Günlük hayatta sıklıkla yenilen gıdalarla ilgili yapılan birçok hatanın, yanlış beslenmeye yol açtığı bildirildi. Uzmanlar, et yemeklerinin yanında ayran içmek, yemek arasında su içmemek, balı sıcak su veya sütle karıştırmak bunlardan yalnızca birkaçı olduğunu söyledi Bilinenin aksine balığın taze olması halinde yoğurtla birlikte yenilmesinde sakınca olmadığını ifade eden uzmanlar, zehirlenmenin sebebinin yoğurt değil, balığın içinde bulunan 'histamin' proteini olduğunu, balığın tazeliğine güvenilmesi durumunda yoğurtla birlikte tüketmenizin hiçbir sakıncası olmadığını söyledi.Annelerin genellikle faydalı olduğunu düşündüğü için çocuklarına yedirdikleri pekmeze yoğurt veya süt kattığını kaydeden uzmanlar, "Ya da tam tersi süte pekmez eklenir. Hâlbuki sütün içinde bulunan kalsiyum, pekmezde bulunan demirin emilimini azaltıyor. Demir, C vitamini ile birlikte tüketildiğinde emilim artıyor ve C vitamini demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlıyor. Bu sebeple pekmez, süt yerine portakal suyu ile karıştırılırsa çok daha faydalı olacaktır. Ayrıca et yemeklerinin yanında ayran içmek vazgeçilmez geleneklerimizdendir. Fakat ayrandaki kalsiyum etteki demirin emilimini azalttığı için, et yemeklerinin ayran ya da yoğurt yerine C vitaminiye birlikte yenilmesi doğru olur. Et yemeğinin yanına, içinde maydanoz ve biber olan bol limonlu bir salata hazırlanabilir. Böylece C vitamini açısından zengin olan maydanoz, biber ve limon sayesinde etteki demirden maksimum fayda sağlanır. Ispanakta da demir vitamini olduğundan yoğurtla yenilmemesi gerekenlerden. Sadece ıspanağı değil, içinde demir olan yiyecekleri kalsiyumla tüketilmemelidir. Birçok kişi yemek yerken su içmenin kilo aldıracağını düşünür. Ne kadar susanırsa susansın su içmeyi yemekten 12 saat sonrasına saklar veya yemeğe başlamadan içilir. Kulaktan dolma bu inancın tersine yemek sırasında su içmek kilo aldırmaz, tam tersi iştahı yatıştırmaya yardımcı olur. Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek sırasında su içmemelidir" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.