Mısır'daki Gazzeli sığınmacıların durumu içler acısı
Gazze'deki savaştan kaçan 100 binden fazla Filistinli, Mısır'a sığındı. Mona da onlardan biri. Ancak çocuklarına, memleketine ve geleceğe dair geçmeyen bir korku içinde.
17.11.2024 22:20:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
Gerçek adını söylemek istemiyor. Biz ona Mona diyoruz. Yaklaşık altı aydır, eşi ve ailesinden uzak şekilde Kahire'de üç çocuğuyla birlikte yaşıyor. En küçük çocuğuna hamileyken, anaokulu yaşındaki diğer iki evladıyla birlikte Gazze'deki savaştan kaçmış.
Mona, savaşın şiddetini "Diğer tüm savaşları gölgede bıraktı" sözleriyle anlatıyor. İsrail ordusunun bombalarından ve insansız hava araçlarının saldırılarından kaçmak için ailesiyle defalarca yer değiştirmiş. Son olarak deniz kenarındaki bir çadıra sığınmak zorunda kalmış. 31 yaşındaki kadın içini çekerek "O kadar çok ölüm ve acı gördüm ki…" diyor.
Filistinlilere kiralık ev de yasak!
Kahire'ye geldikten kısa süre sonra kaldığı ilk evden çıkarılmış. Ev sahibi, Filistinli sığınmacılara ev kiraladığı için Mısır devleti tarafından hedef alınmaktan korkmuş. Eski bir radyo sunucusu olan Mona, bu olayla birlikte yeniden sarsıldığını, kendini güvensiz ve çaresiz hissettiğini söylüyor. Kahire'de yaşadığı olumsuzluklar, Gazze'deki anılarının hüznünü ve memleketine olan özlemini daha da artırmış. Eşini, ailesini ve akrabalarını geride bırakmak zorunda kalmış. Yurt dışındaki bağışçılar sayesinde kaçışları için gerekli 5 bin doları tedarik etmeyi başarmışlar. Gazze'deki yaralı ve hastaların çoğuna, tedavi amacıyla Mısır hastanelerine gitme izni verilmiş. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Mona gibi şanslı on binlerce Filistinli, yabancı elçiliklerin veya Mısırlı bir aracı kurumun yardımıyla Mısır'a ulaşabilmiş.
Mısır: Gazze'den gelen Filistinliler kalıcı olmamalı
Kaç Filistinli'nin Gazze'den ayrılarak Mısır'a sığınabildiği ve orada kaldığı net olarak bilinmiyor. Mayıs ayının başında, Filistin'in Mısır Büyükelçisi Diab el Luh, bu sayının 100 bin civarında olduğunu söylemişti. Ancak sahada çalışan yardım görevlileri, gerçek sayının çok daha fazla olabileceğini belirtiyor. Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısı, İsrail ordusunun bölgeyi kontrol altına almasının ardından 7 Mayıs'ta kapatıldı. Bu durum, Mona'nın Mısır'a henüz gelemeyen kocası için endişelenmesine sebep oluyor. Tedavi amacı dışında Mısır'a giren kişilerin büyük bir kısmı, kendi başının çaresine bakmak zorunda. Çoğu turist vizesiyle ülkeye giriş yapmış. Ancak bu vizelerin süresi dolduğu için Filistinliler artık yasa dışı olarak kalıyor. Bu durum, onları eğitim, sağlık hizmetleri ve diğer pek çok imkândan mahrum bırakıyor. Mısır'daki Filistinliler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) kapsamına girmedikleri için resmî yardım alamıyor. Aslında Filistinlilere yardımdan, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) sorumlu. Ancak bu ajansın Mısır'da faaliyet yetkisi bulunmuyor. Bu yüzden buradaki Filistinli mülteciler, tümüyle Mısırlı gönüllü grupların sağladığı gıda, kıyafet, geçici iş ve bağışlara bağımlı.
Haklar yok, okul yok, iş yok
Kahire'de Mona ve diğer Filistinli mültecilerin yasal statüsü oldukça karmaşık. Oturma izni olmadan, Mona'nın önünde pek çok kapı kapalı kalıyor: Çocukları okula gidemiyor ve Mona'nın çalışması yasak. Oysa büyük kızının artık okula gitmesi gerekiyor.