Milli servet ponza madeni ucuza gidiyor
Türkiye dünya ponza rezervinin yüzde 40'ına sahip. ABD ve Almanya ponzayı nanoteknolojik ürün üretimindekullanırken, Türkiye bu değerli madenden inşaat malzemesi bims üretiyor. Ponza yurtdışına ham olarak ihraç ediliyor.
07.11.2021 17:12:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Uluslararası Ponza ve Perlit Sempozyumu, Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) gerçekleştirildi. 4-6 Kasım tarihlerinde 3 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Türkiye'nin volkanik bir maden olan ponza rezervinde dünyada önemli bir yerde olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünya rezervinin yüzde 40'na sahip olduğunu, bunun yaklaşık yüzde 50'sinin ise Bitlis'ten çıkarıldığını belirten Elmastaş, şöyle konuştu: "Ponza önemli bir maden ve çoğunlukla hammadde, bims ve inşaat hammaddesi olarak gönderiliyor. Ponza bu şekilde satıldığında ekonomiye katma değeri oldukça düşük. Onun için ürüne dönüştürülmesi gerekiyor. Sadece inşaat hammaddesi olarak değil, tarım ve sanayinin bazı alanlarında, elektronikte artık kullanılabiliyor. Bitlis'e yapması gereken katkıyı düşünüyorsak bunu ürüne dönüştürmemiz gerekiyor."
El birliği şart
BEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nusret Bozkurt ise ponza ve perlitin katma değeri yüksek malzeme olarak kullanımını sağlamak için iş insanlarını ve akademisyenleri bir masa etrafında toplama kararı aldıklarını bildirerek, "Bu organizasyona İngiltere, Endonezya, Ukrayna, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerden ve ülkemizin değişik üniversitelerinden katılan akademisyenlerimiz var. Amacımız ponza ve perlit alanında yeni bir ağ oluşturmak ve bunu hem bilim dünyasına hem iş insanların sektörel problemlerine ışık tutmasını sağlamaktır" dedi.
Bir kamyonu 400-500 TL!
Bims Sanayicileri Dernek Başkanı Serhat Sonugelir de Türkiye'deki tüm bims ve ponza üreticilerini aynı çatı altında toplamayı amaçladıklarını söyledi. Sonugelir, "Bir kamyon ponzayı 400-500 liraya satıyoruz. Bu ürünü geliştirmemiz lazım. Yaklaşık 50 ülkeye ponza ihraç edilmekte. Ponza sanayisi, Türkiye ekonomisine yıllık 7 milyar lira katma değer ve 20 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ponzanın dünya rezervinin yüzde 50'si Türkiye'de ama yeterli önemi vermiyoruz" ifadelerini kullandı.
Yabancılar nanoteknolojide kullanıyor!
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Dağdağan ise ponzayı yurt dışına hammadde olarak gönderdiklerini belirterek, "Amerika ve Almanya bunları nanoteknolojide kullanırken, biz hala 50 yıl önceki bimslerle uğraşıyoruz. Sadece makineleri büyütmekle teknolojiyi elde edemiyoruz. Ponza 130 alanda kullanılıyor. Bu sektörden hem sanayicilerimizin hem bölgemizin hem de ülkemizin para kazanmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.
Ponza nerelerde kullanılıyor?
İnşaattan kozmetiğe, savunma sanayisinden tarıma kadar geniş kullanım alanına sahip ponza (pomza) madeni, süngerimsi yapısından dolayı 'sünger taşı', 'köpük taşı' ve 'lav taşı' olarak da adlandırılıyor. Geniş ponza rezervlerine sahip Türkiye'de Nevşehir, Kayseri, Bitlis başta olmak üzere çeşitli yörelerde meşakkatli çalışmayla yer altından çıkarılan ponza, dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor. Tüm dünyada üretilen ponzanın yüzde 90'a yakını inşaat sektöründe bims blokları, sıva ve harç kumu, çatı ve dekoratif kaplamada, izolasyon dolgusu yapımında kullanılıyor. Özellikle binaların ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılan bu ürün, ısıtma ve soğutma giderlerinde enerji tasarrufu sağlaması dolayısıyla da tercih ediliyor. Uzmanlar ponzanın savunma sanayinde kullanılmasının değerini artıracağını dile getiriyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.