Türkiye'de en zor meslek: gazetecilik
Gazeteciliğin zorluğu yaptıkları işten değil, gördükleri muameleden kaynaklanıyor. Kimi gazeteciler için 28 Şubat süreci hiç bitmiyor. Velev ki bu basın mensubu imam-hatip lisesi mezunu olsun!
10.01.2025 23:00:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü... İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 203 gazeteciyi öldürdü. Bu durum gazeteciliğin ne kadar zor bir meslek olduğunu ortaya koyuyor.
Gazeteciler Türkiye'de en az kazanan mesleklerden biri... Türkiye'de gazetecilerin yüzde 95'i asgari ücret ile 25 bin lira arasında bir aylık alıyor. Kamu adına gazetecilik yapanlar ayrı. Onlar gazeteci değil zaten, kurumsal iletişim biriminde çalışan elemanlar. İşleri de hangi kurumda çalışıyorlarsa, o kurum için bülten üretmek! Mesela İBB'de kurumsal iletişimde çalışanların maaşları 40 bin liradan başlıyor. Bundan bir kaç yıl önce İBB'nin açtığı başvuruya 6 bin basın mensubu başvurmuştu. Özel sektör ile kamu sektörü arasındaki maaş farkı bu başvurunun gerekçesini açıkça ortaya koyuyor.
Gazetecileri seven var sevmeyen var. Örneğin iktidar, yandaş medyada çalışan gazetecilere değer veriyor. O gazetecinin dini yaşantısı, okuduğu okullar, alkol alıp almadığı, yaşam tarzı önemli değil. Önemli olan hükümet lehine haber yapan bir medyada çalışıyor olması. Akreditasyonda o gazeteciye sorun çıkarılmaz. Cumhurbaşkanının, bakanların katıldığı etkinliklere çağrılırlar. İktidara destek veriyorsa, liste başı...
Oysa pek de muhalif olmayan bir mecrada imam-hatip mezunu bir gazetecinin akreditasyon başvurusu reddedilir. Hatta tüm başvurular kabul edilir, imam-hatip mezunu bu gazetecinin başvurusu reddedilir. Burası Türkiye... Gerçekten de kimileri için 28 Şubat hiç bitmez!
Belediyelerin de kendi gazeteci ağı var. Önemli etkinliklere onlar çağrılır. Orası da ayrı bir âlemdir!