Sanayiciler keskin virajlara girdi
Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikaları reel sektörü zorlamaya ve yurtiçinde talebi sınırlamaya devam ediyor. Aynı anda yurtdışı pazarlarda da toparlanmanın ötelenmesi, sanayi üretiminde ivme kaybını beraberinde getiriyor.
14.02.2025 21:13:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
![Sanayiciler keskin virajlara girdi](resimler/haberler/32/sanayiciler-keskin-virajlara-girdi-H1558049-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Sanayiciler keskin virajlara girdi](resimler/haberler/32/sanayiciler-keskin-virajlara-girdi-H1558049-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından hazırlanan 'TR-METALENDEKS Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi' Ocak ayı sonuçları açıklandı. Ocak ayında zorlu pazar koşulları, belirsizlikler ve yurtiçinde artan maliyetlere rağmen endeks yeni yıla ümitli bir başlangıç yaparak, Aralık ayındaki 124.9 seviyesinden sınırlı bir artışla 125.2'ye yükseldi. İhracat ortalama birim fiyatları Aralık ayında 4.34 dolar/kg iken Ocak ayında 4.48 dolar/kg olarak gerçekleşti. İhracat birim fiyatlarının, Ocak ayında dünya metal fiyatlarında yaşanan sınırlı artışlara, bakır ve alüminyum fiyatlarının sadece son hafta sınırlı yükselmesine karşın daha belirgin bir şekilde yükselmesi dikkat çekti.
Önümüzdeki aylar zor geçecek
Öte yandan yurt içinde Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaştırma politikaları reel sektörü zorlamaya ve yurtiçinde talebi sınırlamaya devam ediyor. Aynı anda yurtdışı pazarlarda da toparlanmanın ötelenmesi, sanayi üretiminde ivme kaybını beraberinde getiriyor. Türk sanayisinin en önemli göstergelerinden olan İSO Sanayi PMI verisi yeni yılın ilk ayında düşerek 48 puan ile daralma bölgesinde kaldı. Yüksek finansman maliyetlerinin yanında yeni ücret artışlarının maliyetleri önemli ölçüde yükseltmesi, ihracatı zorlamaya devam ediyor.
Dış pazarlar durağan
Her ay yapılan beklenti anketi ile oluşturulan beklenti endeksi Ocak ayı sonuçlarına göre, ihracat pazarlarında toparlanma işareti henüz görülmezken, yurtiçinde uygulanan sıkılaşma politikalarının girdi stoklarında azaltıcı etkileri ise görülmeye başlandı.
Ocak ayı beklenti endeksine göre, alınan ihracat siparişleri Ocak ayında sınırlı düşüş gösterdi ve pazarlarda durağanlık devam etti. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler pazarları baskılarken, korumacılık önlemleri beklentileri artıyor. Ocak ayında alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirim taleplerinin devam etmesine ve metal fiyatlarının da gerilemesine rağmen ocak ayında alınan siparişlerde ihracat birim fiyatları sınırlı ölçüde yükselmeyi başardı. Sipariş alınan müşteri sayısındaki genel daralma eğilimi yavaşlayarak da olsa sürüyor. Alınan ihracat siparişlerindeki kâr marjları artan küresel rekabetin baskısı altında kalmaya ederken, kâr marjlarındaki düşüş yavaşlama eğiliminde. Alınan ihracat siparişlerinde tahsilat süreleri ise Ocak ayında çok sınırlı ölçüde uzadı. Ekonomideki sıkılaştırma politikalarının etkileri ile yurtiçinden alınan siparişler Ocak ayında geriledi. Bu düşüş üretimi sınırlamaya devam ederken, hammadde ve girdi stokları bir önceki aya göre sınırlı bir artış gösterdi. Ocak ayında yurtiçi ve ihracat siparişlerinin oluşturduğu ihtiyaca bağlı olarak hammadde ve girdi stokları durağanlaştı. Nihai ürün stokları ise aralık ayından sonra ocak ayında da sınırlı ölçüde arttı.
![](resimler/haberler/32/sanayiciler-keskin-virajlara-girdi-H1558049-31.webp)
Savaşlar biterse, fırsatlar ortaya çıkar
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Türkiye için en büyük fırsatların çevremizdeki savaşların bitmesi ve bölgenin normalleşmesiyle çıkacağını belirtti. Tecdelioğlu, sadece Suriye'de müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere en az 10 milyar dolar ve üzerinde bir ekstra pazar oluşabileceğine dikkat çekti. Tecdelioğlu, "Dünyada tedarik zincirinde en önemli ülkelerden birisiyiz. Kaliteli üretimin yanında hızlı teslimatımız, parsiyel mal üretme becerimiz ve güçlü bankacılık sistemimiz bizi öne çıkarıyor. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.