Siz de evde çiğ köfte yapabilirsiniz
Çiğ köfte, Türkiye'nin geleneksel lezzetlerinden biri olarak bilinir. Genellikle bulgur, soğan, domates salçası, biber salçası ve çeşitli baharatlarla hazırlanmaktadır. Artan fiyatlar vatandaşlar için çiğ köfteyi de artık lüks kategorisine soktu. Çiğ köfteden kopamayanlar için daha da düşük maliyetle çiğ köfteyi evde hazırlamak mümkün. Siz de deneyin!
30.01.2025 13:54:00 / Güncelleme: 30.01.2025 14:00:22
Ahmet Haydar Tarhanlı
Ahmet Haydar Tarhanlı
Çiğ köfte yapımında kullanılacak malzemeler aşağıda listelenmiştir:
İnce bulgur: 2 su bardağı
Soğan: 1 adet (orta boy)
Domates salçası: 2 yemek kaşığı
Biber salçası: 1 yemek kaşığı
Nar ekşisi: 2 yemek kaşığı
Zeytinyağı: 1/2 su bardağı
Taze soğan: 3-4 dal
Maydanoz: 1/2 demet
Tuz: 1 tatlı kaşığı
Karabiber: 1 tatlı kaşığı
Kimyon: 1 tatlı kaşığı
Pul biber: 1 tatlı kaşığı (isteğe bağlı)
Limon suyu: 1 adet limonun suyu
Çiğ köfte yapım süreci aşağıdaki adımlar ile gerçekleştirilecektir:
Bulgurun hazırlanması: İnce bulgur, bir karıştırma kabına konulmakta ve üzerine sıcak su eklenmektedir. Bulgurların şişmesi için 10-15 dakika beklenmektedir.
Soğan ve baharatların eklenmesi: Şişen bulgura rendelenmiş soğan, domates salçası, biber salçası, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon, ve pul biber eklenmektedir. Malzemeler, bulgurlar ile iyice yoğrulmaktadır.
Yeşilliklerin eklenmesi: Taze soğan ve maydanoz, ince bir şekilde kıyıldıktan sonra karışıma eklenmekte ve tüm malzemeler homojen bir kıvama gelene kadar yoğrulmaktadır.
Limon suyunun eklenmesi: Limon suyu, karışımın üzerine sıkılmakta ve bir kez daha yoğrulmaktadır. Bu aşama, çiğ köftenin lezzetini artırmaktadır.
Şekil verme: Hazırlanan çiğ köfte, avuç içinde şekil verilerek veya özel çiğ köfte aparatı kullanılarak şekillendirilmektedir. İstenilen boyut ve şekil verilmektedir.
Çiğ köfte genellikle marul yaprakları, turp, limon dilimleri ve nar ekşisi ile birlikte servis edilmektedir. Yanında ayran veya soda gibi içecekler tercih edilmektedir.
Evde çiğ köfte hazırlamak, geleneksel bir Türk lezzetini deneyimlemek için etkili bir yöntemdir. Yukarıda belirtilen adımlar dikkate alınarak, lezzetli ve sağlıklı bir çiğ köfte hazırlanabilir. Hazırlanan çiğ köfte, hem besleyici hem de doyurucu bir alternatif olarak sofralarda yerini alacaktır.
İnce bulgur: 2 su bardağı
Soğan: 1 adet (orta boy)
Domates salçası: 2 yemek kaşığı
Biber salçası: 1 yemek kaşığı
Nar ekşisi: 2 yemek kaşığı
Zeytinyağı: 1/2 su bardağı
Taze soğan: 3-4 dal
Maydanoz: 1/2 demet
Tuz: 1 tatlı kaşığı
Karabiber: 1 tatlı kaşığı
Kimyon: 1 tatlı kaşığı
Pul biber: 1 tatlı kaşığı (isteğe bağlı)
Limon suyu: 1 adet limonun suyu
Hazırlık aşaması
Çiğ köfte yapım süreci aşağıdaki adımlar ile gerçekleştirilecektir:
Bulgurun hazırlanması: İnce bulgur, bir karıştırma kabına konulmakta ve üzerine sıcak su eklenmektedir. Bulgurların şişmesi için 10-15 dakika beklenmektedir.
Soğan ve baharatların eklenmesi: Şişen bulgura rendelenmiş soğan, domates salçası, biber salçası, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon, ve pul biber eklenmektedir. Malzemeler, bulgurlar ile iyice yoğrulmaktadır.
Yeşilliklerin eklenmesi: Taze soğan ve maydanoz, ince bir şekilde kıyıldıktan sonra karışıma eklenmekte ve tüm malzemeler homojen bir kıvama gelene kadar yoğrulmaktadır.
Limon suyunun eklenmesi: Limon suyu, karışımın üzerine sıkılmakta ve bir kez daha yoğrulmaktadır. Bu aşama, çiğ köftenin lezzetini artırmaktadır.
Şekil verme: Hazırlanan çiğ köfte, avuç içinde şekil verilerek veya özel çiğ köfte aparatı kullanılarak şekillendirilmektedir. İstenilen boyut ve şekil verilmektedir.
Sunum
Çiğ köfte genellikle marul yaprakları, turp, limon dilimleri ve nar ekşisi ile birlikte servis edilmektedir. Yanında ayran veya soda gibi içecekler tercih edilmektedir.
Evde çiğ köfte hazırlamak, geleneksel bir Türk lezzetini deneyimlemek için etkili bir yöntemdir. Yukarıda belirtilen adımlar dikkate alınarak, lezzetli ve sağlıklı bir çiğ köfte hazırlanabilir. Hazırlanan çiğ köfte, hem besleyici hem de doyurucu bir alternatif olarak sofralarda yerini alacaktır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.