logo
18 NİSAN 2025

‘Kalpleri sizinle kılıçları size karşı’

08.08.2022 00:00:00

İslam aleminde niçin birlik ve beraberlik yok? 

Ayrılıklardan çekilen bu kadar ıstırap yetmez mi?

Nasıl bir ve beraber olabiliriz?

Her Müslüman'ın düşünmesi ve çile edinmesi gereken sorulardır bunlar. Dünyanın en güzel coğrafyasına sahip olacaksınız, yer altı ve yer üstü emsalsiz zenginlikleriniz olacak, ama siz bunlardan istifade edemeyeceksiniz. Bırakın istifade etmeyi, bu servet sizi bir hedef haline getirecek. 

İşte bütün bu soruların cevabını bizzat Kerbela hadisesinde görebiliriz. Kerbela özün özü olan tarihi bir olgudur. Kerbela'yı anlamadan hiçbir mevzunun anlaşılması mümkün değildir.

İmam Hüseyin efendimiz İslam'ın bidayetinde din adına ortaya konan uygulamalardan rahatsızdır. Hicretin 60'lı yıllarının başıdır. Yezid halifeliği ele geçirir. Ortaya konan tarz İslam'dan uzak bir yaşam tarzıdır. İmam Hüseyin'i kendine biat etmeye zorlar hatta halkın önünde biat etmezse öldürülmesini ister. Biat etmek, yani sen ne dersen o, ben değil sen varsın demek. Yani Ehli Beyt'in din anlayışı değil, Yezid'in Emevî mantığının hâkim olduğu bir anlayış. Bu bir anlamda İslam'ın ortadan kaldırılması demek. Böylece Ehl-i Beyt'in etkisi ortadan kaldırılmış olacak. Eğer İmam Hüseyin biati kabul etmezse hepten ortadan kaldırılacak. Şu hesabın vahametine bakar mısınız?

Ehli Beyt'i, biz Kuran-ı Kerim ayetlerinden tanıyoruz, biz Ehli Beyt'i Peygamber Efendimizin hadisi şeriflerinden tanıyoruz, biz Ehli Beyt'i Haydar Baş hocamızın Ehl-i Beyt Külliyatı'ndan tanıyoruz. Geriye dönüp bir bakar mısınız? Yıllar, çağlar geçtikçe Kerbela'nın tarihi bir kırılma noktası olduğu daha net olarak görülüyor. 

"Ey Ehl-i Beyt! Allah kusurlarınızı giderip sizi tertemiz yapmak ister" (el-Ahzâb 33/33) mealindeki ayet nâzil olmuş, bunun üzerine Peygamberimiz Hz. Ali'yi, Fâtıma'yı, Hasan ve Hüseyin'i abasının altına alarak, "Allah'ım, benim Ehl-i Beyt'im işte bunlardır; bunların kusurlarını gider, kendilerini tertemiz yap!" diye dua ettiği kişilerdir. 

Peygamberimiz Ehli Beyt'in yerini bakınız nasıl ifade ediyor. "Ehl-i Beytim Nuh'un gemisi gibidir; ona binen kurtulur, uzak duran boğulup helâk olur." (Hâkim, Müstedrek, III, 151; Ahmed, Müsned, III, 157; Tabarânî, el-Kebîr, No:2636-2638.) 

Haydar Baş hocamız ise "Tevhidin Merkezi Ehl-i Beyt" tespitini yapıyor. Bir ve beraber olmak, tek bilek tek yürek olmak için tertemizliği temsil eden Ehli Beyt ile beraber olmak gerekiyor.  

Emevî zihniyetinin karşı çıktığı, Nuh'un gemisidir. Bir tufan var ve sizi kurtaracak geminiz yok. İnsanlık böyle bir kader ile karşı karşıya bırakılmak istendi. İmam Hüseyin'in canları pahasına bizzat aile efradı ile verdiği mücadelenin temelinde, insanlığın kurtarılması hedefi vardır. 

İmam Hüseyin bugün de o gün de sevilen sayılan bir şahsiyet. Peygamberimizin oğlum dediği, cennetin çifte küpelerinden birisi. Üstelik Hz. Peygamberin peygamberliği karşılığında bizden sevmemizi istediği Ehl-i Beyt mensubu bir zat. İşte püf noktası tam da burası, kişi görebildiği sığ menfaatlerini mi tercih edecek yoksa Ehli Beyt'in rehberliğini mi?

İmam Hüseyin'e her gün yüzlerce mektup gelmektedir. Kûfe'ye davet ederler, İmam olduğunu kabul ederler, 'geç başımıza kurtar bizi' derler. Mektup sayısı on iki bini bulur. İmam Hüseyin yola çıkar. Kûfe'ye ilerlerken şair Ferezdak'ın söylediği söz çok anlamlıdır. "Kalpleri sizinle ama kılıçları size karşı." Yüzleri dost özleri ve sözleri düşmandır bu insanların. İmam da bu gerçeği bilmekte ve görmektedir, ancak misyonunun gereğini yerine getirir ve yola devam eder. 

Yezid, insanların menfaatine yönelik adımlar atar, küçük menfaatler ve korkular salar. Böylece insanların gerçek yüzleri ve niyetleri ortaya çıkar.

İmam Hüseyin adına hareket eden Müslim'e biat eden on sekiz bin kişi güya menfaatleri adına duruşlarından vazgeçerler. İmamı yalnız bırakırlar. 

İmam Hüseyin, ailesi ve yakınları ile sadece 75 kişidir ve karşısında 30 bini aşkın askerlerden oluşan dev bir ordu vardır. Tasua günü Hüseyin (as) kuşatma altına alınır. İmam ertesi gün öleceğini bilmektedir. Bu tabloyu hayal bile etmek imkânsız. İmam ve yakınlarının etrafı sarılmış, Fırat'ın kıyısında bir damla suya hasret bırakılmış vaziyettedir. Müthiş bir duygu seli vardır. Böyle bir ortamda misyonundan zerre kadar taviz vermeyen Hz. Hüseyin ve yarenleri…

Aşura günü, Muharrem ayının onun da İmam, karşısındaki orduya karşı son konuşmasını yapar. Ardından Resulullah'ın ciğerparesine doğru atılan ilk hain ok ve başlayan şehitler geçidi…

Bu anlar ve yaşananlar mutlaka Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın İmam Hüseyin kitabından okunmalıdır. Duygu var, hikmet var, ders var. 

Kerbela, İslam'ın yeniden doğuş anı, zaman boyutunu aşan ve her an yaşanan bir tazelenme ve bir doğuş…

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi / diğer yazıları
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul uyarısı
‘24 bin konutun inşaatını başlattılar’
ABD Suriye'den asker çekiyor
Yeni planları ne?
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
CHP'li belediyelere operasyonun yeni adresi İzmir Kemalpaşa
Biri Belediye Başkan Yardımcısı 5 gözaltı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul uyarısı
‘24 bin konutun inşaatını başlattılar’
ABD Suriye'den asker çekiyor
Yeni planları ne?
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
CHP'li belediyelere operasyonun yeni adresi İzmir Kemalpaşa
Biri Belediye Başkan Yardımcısı 5 gözaltı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.