Buğdayın tarihi insanlığın tarihi kadar eski. Başta Mezopotamya olmak üzere Anadolu'da, Mısır'da, Çin'de ve dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşayan birçok medeniyetlerin tükettiği en temel besin maddelerinden biri, buğday. Dünyanın yarısı buğdayla beslenirken diğer bir yarısı pirinçle besleniyor.
Mısır'da yapılan kazılarda, piramitlerde, buğday tanelerine rastlanmıştır. Çok sayıda duvar resminde, buğdayın ekimi, toplanması, taşınması ve depolanmasıyla ilgili betimlemeler yer alır.
Mısır'da M.Ö. 5000'lerden itibaren özellikle Feyyüm civarında tahıl yetiştiriciliğinin önemli olduğu ve Mısır'ın, Roma'nın eyaleti konumuna geldiğinde de, tüm Roma İmparatorluğu'nun önemli tahıl üretim alanı olarak kullanıldığı bilinir.
Hepimizin bildiği gibi Kur'an-ı Kerim'de, Yusuf suresinde geçtiği üzere; Mısır'ın Hükümdarı Akhenoton'un gördüğü rüyayı, hiçbir kimse yorumlayamamış, Hz. Yusuf (a.s.) Yusuf suresi 47. ayet-i kerimede geçtiği üzere Hükümdarın adamlarına şöyle tavsiye etmişti:
"Yusuf dedi ki: Yedi sene âdetiniz üzere ekin ekersiniz. Sonra da yiyeceklerinizden az bir miktar hariç, biçtiklerinizi başağında (stok edip) bırakınız."
Hz. Yusuf (a.s.)'ın en büyük mucizelerinden biri hiç şüphesiz, buğdayı bolluk zamanında ambarlarda saklaması, kıtlık zamanında Mısır'ın halkına dağıtması, hatta komşu ülkelerde yaşayanlara buğdayı satması ile ekonomik refahı elde etmesi idi.
Mısır'da buğdayın ekilip biçildiği yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de bile geçtiği halde ne oldu da Mısır dünyanın en büyük buğday ithalatçısı oldu?
Mısır'ın köklü bir medeniyete sahip olmasının en büyük sebebi Nil nehrine dayalı tarımıdır desek yanlış dememiş oluruz. Dünyada para bulunmamışken bir inşaat işçisinin maaşı 10 somun ekmekmiş Mısır medeniyetinde.
Ücretlerini bile buğday ekmeği üzerinden ödeyen bir medeniyet nasıl ekmeğin buğdayını dışarıdan ithal eden bir duruma düşmüş?
Mısır'da tarım yapılan arazi ülke yüzölçümünün % 4'ünü kapsar. Nil deltasının alüvyonlu verimli toprağı, sıcak havası ile yılda üç dört defa hasat yapımına imkan tanımaktadır.
Mısır'ın buğday ithal etmesinin birçok sebebi var; toprağın, daha yüksek girdili ürünlerin üretilmesine imkan vermesi. Pamuktan veya mısırdan elde edeceği kârı, buğdaydan elde edemeyen çiftçi, zorunlu olarak kazancı çok olan ürüne yönelmesi…
Cemal Abdunnasır hükümeti devrinde başlayan toprak reformuna bağlı çiftçi desteklemelerinde, buğday ekimine yeterli desteğin verilmemesi…
Buğdayı eken çiftçiye ödenen ton fiyatının, dünya piyasalarından daha düşük olması. Devletin bilerek ve isteyerek buğday ekiminden çiftçiyi uzaklaştırması…
Sebepler bunlar, niçinini soruyorsanız, Hz. Yusuf (a.s.) kıssasındaki buğdaya sahip olan Yusuf (a.s.) ve Akhenoton'un devlete çöreklenen rahipleri, nasıl dize getirdiğini görmemiz yeterli olacaktır. Çünkü elinde buğdayı olan er veya geç düşmanını dize getirir.
Buğdayı ve tarımı nasıl yoluna koymamız gerektiğini merak edenlere de çok kıymetli üstadımız Prof. Dr. Haydar Baş Bey'in Milli Ekonomi Modeli adlı, ekonomide başyapıt olan eserinin 810. sayfasında Milli Devlet'te tarım başlığı altında; Tahditlerin kaldırılması, Toprak reformu, Fiyatların belirlenmesi, Tarım sanayi, Tohumculuk, Ekolojik Tarım, Tarım giderleri, Sigorta sistemi, Bilgilendirme ve eğitim başlıklı konuları okumalarını tavsiye ederim.
- Denizcilik İşletmeleri / 27.12.2024
- Savaşların kazananları! / 06.12.2024
- Ortadoğu’da gözü olanlar! / 25.10.2024
- Şam’ın ve Halep’in limanı Beyrut’tur! / 18.10.2024
- Kahire’deki Türk şehitliği! / 20.09.2024
- Kavimler göçü veya sığınmacılar! / 17.08.2024
- Avrupalıların keşif dediği ‘sömürü’! / 09.08.2024
- Top oynayan çocuklara atılan füze / 30.07.2024
- Kerbela! / 16.07.2024