Unutkanlık hakkında doğru sanılan 7 yanlış!
Günlük hayatın koşuşturmacasında hemen hepimizin başına gelebilen unutkanlık, çoğu kez hafife alınarak arkadaş çevrelerinde esprili sohbetlere konu olabiliyor
Bazen masum nedenlerden kaynaklanabilse de, aşırı stres ve sağlıksız beslenmeden düzensiz uykuya dek birçok etmenin yol açabildiği unutkanlığın altında bazen de ciddi hastalıklar yatabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Kaya, unutkanlık ile ilgili doğru bilinen 7 yanlışı anlattı:
1. Her unutkanlık; demans ve Alzheimer belirtisidir: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Demansın (bunama) en önemli belirtisini unutkanlık oluştursa da, her unutkanlık demans ve Alzheimer anlamına gelmiyor. Kitap okuma alışkanlığı edinmeyen kişilerde de unutkanlık yakınması sıklıkla gözleniyor.
2. Her demans, Alzheimer hastalığıdır: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Demans; tek bir hastalık adı değil. Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen, bellek ve benzeri bilişsel işlevlerin bozukluğu ile giden hastalıkların hepsine verilen genel isim. Demans ile Alzheimer sıklıkla karıştırılıyor. Ancak aynı şeyler değil. Demansın yaklaşık yüzde 60- 70 ile en sık görülen çeşidi Alzheimer.
3. Her yaşlı, unutkan olur: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Hastalık olarak görülen unutkanlığın yaşla ilgisi bulunmuyor.
4. Demans sadece ileri yaşta görülür: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Yaşla birlikte görülme sıklığı artsa da demans, yaşlılığın değil, bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle genç yaşlarda da demansa rastlanabiliyor.
5. Alzheimer genetik değildir: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Geç başlangıçlı Alzheimer hastalığında genetiğin katkısı nadir olup daha çok travmalar, radyasyona maruz kalma, enfeksiyon ajanları, ağır metallere maruziyet, yapay katkılı besinler gibi çevresel faktörlerle diğer hastalıklar risk oluşturuyor.
6. Demans, olacaksa olur: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Demansı tamamen önlemek mümkün olmasa da uygun beslenmeyle geciktirmek mümkün.
7. Demans tedavi edilemez: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Demans hastalıkları arasında bulunan birçok rahatsızlık ve Alzheimer'ın tedavisi henüz bulunamadı; var olan tedaviler ise bu hastalıkların sürecini yavaşlatmaya yönelik.