivasyon düşüklüğü, kaygı ve moral bozukluğu yaşanıyor. Yeni yıla motivasyonu yüksek bir şekilde girmek isteyen vatandaşların ne yapması gerekiyor? Konuyla ilgili konuşan Uz. Psk.Yelda Öge, vatandaşların özellikle motivasyonlarını arttırmak için hedef belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Hedeflerin belirlenmesinde ulaşılabilir ve kısa süreli hedefler olmasının gerektiğine dikkat çeken Öge, "Örneğin haftalık hedefler gibi. Bir de ideal olarak kendimize uzak bir hedefi de belirlememiz gerekiyor. Yapılacak işlerimizi haftalık ve günlük olarak mutlaka listelememiz gerekiyor. Hedefimize ulaştığımızda kendimize mutlaka bir ödül koymamız gerekiyor. Ödüller her zaman olumlu anlamda pozitif pekiştiricilerdir. Bundan dolayı hedeflerin sonunda mutlaka ödüller olmalıdır. Bunun dışından günlük yaşam tarzımızı iyileştirmemiz gerekiyor. Motivasyonumuzu arttırmak için beslenme alışkanlıklarımızın değiştirilmesi, düzenin tertibin yeniden oluşturulması, bununla birlikte aktivitelerin arttırılması, spor faaliyetleri, sanatsal faaliyetler gibi etkinlikler stres ve kaygımızı azaltacağı için aynı zamanda bizim de yeni yılda motivasyonumuzu arttıracaktır" dedi.
Olumlu düşünce önemli
Öge, olumlu düşüncenin motivasyonun artmasında önemli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Olumsuz düşünce kalıplarını hayatımızdan çıkartmamız gerekiyor. Örneğin, yapamam, beceremem gibi cümleler yerine yapabilirim, başarabilirim cümleleri kullanılmalıdır. Güçlü ve zayıf yanlarımızı tespit etmemiz çok önemli. Kendimizi tanımamız gerekiyor. Bu bizim motivasyonumuzu güçlendirecek bir nokta. Bunları nasıl iyileştirebilirim diye düşünmek gerekiyor. Yoğun kaygı bize zarar veren bir noktadır ama kaygı bizim için motivasyonda önemli bir anahtardır. Çünkü motivasyonun sağlanması için bir miktar kaygının hayatınızda olması gerekir. Eğer o kaygı hiç olmasa bunun sonucunda motivasyon kaybı yaşarız. O yüzden kaygımızı doğru şekilde yönlendirmemiz gerekiyor. Örneğin sınava hazırlanırken bir miktar kaygı yaşarsak motivasyon ve isteğimiz olur. Kaygı duymaz ise motivasyon ve isteğimiz olmayacaktır. Bu çok yoğun düzeyde olursa eğer o zaman da başarısızlık gelecektir. Bundan dolayı bu kaygıyı kontrol etmek bizim için önemli. Motivasyonunuzu bozan durumları doğru tespit etmek ve pozitif düşünmek önemli. Bunları faaliyete geçirebilirsek yeni yılda motivasyonunuz artacaktır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.