Türkiye'nin lezzet haritası
ATO ile Ankara Patent Bürosu Türkiye'nin lezzet haritalarını çıkardı. 81 ili kapsayan haritaya göre, Türkiye 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke
18.07.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - ANKARA
Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu'nun hazırladığı Türkiye'nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek bulunuyor. Paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü olup bütün Türkiye'nin tanıdığı bir yiyecek olan çiğ köfteye; Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye, künefeye ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor.
Mantı da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı olarak görülüyor. Kırklareli'nin Sulu Kaçamak ve Kuru Kaçamak'ı, Isparta'nın Kuyruğu Sulu'su ve Derdimi Alan'ı ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor.
En zengin mutfak Gaziantep'te
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip il ise Gaziantep olarak belirlendi. Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte Gaziantep'in ünlü yemeklerinden bazıları olarak sıralanıyor. İkinci sırada Elazığ geliyor. Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. 93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip iller arasında. Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor. Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip.
Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu'nun hazırladığı Türkiye'nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek bulunuyor. Paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü olup bütün Türkiye'nin tanıdığı bir yiyecek olan çiğ köfteye; Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye, künefeye ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor.
Mantı da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı olarak görülüyor. Kırklareli'nin Sulu Kaçamak ve Kuru Kaçamak'ı, Isparta'nın Kuyruğu Sulu'su ve Derdimi Alan'ı ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor.
En zengin mutfak Gaziantep'te
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip il ise Gaziantep olarak belirlendi. Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte Gaziantep'in ünlü yemeklerinden bazıları olarak sıralanıyor. İkinci sırada Elazığ geliyor. Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. 93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip iller arasında. Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor. Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.