Semt pazarlarında kilosu 3-4 YTL'den satılan peynir, salam sosis gibi gıdalar halk sağlığını tehdit ediyor. Bu gıdaların üzerinde üretim tarihi ve hangi firmanın nerede ürettiği yok. Uzmanlara göre peynirin içinde süt, et ürünlerinin içinde et yok.
Kaçak etler
hastalık yapıyor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, "Yararlanmak için aldığınız gıda maddelerinin içinde ilgili gıda maddeleri yok, yani peynir peynir değil. Etin içinde gerçekten et denebilecek unsurlar çok az. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri için bunu söyleyebiliriz. İnsanlar beslendiklerini sanıp beslenemiyorlar"dedi. Kayıt dışı üretilen gıda ürünlerinin özellikle böbrek ve karaciğerde ciddi hasara yol açtığını belirten Karababa, "Bu besinler sağlıklı mekanlarda üretilmediği için yeterli besin maddesi içermemesi yanında insan sağlığına zararlı bakteriler, mikrobiyolojik ajanlar ve kimyasal maddeler içeriyor. Özellikle kimyasal toksik maddeler insan sağlığı için çok ciddi risk oluşturuyor, bu uzun dönemde kansere kadar varabilir" diye konuştu.
Etlerin yarıya
yakını kaçak
Kayıt dışı et ürünlerinin piyasadaki hakimiyeti endişe verici boyutlara ulaştı. Üretimin yüzde ellisinin kayıt dışı olduğunu belirten Pınar Et Genel Müdürü Zeki Ilgaz, " Buzdağının sadece sü yüzündeki kısmını görebiliyoruz. Ülkeye her yıl doğu sınırlarımızdan canlı hayvan girişi var, batı bölgelerinden de et girişi var. Kaçak girişin boyutu yüzde yirmi, işlenmiş et ürünleri sektöründe ise yüzde 35- 50 civarında kayıt dışı üretim var" dedi.
Denetimler yetersiz
Tarım Bakanlığı 25 bine yakın işletmenin sadece yüzde 40'ını denetleyebildiğini açıkladı. Markalı üretim yapan firmalara göre denetimdeki yetersizlik ve yekti karmaşası kayıt dışını artırıyor. Uzmanlar," Yakın bir geçmiste hükümet gıda maddelerinin denetimini Sağlık Bakanlığı'ndan aldı, Tarım Bakanlığı'na verdi. Sağlık Bakanlığı'nın bu işte uzmanlaşmış elemanları vardı. Siz birdenbire denetimi ben yapmayacağım diyorsunuz. Bundan sahtekar insanlar yararlanıyor, sıradan insanın toplumun sağlığı risk altına giriyor."
Kaçak etler
hastalık yapıyor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, "Yararlanmak için aldığınız gıda maddelerinin içinde ilgili gıda maddeleri yok, yani peynir peynir değil. Etin içinde gerçekten et denebilecek unsurlar çok az. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri için bunu söyleyebiliriz. İnsanlar beslendiklerini sanıp beslenemiyorlar"dedi. Kayıt dışı üretilen gıda ürünlerinin özellikle böbrek ve karaciğerde ciddi hasara yol açtığını belirten Karababa, "Bu besinler sağlıklı mekanlarda üretilmediği için yeterli besin maddesi içermemesi yanında insan sağlığına zararlı bakteriler, mikrobiyolojik ajanlar ve kimyasal maddeler içeriyor. Özellikle kimyasal toksik maddeler insan sağlığı için çok ciddi risk oluşturuyor, bu uzun dönemde kansere kadar varabilir" diye konuştu.
Etlerin yarıya
yakını kaçak
Kayıt dışı et ürünlerinin piyasadaki hakimiyeti endişe verici boyutlara ulaştı. Üretimin yüzde ellisinin kayıt dışı olduğunu belirten Pınar Et Genel Müdürü Zeki Ilgaz, " Buzdağının sadece sü yüzündeki kısmını görebiliyoruz. Ülkeye her yıl doğu sınırlarımızdan canlı hayvan girişi var, batı bölgelerinden de et girişi var. Kaçak girişin boyutu yüzde yirmi, işlenmiş et ürünleri sektöründe ise yüzde 35- 50 civarında kayıt dışı üretim var" dedi.
Denetimler yetersiz
Tarım Bakanlığı 25 bine yakın işletmenin sadece yüzde 40'ını denetleyebildiğini açıkladı. Markalı üretim yapan firmalara göre denetimdeki yetersizlik ve yekti karmaşası kayıt dışını artırıyor. Uzmanlar," Yakın bir geçmiste hükümet gıda maddelerinin denetimini Sağlık Bakanlığı'ndan aldı, Tarım Bakanlığı'na verdi. Sağlık Bakanlığı'nın bu işte uzmanlaşmış elemanları vardı. Siz birdenbire denetimi ben yapmayacağım diyorsunuz. Bundan sahtekar insanlar yararlanıyor, sıradan insanın toplumun sağlığı risk altına giriyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.