Ekim alanları azalıyor
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Abdulkadir Aydoğan, mercimeğin, kuru tarım alanlarında nadasın daraltılmasında buğdayla ekim nöbetine girebilen önemli bitki olmasına rağmen, son yıllarda görülen ekim alanındaki azalmaya bağlı olarak üretiminin de önemli ölçüde düştüğünü söyledi.
Mercimeğin, Türkiye'de yemeklik tane baklagiller içerisinde, 1980'li yıllarda, gerek ekim alanı gerekse üretimde ilk sırada iken, 1990'lı yıllarda nohuttan sonra ikinci sıraya gerilediğini söyleyen Aydoğan, bu ürünün ekilme isteğini sınırlayan ve diğer ürün grupları ile rekabetini azaltan sebepleri şöyle sıraladı: "Mercimekte girdi ve teknoloji kullanımı oldukça düşük seviyede. Üreticide çeşit kullanma alışkanlığı hemen hemen hiç yok ve kendi üretiminden ayırdığı mercimeği tohumluk olarak kullanıyor. Yeşil mercimek tohumluk üretimi ve dağıtımı yapılmıyor. Mercimek için önerilen toprak işleme ve tohum yatağı hazırlama tekniklerin uygulanmıyor. Gübre hemen hemen hiç kullanılmıyor. "
İlk kez kırmızı mercimek ithali
Türkiye'nin son yıllarda önemli miktarlarda bakliyat ithal ettiğini ifade eden Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Abdulkadir Aydoğan, "1994 yılından itibaren yeşil mercimek ithalatımız önemli ölçüde artışlar göstermiştir. Ayrıca, hiç ithalatı yapılmamış olan kırmızı mercimeğin, Suriye'den 1995 ve 1996 yıllarında ithalatı gerçekleşmiştir. 2000 yılında gerçekleştirilen bakliyat ithalatımızın 59 milyon dolarlık kısmını mercimek oluşturmuştur" diye konuştu.
Mercimeğin, insanların beslenmesinde ve protein açığının giderilmesinde önemli rol oynadığını ifade eden Aydoğan, özellikle proteininde bulunan lisin, methionine ve threonine amino asit miktarının, sığır etindeki değerlere yakın olduğunu bildirdi. Aydoğan, mercimeğin sapı yüksek oranda protein içerdiğinden, hayvan beslenmesinde de önemli yere sahip olduğunu kaydetti.
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Abdulkadir Aydoğan, mercimeğin, kuru tarım alanlarında nadasın daraltılmasında buğdayla ekim nöbetine girebilen önemli bitki olmasına rağmen, son yıllarda görülen ekim alanındaki azalmaya bağlı olarak üretiminin de önemli ölçüde düştüğünü söyledi.
Mercimeğin, Türkiye'de yemeklik tane baklagiller içerisinde, 1980'li yıllarda, gerek ekim alanı gerekse üretimde ilk sırada iken, 1990'lı yıllarda nohuttan sonra ikinci sıraya gerilediğini söyleyen Aydoğan, bu ürünün ekilme isteğini sınırlayan ve diğer ürün grupları ile rekabetini azaltan sebepleri şöyle sıraladı: "Mercimekte girdi ve teknoloji kullanımı oldukça düşük seviyede. Üreticide çeşit kullanma alışkanlığı hemen hemen hiç yok ve kendi üretiminden ayırdığı mercimeği tohumluk olarak kullanıyor. Yeşil mercimek tohumluk üretimi ve dağıtımı yapılmıyor. Mercimek için önerilen toprak işleme ve tohum yatağı hazırlama tekniklerin uygulanmıyor. Gübre hemen hemen hiç kullanılmıyor. "
İlk kez kırmızı mercimek ithali
Türkiye'nin son yıllarda önemli miktarlarda bakliyat ithal ettiğini ifade eden Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Abdulkadir Aydoğan, "1994 yılından itibaren yeşil mercimek ithalatımız önemli ölçüde artışlar göstermiştir. Ayrıca, hiç ithalatı yapılmamış olan kırmızı mercimeğin, Suriye'den 1995 ve 1996 yıllarında ithalatı gerçekleşmiştir. 2000 yılında gerçekleştirilen bakliyat ithalatımızın 59 milyon dolarlık kısmını mercimek oluşturmuştur" diye konuştu.
Mercimeğin, insanların beslenmesinde ve protein açığının giderilmesinde önemli rol oynadığını ifade eden Aydoğan, özellikle proteininde bulunan lisin, methionine ve threonine amino asit miktarının, sığır etindeki değerlere yakın olduğunu bildirdi. Aydoğan, mercimeğin sapı yüksek oranda protein içerdiğinden, hayvan beslenmesinde de önemli yere sahip olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.