logo
01 OCAK 2026


Muaviye, Müellefetü'l-Kulûb

17.09.2020 00:00:00

Muaviye Miladi 602 yılında doğdu.

Muaviye ne zaman Müslüman oldu? Mekke'nin fethinde. Hicri 8.yıl, 20 Ramazan, Miladi 630.

Peygamber Efendimiz (s.a.a.) Mekke'nin fethinden ne kadar zaman sonra vefat etti? Hicri 10.yıl 12 Rebiül evvel, Miladi 632. 

Muaviye Müslüman olduğundan, Efendimizin (s.a.a.) vefat ettiği tarih arasında iki yıl var.

Peygamber Efendimiz (s.a.a.) Mekke'nin fethinden sonra Mekke'de ne kadar kalmıştır? Çok kısa bir süre. Yaklaşık 15 gün kalmıştır. Seferi olarak namazları ikişer rekât kıldırmış, Müslüman olan Mekkelilere dört rekâta tamamlatmıştır.

Muaviye Medine'ye hicret etmiş midir?

Mekke fethedildikten sonra bazı kimseler Müslüman olup Medine'ye hicret etmek istediklerini söylediler. Fakat Peygamber Efendimiz (s.a.a.), Mekke'nin fethinden sonra hicret olmadığını bildirdi. Çünkü ancak zamanında yapılan hicret ibadetti. Keza Mucâlid adlı biri Müslüman olduktan sonra kardeşi tarafından hicret etmek üzere Hz. Peygamber'e getirilmiş fakat Resûlullah Mekke'nin fethinden sonra hicret olmadığını, ancak Müslümanlığına dair biatini kabul ettiğini söylemiştir.

Bu arada Medine'ye gelen Muaviye'nin babasının amcaoğlu olan Hakem bin Ebil as'ı, Efendimiz (s.a.a.) Taife sürgün etmiştir.  

Müellefetü'l-Kulûb, vahiy kâtibi olur mu? 

Mekke'nin fethinden sonra, Hz. Peygamber Huneyn Gazvesi'nde Hevâzinlilerden elde edilen ganimeti muharipler arasında dağıtmış, bu arada Kureyş'ten Ebû Süfyan, oğulları Yezid ve Muâviye 100'er deve, 40'ar ukıyye gümüş vermişti. 

Ensâr'dan bazı kimseler Hz. Peygamber'in bu tasarrufundan memnun olmadıklarını dile getirmişlerdi. Hz. Peygamber onları toplayarak Müellefe-i Kulûb'a niçin daha fazla pay ayırdığını izah ederek şöyle buyurmuşlardı:

"Ey Ensâr! Çok basit bir dünya malı yüzünden mi bana gücendiniz. Ben onlar küfre ve şirke yakın olduklarından onlara daha fazla pay ayırarak İslâm'a ısındırmak istedim. Size de Allah'ın İslâm nimetinden ayırdığı payı kâfi gördüm. 

Ey Ensâr! Buna memnun olmadınız mı? 

Ey Ensâr! Onlar aldıkları mallarla, sürülerle, develerle evlerine giderken siz Peygamberle birlikte olmak istemez misiniz? Allah'a yemin ederim ki, sizin benimle Medine'ye dönüp gitmeniz onların ganimet mallarıyla evlerine gitmesinden çok daha hayırlıdır." (İbn-i Hişam 1355/1936 es-siretü'n-Nebeviyye Mustafa es- Sekka Kahire s. 498-500) 

Demek ki Müellefetü'l Kulüp, evleri Mekke'ye gittiler. Medine'de olmayan Muaviye, nasıl vahiy kâtibi olacak?

Vahiy kâtipleri ve hadis rivayet eden meşhurin lakabını alan sahabelerden, Peygamber'e uzakta olmayan en yakınındakilerdi. 

Vahiy kâtiplerinin en meşhurları Abdullah bin Sad, Zeyd bin Sabit, Şurahbil bin Hasene (r.anhum). Peygamber Efendimizin hanımları Hz. Aişe annemiz (r.anha), Enes bin Malik, Abdullah ibni Ömer (r.a.) ve benzeri ashap hep Peygamber'in yanındaydılar.

Acaba Muaviye, Peygamber Efendimiz (s.a.a.) ile beraber nerede, ne kadar bir arada oldu? İyice bakın, Huneny gazvesinde. Onu da yukarıda yazdık. Başka? İbni Kesir'in eseri Es-Siretun Nebeviyye'yi okuyun, bakın Muaviye'nin vahiyle alakası ne? Muaviye'nin faziletleri, bablarını bir okuyun ne göreceksiniz?

Muaviye'ye vahiy kâtipliğini yakıştıranlar Ayet-el Kürsi'yi de onun yazdığını (Tarih-ut Taberi) söylerler. Bu arkadaşlara diyeceğimiz, Ayet-el Kürsi ne zaman nazil olduğu? En makul görüş Çehsiyari'nin Kitabu'l Vüzera Vel-Kuttab adlı eserinde. Adı geçen eser Muaviye'nin vahiy kâtibi olmadığını açık bir dille ifade etmektedir.  

