Kitap kıyımının evrensel tarihi
Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi, Sümer tabletlerinden 2003’te Irak Ulusal Kütüphanesi’ndeki elyazmaları ve sanat eserlerinin yok edilişine kadar uzanan bir yelpazede kitap kıyımını ele alıyor
05.12.2018 00:00:00





Venezuelalı yazar Fernando Báez'in 'Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi' Can yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
İskenderiye Kütüphanesi'nin yakılışı, kaybolan büyük Yunan klasikleri, 13. yüzyılda dönemin kültür başkenti Bağdat'ı işgal ettiği sırada kütüphaneleri yakıp yıkan Moğol hükümdarı Hülagu, Avrupalı fatihlere eşlik eden misyonerlerin Aztek ve Maya kodekslerini yakması, Herculaneum'un yanmış papirüsleri, engizisyonun akıldışı acımasızlığı… Bütün bunlar kitapta çarpıcı şekilde ele alınıyor.
Fernando Báez, çeşitli ülkelerde kültür kıyımına karşı toplumun her kesimini bilinçlendirmek amacıyla bölgesel ve kentsel çalışmalarda danışmanlık yapıyor ve kütüphanecilik alanında bir otorite olarak tanınıyor.
Báez, bu kitap nedeniyle Başkan George Bush döneminde istenmeyen adam ilan edilmiş; kendisinin ve kitabının ABD'ye girmesi yasaklanmıştı. OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.