Madende ihracat potansiyeli yüksek
Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMIB), madenlerin insan hayatındaki 12 bin 500 yıllık vazgeçilmezliğine dikkati çekmek amacıyla ‘hayatımız maden’ mottosuyla İzmir’de çalıştay düzenleyecek. EMİB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, “Madencilik sektörü 15 milyar dolar ihracat potansiyeline sahip” dedi





Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 15 sivil toplum kuruluşunun yer alacağı 3. Hayatımız Maden Çalıştayı, 16 Kasım'da İzmir'de düzenlenecek. Çalıştayın ana teması 'sürdürülebilir madencilik' olarak belirlendi. Çalıştay'da madencilik sektöründe çevre dostu madencilik uygulamaları da kamuoyu ile paylaşılacak. Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türk madencilik sektörünün kalbinin İzmir'de atacağını, 82 milyonun ev sahibi olduğu madenlerin kiracıları olarak çevreye duyarlı madencilik yaptıklarını kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.
Madenler yurtiçinde işlenmeli
Türkiye'nin ekonomik büyümesine istikrarlı bir şekilde katkı sağlamak için sahip olduğu madenleri yerinde işleyerek ekonomiye kazandırması ve ihracatını arttırması gereğinin altını çizen Kaya, "İnadına üretim, inadına ihracat sloganıyla hareket ediyoruz. 2019 yılının Ocak-Ekim döneminde Türkiye'ye 3.6 milyar dolar döviz kazandırdık. Madencilik sektörü 15 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacak potansiyele sahip. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için konunun tüm tarafları Hayatımız Maden Çalıştayı'nda buluşup yol haritamızı belirleyeceğiz" diye konuştu.
Dışa bağımlılık azaltılmalı
Yerli ve milli madencilik vurgusu da yapan EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, şunları söyledi: "Oturduğumuz konutlardan, kullandığımız otoyollara, yediğimiz ekmekten diş fırçasına, gözlükten bilgisayara, otomobilden telefona günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan tüm ürünler madenler sayesinde hayatımıza konfor katıyor. Ülkemizin maden ihtiyacını karşılayabilmek, dışa bağımlılığı azaltabilmek için sürdürülebilir bir maden üretimini gerçekleştirmek zorundayız."
RECEP BAHAR