logo
26 ŞUBAT 2025

Savaştan önce son çıkış

İdlib'de Perşembe gecesi Suriye ordu güçlerinin düzenlediği hava saldırısında 33 Mehmetçiğin şehit düşmesi Türkiye-Rusya, Türkiye-Batı hatlarında diplomasi trafiğini hareketlendirdi. Türkiye'nin çağrısı ile NATO olağanüstü toplandı, Erdoğan Putin ile görüştü. Ankara'daki Türk-Rus İdlib görüşmeleri de devam etti.

28.02.2020 19:30:00
 Savaştan önce son çıkış
 Savaştan önce son çıkış
RECEP BAHAR / DETAY HABER
 
Türkiye Regaib Kandilini idrak ettiği saatlerde Cumhuriyet tarihinin 'en acı, en hüzün dolu' günlerinden birini yaşadı. 24 Ağustos 2016-29 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen 7 aydan fazla süren Fırat Kalkanı Harekâtı'nda 71, 20 Ocak 2018-24 Mart 2018 tarihleri arasında yapılan Zeytin Dalı Operasyonu'nda 54, 9 Ekim-17 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekâtı'nda ise 9 askeri şehit düşen Türkiye, bir gecede 33 Mehmetçiği şehit vererek, tarihinin en acı günlerinden birini iliklerine ve kılcal damarlarına kadar hissetti. Suriye'de Esad rejimine bağlı güçler, Perşembe gecesi TSK'ya bağlı hava unsurlarının uçuş gerçekleştirememesini fırsat bilerek, İdlib'in Balyun bölgesinde Mehmetçiği hava saldırısıyla hedef aldı. Saldırıda 33 askerimiz şehit düştü, 32 Mehmetçik ise yaralandı. Şubat ayında İdlib'de verdiğimiz şehit sayısı 50'yı geçti. Hatay'da 8 askerimiz yoğun bakımda tedavi görüyor. 
 
En uzun güvenlik zirvesi
 
Saldırının hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve kuvvet komutanlarının katıldığı 6 saat süren bir 'güvenlik zirvesi' yapıldı. Bakan Akar, Cuma günü sabah 03.22'ye kadar süren zirvenin hemen ardından beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan  Küçükakyüz ile Hatay'a giderek, gecenin geri kalan kısmını sınırın sıfır noktasındaki Taktik Komuta Yeri'nde geçirdi. 
 
Ambulanslar da vuruldu
 
Akar, burada yaptığı açıklamada, İdlib'in Balyun bölgesinde Mehmetçiği hedef alan saldırının Rusya ile koordinasyon yapılmasına rağmen gerçekleştirildiğini, sonrasında ise uyarılara rağmen saldırının devam ettiğini ve helikopter ambulansların da vurulduğunu söyledi. Akar şunları söyledi: "33 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 32 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla derhal 200'den fazla rejim hedefi ağır şekilde ateş altına alınmıştır. Bu atışlar sonucunda 5 helikopter, 23 tank, 10 zırhlı araç, 23 çeşitli cins ve çapta top ve obüs, 5 mühimmat kamyonu, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 3 mühimmat deposu, 2 malzeme deposu, bir karargâh binası ve 309 rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir. Atışlarımız ve faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir." Bakan Akar, hain saldırı sonrası 309 rejim askerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 
 
