Türkiye, ABD'nin nükleer bomba deposu
ABD'nin Türkiye'ye çok sayıda nükleer bomba konuşlandırdığı bugüne kadar birçok kez gündeme geldi. Son olarak Rusya Savuma Bakanı Sergey Şoygu, "ABD Türkiye'ye nükleer bomba yerleştirdi" açıklamasını yaparak, konuya dikkat çekti
13.12.2015 00:00:00
Rus savaş gemisinin boğazdan füzeli geçişine büyük tepki gösterenlerin, ABD'nin Türkiye'yi adeta nükleer bomba deposu haline getirmesi karşısında sessiz kalması dikkat çekiyor. "ABD Türkiye'ye nükleer bomba yerleştirdi." Bu açıklama Rusya Savuma Bakanı Sergey Şoygu tarafından yapıldı. Devlet Başkanı Putin'in de katıldığı toplantıda konuşan Şoygu, "ABD; Belçika, İtalya, Hollanda, Almanya ve Türkiye'ye yaklaşık 200 nükleer bomba yerleştirildi. Bunların yenilenmesi düşünülüyor. Bununla birlikte 10 taşıyıcı uçak hazırda bekletiliyor" dedi.
İlk kez gündeme gelmiyor
Türkiye'ye ABD ve NATO tarafından yerleştirilen nükleer bombalar daha önce de gündem olmuştu.
Çeşitli kaynaklar Türkiye'de yaklaşık 90 tane nükleer bomba bulunduğunu ifade ediyor.
'Atomic Scientists-Atom Uzmanları' dergisinde, ABD'nin Türkiye'ye yerleştirdiği nükleer silah envanterine dair bilgiler yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
* Nükleer B61 tipi bombaların sayısı 60-70 arasında ve İncirlik'teki ABD Hava Üssü'nde bulunuyor.
İncirlik'in statüsü özel
* İncirlik'teki durum Avrupa'daki diğer üslerden farklılık gösteriyor ve bunu raporu hazırlayan uzmanlar 'özel statü' diye niteliyor. Bunun nedeniyse yaklaşık 50 bombanın taşınabilmesi için ABD savaş uçağı gerekiyor. Bundan dolayı da İncirlik'e 'tam NATO pozisyonu' yerine 'yarım pozisyon' deniyor. Bu bombaların kullanılması için başlıkları taşıyabilecek türde ABD savaş uçaklarının önce İncirlik'e gelmesi ve bombaları yükleyerek havalanması gerekiyor.
* Geri kalan 10-20 civarındaki nükleer bombaysa Türk F-16A/B tipi uçaklarla taşınması için dizayn edilmiş.
* Ankara'daki Akıncı Hava Üssü'nde ve Balıkesir'de bulunan hava üslerindeki 40 kadar ABD nükleer silahı, buradaki üsler kapatıldığı için İncirlik'e kaydırıldı.
* 2006 ve 2008'de Amerikan ordusundan gelen uzmanlar İncirlik'teki 25 nükleer bomba deposunda (WS3 WSVs) denetim yaptıkları da rapor tarafından ilk kez ortaya konuyor. Ankara ve Balıkesir'de ise 6'şar depo bulunduğu ancak içlerinde nükleer silah olmadığı belirtiliyor. Bu depolar "olası saklama yerleri" diye niteleniyor.
* Raporda Türkiye'deki B61-12 türü nükleer bomba türlerinin 2017 yılı itibariyle B61-3/4 tipi yeni modellerle değiştirilecek olduğu da ifade ediliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.