Makine ihracatçıları Rusya'dan tahsilat yapamıyor
Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı Ocak-Temmuz döneminde 15,8 milyar dolar oldu. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Rusya ile sivil amaçlı ticaretin devamı için ödemeler hususunda bir koridor açılması talebimiz karşılık bulursa, toplam ihracatımızdaki sınırlı düşüşü kapatabiliriz" dedi.
19.08.2024 21:45:00 / Güncelleme: 19.08.2024 21:49:30
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre bu yıl Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'nin makine ihracatı 15.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.2 olarak görülen düşüş, 27.8 milyar dolara ulaşan son 12 ayın ihracatında yüzde 0.9 olarak hesaplandı. Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.4 artış yakalayan sektör, gerçekleştirdiği bu atakla Hazirandaki gerilemeden doğan farkı kapattı.
ABD'ye ihracat artıyor
Küresel resesyon kaygılarının devam ettiği bu dönemde önceki yıl verilerine yaklaşan makineciler, kilogram başına ortalama ihracatını 7.4 dolar ile Türkiye genel ortalamasının 5 katına çıkardı. Sektör, Almanya ve Rusya'nın ardından en fazla ihracat yapılan ABD'de yüzde 11.1 düzeyinde bir yükseliş yakaladı.
Küresel riskler büyük
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yurt dışında seçim atmosferinin siyasi riskler oluşturduğu bir dönemde küresel tehdit halini alan bölgesel çatışmaların belirsizlikleri artırdığını, bunun da dünyada finansal risk iştahının azalması kadar konuşulmasa da sınai tarafta ciddi bir düşüş eğilimi oluşturduğunu aktardı. Rusya ile ilgili ticarete de değinen Karavelioğlu, "Eğer Rusya'ya yönelik yaptırımlar ticari ilişkilerimizi sınırlamasa ve geride kalan 7 ayda bu ülkedeki rakamlarımız 240 milyon dolar eksi yazmasa, bu dönemdeki ihracatımız geçen yıl ulaştığımız 16.1 milyar dolarlık sonuçları yakalamış olacaktı. Rusya ile sivil amaçlı ticaretin devamı için ödemeler hususunda bir koridor açılması talebimiz karşılık bulursa, toplam ihracatımızdaki sınırlı düşüşü kapatabiliriz" değerlendirmesini yaptı.
Diğer taraftan Türkiye'nin ana pazarı Avrupa'da da makine ve teçhizat yatırım eğiliminin hala düşük seviyelerde olduğunu ve işsizlik oranlarında artışlar gözlendiğini belirten Karavelioğlu, küresel oyun kurucu olarak AB'nin, ihracat üzerinde belirleyici role sahip olduğunu bildirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.