 
Erdoğan, Putin ile görüştü
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cuma günü sabah saatlerinde telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Danışmanı Fahrettin Altun, görüşmeye ilişkin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le telefon görüşmesinde iki liderin en kısa sürede yüz yüze görüşmeleri kararlaştırıldı" dedi. Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da Lüksemburg dışişleri bakanıyla düzenlediği ortak basın toplantısında İdlib'le ilgili soruları cevapladı. Lavrov, İdlib'le ilgili mutabakatların uygulanması gerektiğini görüşen Erdoğan ve Putin'in, Rusya ve Türkiye'nin İdlib'de koordinasyonu sürdürmeye açık olduğunu, Rusya'nın da İdlib'deki Türk askerlerinin güvenliğini sağlamaya gayret göstereceğini söyledi. Lavrov, şunları söyledi: "İdlib'deki gerilim azaltma bölgesinde yapılması gerekenler konusunda Türk ve Rus devlet başkanlarının mutabık kaldığı anlaşmalara bağlı olduğumuzu yeniden teyit ediyorum: Muhaliflerin teröristlerden ayrılması, bu bölgenin iç kısmının silahtan arındırılması ve Suriye ordusu ile Rus ordusuna ait bölgelerin hedef alınamamasının sağlanması, bu bölgeden geçen karayolunun kullanımının engellenmemesi. Türk ortaklarımızla birlikte asıl amacımız bunlar." Türkiye'ye taziyelerini ileten Lavrov, "Suriye ordusunun İdlib'deki teröristleri durdurma hakkı vardır. Rusya, Suriye ordusunun bunu yapmasına engel olamaz, Türkiye ile de sürekli iletişim halinde. Rusya Türkiye ile uzlaştığı İdlib anlaşmalarına hâlâ bağlı ancak Türkiye de bu anlaşmaları uygulamaya başlamalı. Suriye'deki teröristlere taviz verilmeyecek" dedi. Öte yandan Türk-Rus heyetleri arasında Çarşamba günü Ankara'da başlayan görüşmeler 28 Şubat'ta da devam etti.
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Trump Zelensky'i bekliyor
Hedefi Ukrayna madenlerine el koymak
Başka bir şey beklenmezdi zaten!
YÖK'ten İmamoğlu karşıtı rapor
Birileri keriz silkeliyor
Bitcoin resmen çakıldı
Hukuka aykırı bir durum yok!
İmamoğlu'nun avukatlarından diploma savunması
Ümit Özdağ'ın tutuklanması sonrası
İmamoğlu ve Yavaş'tan anlamlı ziyaret
Başkentte doğalgaz faciası
Aynı aileden 3 kişi öldü
"Batı Şeria'da artan şiddet konusunda endişeliyim"
BM: İki devletli çözüm için son şans
Elektronik sigara masum değil
Ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor
Almanya'da genel seçimin galibi Merz'e tepki
Netanyahu'yu Almanya'ya davet etmişti
Ahmet Şara: 'Silahın tek elde toplanması farzdır'
Suriye Ulusal Diyalog Konferansı başladı
İsrail'in yardım girişini kısıtladığı Gazze'de büyük acı
6 bebek şiddetli soğuk nedeniyle öldü
Yasa dışı bahse teşvik ile suçlanıyordu
Serdar Ortaç'ın cezası belli oldu
Trump'la birlikte Bitcoin'in yükseleceği bekleniyordu
Bitcoin 90 bin doların altına geriledi
Kartepe'deki metan gazı 8 gündür yanıyor
Metan gazı nedir, etkileri nelerdir?
Yenidğan çetesi davasında tahliye kararı vardı
Savcılık tahliyelere itiraz etti
Trump Zelensky'i bekliyor
Hedefi Ukrayna madenlerine el koymak
Başka bir şey beklenmezdi zaten!
YÖK'ten İmamoğlu karşıtı rapor
Birileri keriz silkeliyor
Bitcoin resmen çakıldı
Hukuka aykırı bir durum yok!
İmamoğlu'nun avukatlarından diploma savunması
Ümit Özdağ'ın tutuklanması sonrası
İmamoğlu ve Yavaş'tan anlamlı ziyaret
Başkentte doğalgaz faciası
Aynı aileden 3 kişi öldü
"Batı Şeria'da artan şiddet konusunda endişeliyim"
BM: İki devletli çözüm için son şans
Elektronik sigara masum değil
Ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor
Almanya'da genel seçimin galibi Merz'e tepki
Netanyahu'yu Almanya'ya davet etmişti
Ahmet Şara: 'Silahın tek elde toplanması farzdır'
Suriye Ulusal Diyalog Konferansı başladı
İsrail'in yardım girişini kısıtladığı Gazze'de büyük acı
6 bebek şiddetli soğuk nedeniyle öldü
Yasa dışı bahse teşvik ile suçlanıyordu
Serdar Ortaç'ın cezası belli oldu
Trump'la birlikte Bitcoin'in yükseleceği bekleniyordu
Bitcoin 90 bin doların altına geriledi
Kartepe'deki metan gazı 8 gündür yanıyor
Metan gazı nedir, etkileri nelerdir?
Yenidğan çetesi davasında tahliye kararı vardı
Savcılık tahliyelere itiraz etti
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.