Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından, "4 Haziran Diyetisyenler Günü" dolayısıyla bir açıklama yapıldı.
Besinlerin nasıl, ne kadar, ne şekilde tüketileceğinin, bireyin fizyolojik özelliklerine, yaşına, cinsiyetine, içinde bulunduğu ortama, fiziksel aktivite durumuna, bir hastalığı olup olmamasına bağlı olarak değiştiği vurgulanan açıklamada, yine de bazı temel beslenme kurallarının toplum tarafından bilinmesinin önem taşıdığı bildirildi.
İçecekler bolca alınmalı
Açıklamada, uzmanların temel bazı beslenme kurallarına ilişkin görüşlerine yer verildi. Buna göre uzmanlar, bol ve sağlıklı içme suyu ve içecekler tüketmeye özen gösterilmesi, günlük beslenmede süt ve sütürünlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söylediler.
Her öğün taze meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini kaydeden uzamanlar, "Her öğünde 4 temel besin grubundan, (et ve ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, taze sebze ve meyveler, emek ve tahıllar) tüketilmeye özen gösterilmelidir. Her grupta yer alan besinlerden değişik olanları seçerek besin çeşitliliğiartırılmalıdır" uyarılarında bulundular.
İyotlu tuzun önemi
Öğün atlanmaması, her gün en az 3 öğün yemeye özen gösterilmesini isteyen uzmanlar, öğünler içinde en önemli olanın sabah kahvaltısı olduğunu ve kahvaltı yapmadan güne başlanmaması gerektiğini de kaydettiler.
Uzmanlar, günlük yağ, şeker ve tuz alımının azaltılması ve kullanılan tuzun iyotlu tuz olmasına özen gösterilmesi konusunda da uyarılar yaptılar. "Zayıflık da şişmanlık da sağlıklı değildir. Vücut ağırlığı dengede tutulmalı ve korunmaya çalışılmalıdır" diyen uzmanlar, bilinçsizce yapılan zayıflama diyetlerinin şişmanlığın yaratacağı sorunlardan daha tehlikeli olabileceğine dikkati çekerek, "mucize diyet yoktur, her koşulda yeterli ve dengeli beslenmeye çalışın" uyarısında bulundular.
Besinlerin nasıl, ne kadar, ne şekilde tüketileceğinin, bireyin fizyolojik özelliklerine, yaşına, cinsiyetine, içinde bulunduğu ortama, fiziksel aktivite durumuna, bir hastalığı olup olmamasına bağlı olarak değiştiği vurgulanan açıklamada, yine de bazı temel beslenme kurallarının toplum tarafından bilinmesinin önem taşıdığı bildirildi.
İçecekler bolca alınmalı
Açıklamada, uzmanların temel bazı beslenme kurallarına ilişkin görüşlerine yer verildi. Buna göre uzmanlar, bol ve sağlıklı içme suyu ve içecekler tüketmeye özen gösterilmesi, günlük beslenmede süt ve sütürünlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söylediler.
Her öğün taze meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini kaydeden uzamanlar, "Her öğünde 4 temel besin grubundan, (et ve ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, taze sebze ve meyveler, emek ve tahıllar) tüketilmeye özen gösterilmelidir. Her grupta yer alan besinlerden değişik olanları seçerek besin çeşitliliğiartırılmalıdır" uyarılarında bulundular.
İyotlu tuzun önemi
Öğün atlanmaması, her gün en az 3 öğün yemeye özen gösterilmesini isteyen uzmanlar, öğünler içinde en önemli olanın sabah kahvaltısı olduğunu ve kahvaltı yapmadan güne başlanmaması gerektiğini de kaydettiler.
Uzmanlar, günlük yağ, şeker ve tuz alımının azaltılması ve kullanılan tuzun iyotlu tuz olmasına özen gösterilmesi konusunda da uyarılar yaptılar. "Zayıflık da şişmanlık da sağlıklı değildir. Vücut ağırlığı dengede tutulmalı ve korunmaya çalışılmalıdır" diyen uzmanlar, bilinçsizce yapılan zayıflama diyetlerinin şişmanlığın yaratacağı sorunlardan daha tehlikeli olabileceğine dikkati çekerek, "mucize diyet yoktur, her koşulda yeterli ve dengeli beslenmeye çalışın" uyarısında bulundular.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.