Şimşek dövize karışmayacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir TV yayınında, Ocak ayında enflasyonun bir miktar yüksek çıktığına işaret ederek, "Şubat da onun devamı... Mart'tan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak" dedi. Bakan Şimşek, dövize müdahale olmayacağını da dile getirdi.
04.03.2024 16:21:00
HABER MERKEZİ/AA
HABER MERKEZİ/AA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir TV yayınında, ana hedeflerinin enflasyonun düşmesi olduğuna işaret ederek, "Bugünkü enflasyon rakamı son 12 ayın enflasyon rakamıdır. Önümüzdeki 12 ayın enflasyon rakamıyla ilişkisi zayıftır. Önümüzdeki 12 ay enflasyon düşecektir. Enflasyonda trend programla uyumlu bir şekilde. Mart'tan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak" dedi.
Ek MTV gelmeyecek
Enflasyonu yükseltecek adım atmayacaklarını dile getiren Şimşek, "Vatandaşımıza, piyasamıza, iş alemine de sürpriz yapmayacağız. KDV, kurumlar ve gelir vergisi oranlarında genel bir artış olmayacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) ilişkin yeni bir düzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik" dedi. Piyasaları tedirgin edecek adım atmayacaklarını belirten Şimşek, "Borsaya ya da başka bir alana yönelik piyasayı bozacak herhangi bir vergi düzenlemesi gündemimizde değil" şeklinde konuştu. Kurdaki yükseliş beklentisine ilişkin soru üzerine Şimşek, kur rejimini hükümetin ve Merkez Bankasının belirlediğini ve Merkez Bankasının bunu uyguladığını bildirdi. Şimşek, serbest kur rejimi uygulandığına dikkati çekerek, "Kur hedefimiz yoktur, olmayacak da. Yerel seçim sonrasında liranın değer kaybına ilişkin beklentiler anlamlı gelmiyor. Bizim kur hedefimiz yok. Ne aşırı değerlenmiş TL ne de aşırı değersiz TL'yi isteriz. Bu ülkenin cari açığı azalıyor. Geçen sene seçim öncesi cari açık 60 milyar dolardı. Bu sene seçim ayında cari açık yaklaşık 30-35 milyar dolar olacak. Dövize ihtiyacımız azalıyor" şeklinde konuştu. Şimşek, Kur Korumalı Mevduat'ın 3.4 trilyon liradan 2.3 trilyon dolara indiğini kaydetti.
İhracatçıya kur desteği söz konusu değil
Cari açığı kalıcı şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını bildiren Şimşek, "İhracatçı bizim için çok değerli ama ben ihracatçının 'bize kur sübvansiyonu verin' talebini doğru bulmuyorum. Bir program var. Bu program 86 milyon kişi için. Ben 86 milyon kişi üzerinden ihracatçıya sübvansiyon veremem. Bütçe programı dahilinde Türk Eximbank üzerinden reeskont kredileri, vergi teşvikleriyle ihracatçının yanındayım ama Türkiye'nin net uluslararası yatırım pozisyonu eksideyken, reel sektörün net 80 milyar doların üzerinde döviz açığı varken, kamunun net döviz açık pozisyonu varken, benden enflasyonu azdıracak adımlar bekliyorlarsa bu programla tutarlı olmadığını, bu ülkenin ve milletin menfaatine olmadığını bilmeleri lazım" dedi. İhracatçılar, Merkez Bankasının ihracattan elde ettikleri dövizleri yüzde 5 daha yüksek bir kurdan TL'ye çevrilmesini talep ediyorlardı.
Kredi kartı için çalışma sürüyor
Kredi kartları konusunda bankaların kurallara uymasının önemli olduğunu kaydeden Şimşek, "Yani limit belirlerken gerçekçi beyan ve belgeye dayalı olması, bu limitlerin bütünlük arz etmesi önemli. Yani her banka kendi kafasına göre bir limit belirlememeli. Bu konulara bakacağız. Sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Uluslararası kurallar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız" dedi. HABER MERKEZİ/AA