Bu başlık Yalın Alpay'ın kaleme aldığı,"Yalanın meşrulaştırılması, Hakikatin önemsizleşmesi, Hileli akıl yürütme teknikleri" ile kitlelerin teslim alınması dönemi, İngilizce adıyla Post-Truth dönemi anlattığı kitaba ait.
ABD'de Trump nasıl seçildi ve ikinci seçimde aday olup ciddi oy almayı nasıl başardı?
Putin, sisteme taklalar attırarak iktidarını nasıl muhafaza ediyor?
Ak Parti, kurulduktan sonra 1 yıl içinde tek başına iktidar olacak oyu nasıl aldı? Onca yanlış icraatına ve yolsuzluğa, zikzağa rağmen halen nasıl birinci parti olabiliyor?
Dün siyah dediğine bugün beyaz diyen siyasiler, kendi kitlesine ikisinin de doğru olduğunu nasıl kabul ettirip alkışlatabiliyor?
Akla, mantığa, bilime uygun olan niçin itibar görmez? İnsanlar duyduklarının doğruluğunu neden akıl süzgecinden geçirmez? Hakikat neden önemsizleşti? Yalan nasıl meşru hale geldi? Okuyan, araştıran, bilen, uzman olanların itibarı azalırken bilgisiz olanın, yalan söyleyenin, hiçbir ölçüsü olmayanın itibarı nasıl artıyor?
Bu ve benzeri sorulara cevap arayanlara kitabı şiddetle tavsiye ediyorum. 180 sayfalık dolu dolu bir kitap. Yaşadığımız dönemi anlamlandırmada bizlere yardımcı olan bu eseri kaleme alması nedeniyle Yazar Yalın Alpay'ı tebrik ediyorum.
Bu çerçevede, ülkemiz siyasetini ve özellikle Ak Parti iktidarının arkasındaki toplumsal desteği analiz etmek,
Proje ve fikir üreten, yapacaklarını bir matematikle anlatmaya çalışan Bağımsız Türkiye Partisi'nin beklenen oyu alamama nedenlerini analiz etmek üzere yazı dizisine başlamak istiyorum.
Yalanın değer gördüğü, doğrunun kıymetsiz olduğu, en iyi durumda bile yalan ile doğrunun müsavi kabul edildiği bu döneme Post-Truth dönemi deniyor. Yalın Alpay, "Hakikatin önemsizleşmesi" dönemi olarak Türkçeye çeviriyor. Bu dönemi ve verilen bu ismi anlamak için kitabın giriş bölümünden bazı alıntılar yapacağım. Ancak sağlıklı bir okuma yapabilmek, inancımız penceresinden yaşadıklarımızı anlamlandırmak için öncelikle Peygamberimizin bazı sözlerini hatırlatmak isterim.
Peygamberimiz (SAV); yaşadıklarımızın adını kıyamet alameti olarak koymuştur. Hadis Kitaplarında Peygamber efendimizden rivayetle kıyamet alameti olarak anlatılanlara bakacak olursak;
• Seviyesiz ve şahsiyetsiz kişiler yönetici olacak.
• Yöneticiler insanlara zulmedecek, şerrinden korkulan kimselere itibar edilecek.
• Liderliğe elverişli kimseler azalacak.
• Ticareti dürüst olmayan gruplar ele geçirecek.
• Cahiller, aynı zamanda dürüst olmayan zâhid ve sûfîler türeyecek.
• Yalancılar tasdik edilip doğru konuşanlara itibar edilmeyecek.
(İbn Kesîr, I, 21, 178-179; Berzencî, s. 70-75)
Tüm bunların yaşandığı dönemde kıyamet alameti olarak Peygamberimiz başkaca haberler de vermiştir. "Namaz kılınmayacak, emanete riayet edilmeyecek, faiz helâl sayılacak, ebeveyne isyan edilip beyler hanımların emrine girecek, toplumlar geçmişlerine lânet okuyacak, akşam mümin olarak yatan kişi sabah kâfir olarak kalkacak, Mescitler süslenmekle birlikte ibadete önem verilmeyecek, erkekler erkeklerle, kadınlar da kadınlarla yetinecek, açıklık yayılacak, hayâsızlık çoğalacak, ani ölümler çoğalacak, akrabalık bağları kesilecek, kitapların sayısı artacak, yağmurlar ve yıldırımlar çoğalacak, madenler yok olacak, sadece din dışı ilimler öğrenilecek, kader inkâr edilecek ve yıldız falına inanılacak." (İbn Kesîr, I, 21, 178-179; Berzencî, s. 70-75)
Yukarıda aktardığımız olayların çoğunun yaşandığı bir dönemi yaşadığımız muhakkak. Birçok alametin aslında tek bir kategoride toplayabiliriz.
Doğru ve hakikat değersiz; yanlış ve yalan değerli…
Sufinin sahtekarı, siyasetçinin beceriksizi, alimin bayağısı, tacirin yalancısı yani değersiz ve kıymetsiz olanların değerli olduğu, samimi, dürüst, bilgili, kabiliyetli olanların ise değersiz olduğu bir dönemi tarif ediyor Resulullah.
İşte bu döneme çağımızda "Hakikatin önemsizleşmesi (Post-Truth)" dönemi dediler. Ve tüm dünyanın adeta yalana teslim olduğunu, insanların hakikati umursamadığını üzülerek gözlüyoruz.
Bir sonraki yazımda "hakikatin önemsizleşmesi" dönemine nasıl evrildiğimizi kitaptan alıntılayarak yazacağım.
- Toplumsal barış projesi üzerine bir analiz – 2 / 10.03.2023
- Toplumsal Barış Projesi üzerine bir analiz - 1 / 09.03.2023
- Doğuştan imtiyazlı muhalefet / 14.01.2023
- AKP gömleğini çıkarmamış muhalefet / 13.01.2023
- Paraya hükmetme çağı / 26.07.2022
- Ekonomik kurtuluş savaşı -5- / 10.01.2022
- Ekonomik kurtuluş savaşı -3- / 08.01.2022
- Ekonomik kurtuluş savaşı / 06.01.2022
- Ekonomide ağır faturalar ödemeye hazır mısınız? / 18.11.2021