Tarladaki fiyat katlanıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde yüzde 480'lere varan oranlarda fiyat farkı oluştuğunu söyledi
04.04.2012 00:00:00
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, fiyat farkının en fazla yüzde 480 ile maydanozda gerçekleştiğini bildirdi. Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, üretici ile market fiyatları arasında yüzde 480'lere varan fiyat farkı olduğunu, maydanozda adet olarak 15 kuruş olan üretici fiyatının markette yüzde 480 artışla 87 kuruşa çıktığını belirtti.
Mart ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, fiyat farkının maydanozdan sonra yüzde 315.45 ile ıspanakta görüldüğünü anlatan Bayraktar, şunları kaydetti: “Üretici ve market fiyatları arasındaki fark, ıspanakta yüzde 315.45, pırasada yüzde 313.41, kuru soğanda yüzde 293.58, yeşil mercimekte yüzde 273.38, yeşil soğanda yüzde 272.5, limonda yüzde 258.81, lahanada yüzde 255.56, karnabaharda yüzde 250 düzeyinde. Fiyat farkı, salatalıkta yüzde 246.44, armutta yüzde 243.59, kabakta yüzde 231.57, domateste yüzde 229.73, pirinçte 228.33, patateste yüzde 220.28, elmada yüzde 207.56, kırmızı mercimekte yüzde 206.88, kuru fasulyede yüzde 202.78, havuçta yüzde 201.16 oldu. Ürün gruplarına bakıldığında üretici ve market arasındaki fiyat farkı, hayvansal ürünlerden sütte yüzde 182.19, dana etinde yüzde 80.23, kuzu etinde yüzde 66.41, yumurtada yüzde 54.43, kurutulmuş ürünlerden kuru incirde yüzde 172.22 düzeyinde gerçekleşti.”
Domates tarlada 86 kuruş
1 kilogram ıspanak ve pırasanın üretici fiyatı 41 kuruş, market fiyatı 1, 70 TL, kuru soğanın üretici fiyatı 23 kuruş, market fiyatı 89 kuruş, yeşil mercimeğin üretici fiyatı 1,18 TL, market fiyatı 4,41 TL kuruş, yeşil soğanın üretici fiyatı 1 TL, market fiyatı 3, 73 TL, limonun üretici fiyatı 62 kuruş, market fiyatı 2,21 TL, lahanada üretici fiyatı 45 kuruş, market fiyatı 1,60 TL olduğunu belirten Bayraktar, “Mart ayında karnabaharın üretici fiyatı 39 kuruş, market fiyatı 1,35 TL, salatalığın üretici fiyatı 73 kuruş, market fiyatı 2,51 TL, armudun üretici fiyatı 1,30 TL, market fiyatı 4,47 TL oldu. Kabağın üretici fiyatı 90 kuruş, market fiyatı 2,98 TL, domatesin üretici fiyatı 86 kuruş, market fiyatı 2,82 TL olarak gerçekleşti. Pirincin üretici fiyatı 1,48 TL, market fiyatı 4,87 TL, patatesin üretici fiyatı 40 kuruş, market fiyatı 1,28 TL oldu. 1 litre sütün üretici fiyatı 80 kuruş, market fiyatı 2,26 TL, dana etinin üretici fiyatı 14,90 TL, market fiyatı 26,85 TL, kuzu etinin üretici fiyatı 19,88 TL, market fiyatı 33,8 TL olarak gerçekleşti. Yumurtanın ise üretici fiyatı tanede 22 kuruş, market fiyatı 34 kuruş olarak saptandı” ifadelerini kullandı. Bu yıl oldukça zorlu bir kış mevsimi geçirildiğini, bu durumun doğal olarak kış sezonundaki tarımsal üretime de yansıyıp, üreticilerin üretim şartlarını zorlaştırdığını bildiren Bayraktar, “Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte üretim normal seyrine dönmeye başlamıştır” dedi. ANKA
Mart ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, fiyat farkının maydanozdan sonra yüzde 315.45 ile ıspanakta görüldüğünü anlatan Bayraktar, şunları kaydetti: “Üretici ve market fiyatları arasındaki fark, ıspanakta yüzde 315.45, pırasada yüzde 313.41, kuru soğanda yüzde 293.58, yeşil mercimekte yüzde 273.38, yeşil soğanda yüzde 272.5, limonda yüzde 258.81, lahanada yüzde 255.56, karnabaharda yüzde 250 düzeyinde. Fiyat farkı, salatalıkta yüzde 246.44, armutta yüzde 243.59, kabakta yüzde 231.57, domateste yüzde 229.73, pirinçte 228.33, patateste yüzde 220.28, elmada yüzde 207.56, kırmızı mercimekte yüzde 206.88, kuru fasulyede yüzde 202.78, havuçta yüzde 201.16 oldu. Ürün gruplarına bakıldığında üretici ve market arasındaki fiyat farkı, hayvansal ürünlerden sütte yüzde 182.19, dana etinde yüzde 80.23, kuzu etinde yüzde 66.41, yumurtada yüzde 54.43, kurutulmuş ürünlerden kuru incirde yüzde 172.22 düzeyinde gerçekleşti.”
Domates tarlada 86 kuruş
1 kilogram ıspanak ve pırasanın üretici fiyatı 41 kuruş, market fiyatı 1, 70 TL, kuru soğanın üretici fiyatı 23 kuruş, market fiyatı 89 kuruş, yeşil mercimeğin üretici fiyatı 1,18 TL, market fiyatı 4,41 TL kuruş, yeşil soğanın üretici fiyatı 1 TL, market fiyatı 3, 73 TL, limonun üretici fiyatı 62 kuruş, market fiyatı 2,21 TL, lahanada üretici fiyatı 45 kuruş, market fiyatı 1,60 TL olduğunu belirten Bayraktar, “Mart ayında karnabaharın üretici fiyatı 39 kuruş, market fiyatı 1,35 TL, salatalığın üretici fiyatı 73 kuruş, market fiyatı 2,51 TL, armudun üretici fiyatı 1,30 TL, market fiyatı 4,47 TL oldu. Kabağın üretici fiyatı 90 kuruş, market fiyatı 2,98 TL, domatesin üretici fiyatı 86 kuruş, market fiyatı 2,82 TL olarak gerçekleşti. Pirincin üretici fiyatı 1,48 TL, market fiyatı 4,87 TL, patatesin üretici fiyatı 40 kuruş, market fiyatı 1,28 TL oldu. 1 litre sütün üretici fiyatı 80 kuruş, market fiyatı 2,26 TL, dana etinin üretici fiyatı 14,90 TL, market fiyatı 26,85 TL, kuzu etinin üretici fiyatı 19,88 TL, market fiyatı 33,8 TL olarak gerçekleşti. Yumurtanın ise üretici fiyatı tanede 22 kuruş, market fiyatı 34 kuruş olarak saptandı” ifadelerini kullandı. Bu yıl oldukça zorlu bir kış mevsimi geçirildiğini, bu durumun doğal olarak kış sezonundaki tarımsal üretime de yansıyıp, üreticilerin üretim şartlarını zorlaştırdığını bildiren Bayraktar, “Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte üretim normal seyrine dönmeye başlamıştır” dedi. ANKA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.