Katar'dan Avrupa için gaz istedi ancak gazın sahibi Çin ve Japonya!
ABD Başkanı Biden, ülkesinin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulaması halinde Katar'dan Avrupa'ya doğal gaz desteği istedi. Ancak Çin ve Japonya ile uzun süreli kontratlar imzalayan Katar'ın Avrupa'ya yüksek miktarda gaz vermesi mümkün değil.
01.02.2022 23:47:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını artırması karşısında her türlü senaryoya hazırlıklı olduklarını söyledi. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani'nin Washington ziyareti sırasında Beyaz Saray'da konuşan Biden, Rusya'ya doğal gaz yaptırımları getirilmesi olasılığına karşı Katar'dan daha fazla doğal gaz tedarik etmesi talebinde bulundu. Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ile geçen hafta yaptığı konuşmaların "çok yapıcı olduğunu" söyledi ve gerilimi azaltmak için diplomatik görüşmelere devam edeceklerini söyledi. ABD ile Rusya arasında geçtiğimiz haftalarda çok sayıda görüşme yapılmış ancak Ukrayna sınırındaki gerilimi azaltacak bir uzlaşıya varılamamıştı. Katar Emiri'nin ziyareti sırasında Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda doğalgaz satışına yönelik yaptırım uygulanabileceğini belirterek böyle bir durumda Katar'dan doğal gaz tedarikini Avrupa'ya da genişletmesi talebinde bulundu. Avrupa, ihtiyacı olan doğal gazın üçte birini Rusya'dan satın alıyor.
Katar'ın ana pazarı Asya
Dünya genelinde doğal gaz tedariki konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu sebeple Avrupa'da birçok ülkede doğal gaz fiyatları da arttı. Herhangi bir saldırı ya da yaptırım durumunda enerji krizinin daha da fazla büyümesinden endişe ediliyor. Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üreticisi olan Katar'ın ise fazladan doğal gaz tedarik etme imkanı sınırlı. Çünkü üretim kapasitesinin büyük kısmının satışı halihazırda uzun süreli anlaşmalarla garanti altına alınmış durumda. Ancak uzun süreli anlaşmalarının olduğu -başta Çin ve Japonya olmak üzere- Asya'daki müşterilerinin bunu kabul etmesi; karşılığında talep edecekleri tavizleri vermesi halinde Katar; yılın ikinci çeyreğinde Avrupa'nın ihtiyacı olan doğal gazın bir kısmını karşılayabilir. Bu da Katar'ın LNG satışının ancak yüzde 8 ile 10'u arasında bir miktara denk geliyor. Öte yanda Oval Ofis'te Katar Emiri el Sani'yle birlikte basına açıklamalarda bulunan Biden, Katar'ı "NATO üyesi olmayan önemli müttefik ülke" olarak belirleme planları yaptığını söyledi. Bu statü, Katar'ı ABD'nin karşısında özel bir konuma getirecek. El Sani ise bu hamle karşısında Biden'la hem bölgesel güvenlik hem de Filistin halkına eşit haklar konusunu görüşeceğini söyledi.
Katar'dan İran hamlesi
Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ülkesinin ABD ve İran arasında bakış açılarını yakınlaştırmak için çalıştığını belirtti. Bakan Al Sani, şöyle devam etti: "Tahran ve Washington arasında bakış açılarını yakınlaştırmak için açık kanallardan istifade ediyoruz. İran'ın nükleer meselesinde anlaşmaya varmak bizim için önemli çünkü bu, bölgenin istikrarı için önemli bir faktör. İran tarafını bölge ülkeleriyle olumlu girişimlerde bulunmaya teşvik ediyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.