Kuru fasulyede rekabet kızıştı
Kuru fasulyede Sivas'ın Suşehri, Erzurum'un İspir ve Ordu'nun Akkuş ilçeleri arasında rekabet yaşanıyor. Suşehri Ziraat Odası Başkanı Yakup Özata, "Fasulyemiz küçük olur, çabuk pişer, şişer, onlarınki öyle değil serttir, geç pişer" dedi. İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu, "İspir denildiği zaman fasulye akla gelir" dedi.
25.10.2022 15:57:00





Sivas'ın Suşehri, Ordu'nun Akkuş ve Erzurum'un İspir ilçesi arasında coğrafi işaret tescilli kuru fasulye dolayısıyla rekabet yaşanıyor. Aslında Türkiye coğrafi işaret almış kuru fasulye çeşidi oldukça fazla. Türk Patent'in verilerine göre "Ordu Akkuş, Konya Akçabelen, BayburtAydıntepe Şeker, Bolu Çivril, Nevşehir Drinkuyu, Göynük Bombay, Gümüşhane Şeker, Erzurum Hınıs, Kelkit Şeker, Erzurum Narman Şeker, Ardahan Posof, Sivas Suşehri, Bingöl Yedisu Horoz, Denizli Çameli, Giresun Çamoluk, İzmir Çavuşdağı, Erzurum İspir" tescilli kuru fasulye çeşitleri olarak öne çıkıyor. Toplam çeşit sayısı 17...
Aslında bu fasulye türleri arasında en bilineni Erzurum İspir... İspir fasulyesi iri ve yuvarlak, aynı zamanda lezzetli. Ordu Büyükşehir Belediyesi ise Akkuş fasulyesinin tanıtımı için çaba sarfediyor. Sivas Suşehri de fasulyede iddialı. Kuru fasulyenin en çok üretildiği ilimiz ise Konya...
İlk olarak İspir tescillendi
İspir kuru fasulyesi 31 Ocak 2011'de, Akkuş Kuru Fasulyesi 23 Mart 2012'de, Suşehri kuru fasulyesi ise 10 Haziran 2022'de Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi. İlk tescillenen kuru fasulye İspir, ikinci sırada Akkuş yer alıyor.
Suşehri fasulyesi yüksek rakımda yetişiyor
Suşehri'nde Kösedağ'ın kaynak sularıyla 1600 rakım ve üzerinde yetiştirilen kuru fasulye; İstanbul, Ankara ve Samsun başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor. İlçede Çataloluk başta olmak üzere Aşağıakören ve Yukarıakören köylerinde yetiştirilen fasulye, lezzeti, uzun süre saklanabilmesi ve pişirme süresinin kısalığıyla öne çıkıyor. İspir kuru fasulyesi ise ilçenin 60 mahallesinde yetişiyor. Erken pişimi ve pişince de kabuk atmasıyla öne çıkan fasulye, kolay sindirimi ve lezzetiyle tercih ediliyor. Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına satılan İspir kuru fasulyesi, gurbetçiler aracılığıyla da Avrupa'ya götürülüyor.
'İspirliler, bizim fasulyemizi satarlar'
Suşehri Ziraat Odası Başkanı Yakup Özata, Suşehri'nde en güzel fasulyenin Çataloluk bölgesinde yetiştiğini belirtti. Fasulyenin Mayıs'ta ekildiğini ve Eylül'de hasadına başlandığını anlatan Özata, şunları söyledi: "Buranın fasulyesi 20 dakikada pişer. Çok lezzetli olur, yedikçe yemek istersiniz, şişkinlik yapmaz. İspir fasulyesini biz beğenmeyiz, bunu da en iyi Karadeniz bilir. Karadeniz tarafına çok ürün veririz. İspirliler, 'Suşehri fasulyesi' diye bizim fasulyemizi satarlar, bu bir gerçek, bunu bizzat gördüm. Pazarda İspir fasulyesine 'Suşehri fasulyesi' diye yazmışlar. Yani kendi fasulyesine bizim adımızı veriyorlar. Bizimkiler şeker fasulye. İspir fasulyesi de aynı ebatta. Kendi fasulyemizi bir görüşte anlıyorum. Fasulyemiz küçük olur, çabuk pişer, şişer, onların öyle değil serttir, geç pişer."
İspir'e talep arttı
İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu ise ünlü İspir fasulyesini hem tanıtmak hem de pazar payını artırmak için çalıştaylar düzenlediklerini, bakliyat eleme ve paketleme fabrikası kurduklarını söyledi. Coğrafi işaret öncesi yaklaşık 40 ton fasulye üretildiğini ifade eden Feyizoğlu, "Coğrafi işaret ve tanıtımlardan sonra üretimimiz yaklaşık 200 tona kadar yükseldi ve talep de fazlalaştı. Artık fasulyemiz, özellikle gurbetçiler yoluyla Avrupa'dan da isteniyor" dedi. Feyizoğlu, iç piyasa ve yurt dışından talep artınca vatandaşların da üretimde istekli hale geldiğini vurguladı. "İspir fasulyesinin protein değeri çoktur" diyen Feyizoğlu, "İspir" denildiği zaman 'İspir fasulyesi'nin akla geldiğini, bunda da hem fasulyenin lezzetinin hem de tanıtımların büyük katkısının olduğunu belirtti. Esnaf Mustafa Güven de İspir fasulyesinin çok ünlü olduğunu belirterek, "Bu, dağ fasulyesidir ve çok lezzetlidir. Eşi ve benzeri de yoktur" dedi. Ordu'nun Akkuş fasulyesi ise kısa pişirme süresi ve lezzetiyle öne çıkıyor. Bizim favorimiz Akkuş fasulyesi... EKONOMİ SERVİSİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.