Türkiye'de orman yangın risk haritası şart
Türkiye'de on binlerce hektar orman alanının yok olmasına neden olan yangınları değerlendiren uzmanlar, Türkiye’de acil bir şekilde “Orman Yangını Risk Haritası” çıkarılarak “Modern Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı” konseptine entegre edilmesi gerektiğini söyledi
02.09.2021 17:21:00





Geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos aylarında, Marmaris, Fethiye, Manavgat ve Bodrum gibi bölgelerde yaşanan; halen Tunceli bölgesinde devam eden orman yangınları, Türkiye gündemine damga vurdu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Koordinatörü Serhat Yılmaz, Türkiye'nin hızla bir "Orman Yangını Risk Haritası" hazırlayarak afet öncesi ve sonrasını kapsayan "Modern Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı" konseptine entegre etmesi gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz yaz orman yangınlarının sadece Türkiye'de değil, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Kosova gibi ülkelerde de büyük kayıplara neden olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Aslında orman yangınları sadece bugünlerde değil uzun zamandır hem ülkemiz hem de dünya için önemli bir tehdittir. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de orman yangınlarının kaydının tutulmaya başlandığı 1937 yılından 2019 yılına kadar gerçekleşen toplam 106 bin 603 orman yangınında 1 milyon 667 bin 676 hektarlık ormanlık alanın yandığı belirtilmektedir. Dünyada ise son yüz yılda yaklaşık 2 milyar hektarlık ormanlık alanın yangın veya insan kaynaklı tahribatlar nedeniyle yok olduğu birçok uluslararası kuruluşun raporunda belirtilmektedir" dedi. Orman yangınlarının sebepleri arasında iklim değişikliği ve buna bağlı aşırı sıcakların da gösterildiğini hatırlatan Yılmaz, "Ancak soruna sadece bu çerçevede bakmak maalesef sorunu ötekileştirmeye de katkı sağlamaktadır. Çünkü bu konuda özellikle 1980'li yıllardan itibaren aralarında Birleşmiş Milletler gibi büyük uluslararası organizasyonların da yer aldığı yapılanmalar tarafından çok fazla çalışmalar yapılmıştır. Ancak bu çalışmalar uygulamada çok az karşılık bulabilmiştir" ifadelerini kullandı.
Hızlı müdahale önemli
Afetlere yönelik bugüne kadar alınan tedbirlerin temelinde "hızlı müdahale" kavramının yattığını, ancak bu tedbirlerin sadece kriz yönetimini içerdiğini, risk yönetimini içermediğini belirten Yılmaz, "Örneğin ülkemizde orman yangın risklerinin belirlendiği ve bu risklerin önceliklendirildiği Türkiye Orman Yangın Risk Haritası çıkarılması gerekmektedir. Türkiye'deki tüm ormanlık alanlarda bulunan flora ve fauna bilgisini içermesi gereken bu nitelikte bir harita belirlenen riskler doğrultusunda olası bir orman yangını vakasının oluşmasını engelleyecek stratejiler geliştirilebilme olanağı sağlayacaktır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.