Üstelik vahiy kâtipliği kişinin dinden çıkmamasına bir garanti değil ki! Mürted olan vahiy kâtipleri de vardı. Hz. Osman bin Affan (r.a.) sütkardeşi olan Abdullah bin Sa'd bin ebi Serh bunlardan biriydi. Medine'den kaçıp Mekke'ye sığınmış, Mekke'nin fethinde affedilmeyecekler (bulunduğu yerde öldürülecek) listesine yazılmıştır. Hz. Osman'ın (r.a.) eman dilemesiyle tekrar Müslüman olmuştur. (Sayılarının on yedi olduğu bildirilen listedekilerden biride Muaviye'nin çok sevgili annesi, Hint b. Utbe de öldürülecek dört kadından biridir). 

Hz. Ali ve taraftarlarına yönelik hakaret uygulamasının, tüm valilere emirnameler yazarak İslam coğrafyasının her bölgesinde uygulamaya koyan, bunu Cuma hutbelerinde kalıcı bir adet haline getiren Muâviyedir. (İhsan Süreyya Sırma, Hilafetten Saltanata Emeviler Dönemi, İstanbul 1995, 33; Ahmed Lütfi Kazancı, Mervan b. Hakem, İst. 1996, s.33; Muhammed Hudari Bek, ed-Devletü'l-Emeviyye, Beyrut 1986, 527)

Peygamber Efendimiz (s.a.a.) şöyle buyurmuşlardır:  "Ali'ye söven bana sövmüştür, bana söven de Allah'a (c.c.) sövmüştür."( Tarih-ül Hülefa suyuti, s.292. Mucem-il Kebir 23/380. Müsned-i Ahmet 6/323. Müstedrek-i Hakim 3/121.)

Bir daha hadis-i şerifi okuyarak düşünün bakalım, Hz. Ali'ye (a.s.) bu hadis-i şerife göre, minberlerden doksan küsur yıl sövdüren Muaviye aslında kime sövmüş olur?!

Allah'a (c.c.) söven Vahiy Kâtibi olabilir mi? Hükmü siz verin, Olsa ne olur?

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Ali Nezir / diğer yazıları
Yılın son saatlerinde İstiklal Caddesi
Taksim’de oluşan kalabalık dron ile görüntülendi
AB'den Rusya'ya suçlama!
Dikkat dağıtma taktiği...
Tarladan markete havucun fiyatı 4.2 kat arttı
Markette en fazla zamlanan ürün ise limon oldu
MSB'den Suriye açıklaması
'Türkiye destek olacaktır'
DEAŞ'a karşı 25 ilde operasyon
125 şüpheli daha yakalandı
'Bataklıkta sinek avlayarak olmaz'
BTP'den dikkat çekici açıklama
Kasım ayı dış ticaret verileri belli oldu
11 aylık açık 82.6 milyar dolar
Yoksulluk sınırı 100 bine dayandı
Açlık sınırı 30 bin lirayı geçti
Şehit Yasin Koçyiğit'e hüzünlü veda
Şehit polis Ankara'da toprağa verildi
Türkiye şehitlerine ağladı
Şehit Turgut Külünk Düzce'de defnedildi
DEAŞ'la çıkan çatışmada şehit olmuştu
Şehit Pehlivan son yolculuğuna uğurlandı
2026 rehberi elinizin altında!
Sağlıklı yaş almanın 5 sırrı
İşte yakalananların sayısı
DEAŞ'a 21 ilde baskın
Sırada altın mı var?
Gümüş fiyatları sert düştü!
Yoksulluk istatistikleri açıklandı
TÜİK'e göre yoksulluk oranı düştü
Yılın son saatlerinde İstiklal Caddesi
Taksim’de oluşan kalabalık dron ile görüntülendi
AB'den Rusya'ya suçlama!
Dikkat dağıtma taktiği...
Tarladan markete havucun fiyatı 4.2 kat arttı
Markette en fazla zamlanan ürün ise limon oldu
MSB'den Suriye açıklaması
'Türkiye destek olacaktır'
DEAŞ'a karşı 25 ilde operasyon
125 şüpheli daha yakalandı
'Bataklıkta sinek avlayarak olmaz'
BTP'den dikkat çekici açıklama
Kasım ayı dış ticaret verileri belli oldu
11 aylık açık 82.6 milyar dolar
Yoksulluk sınırı 100 bine dayandı
Açlık sınırı 30 bin lirayı geçti
Şehit Yasin Koçyiğit'e hüzünlü veda
Şehit polis Ankara'da toprağa verildi
Türkiye şehitlerine ağladı
Şehit Turgut Külünk Düzce'de defnedildi
DEAŞ'la çıkan çatışmada şehit olmuştu
Şehit Pehlivan son yolculuğuna uğurlandı
2026 rehberi elinizin altında!
Sağlıklı yaş almanın 5 sırrı
İşte yakalananların sayısı
DEAŞ'a 21 ilde baskın
Sırada altın mı var?
Gümüş fiyatları sert düştü!
Yoksulluk istatistikleri açıklandı
TÜİK'e göre yoksulluk oranı düştü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.